Yanlışlıkla Gluten Tüketmek
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi yanlışlıkla gluten tüketmek çölyak
hastaları için ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı, gluten hassasiyeti, gluten
alerjisi olan kişiler için endişe vericidir. Bu hastalıklara sahip olan
kişilerin az miktarda dahi gluten tüketmesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu
nedenle oldukça dikkatli olmak gerekir. Ek olarak yanlışlıkla gluten tüketmek ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız
gerekenleri de bilmelisiniz.
Yanlışlıkla Gluten Yedim!
Yanlışlıkla gluten
yedim! Eyvah! Şimdi biraz tedirgin hissediyor olabilirsiniz ancak
endişelenmeyin. Tüm önlemleri almaya çalışsak bile, glüten bir şekilde
yemeğimize bulaşmışsa, bazen büyük sonuçlarla karşılaşabiliriz. Glutene maruz
kalmak hem fiziksel hem de duygusal acıya neden olur ve semptomlar zamanla
değişebilse de, tanıdık bir tetikleyici tipik olarak size hemen eve veya
tuvalete gitme zamanının geldiğini bildirir. Gluten maruziyetinden
kaynaklanan semptomlar bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişir, ancak beyin
sisi, şişkinlik, kabızlık veya ishal, depresyon veya anksiyete, baş ağrıları veya
migren, iltihaplanma, eklem ağrısı ve sinirlilik içerebilir.
Hiçbir sihirli çare glutene bağlı bir reaksiyonu
durduramazken, iyileşme sürecini hızlandırmak için adımlar atabilirsiniz.
İÇMEK
- Su,
sistemin yıkanmasına yardımcı olur. İyi bir kural, günde sekiz bardak su
içmektir, ancak glüten aldığınızda ekstra hidrasyona ihtiyacınız
vardır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yenilenmeyi aldığından emin olmak
için ağırlığınızın en az yarısını ons su olarak içmeye çalışın.
- Hindistan
cevizi suyu hidrasyon sürecini başlatır ve doğal olarak iyileşmeyi
hızlandırır.
- Sıcak
çay, kemik suyu ve et suyu vücudu besler. İlik suyu, kemik suyu, et suyu
ve bitki çayı içmelisiniz.
UYKU
- Vücuda
dinlenmesi ve iyileşmesi için zaman vermek için mümkün olduğunca çok
uyuyun. Dinlenin, dinlenin ve daha fazla dinlenin! Gluten içerikli
beslenmeye başladığınızda ya da yanlışlıkla
gluten tüketmek ile karşı karşıya kaldığınızda çalışmak veya
odaklanmak genellikle zordur. Vücudunuz glütenin neden olduğu
hasardan kurtulmaya çalışıyor, bu nedenle üzerinize düşeni yapmanız ve
mümkün olduğunca dinlenmesine izin vermeniz önemlidir.
YEMEK
- Acil
bir durumda her zaman evde rahat yiyecekler bulundurun. Et suyu ve
zencefilli gazoz gibi berrak sıvılarla başlayın, ardından tam sıvılara
geçin. Vücudunuz bu yiyecekleri uygun şekilde sindirdiğinde, tost
ekmeğine, sade bir parça glütensiz ekmek veya krakere geçin.
- Zencefil
mideyi rahatlatır ve kramplara yardımcı olabilir.
- Ananasın
sindirime yardımcı olan kendi enzimleri vardır.
- İyileşme
sırasında süt ürünlerinden uzak durun çünkü villuslar henüz onu sindirecek
durumda değil.
İLAÇ
- Semptomlar
hafifledikten sonra artan dozda probiyotik almak, glütenin verdiği hasarı
geri kazandırmak için iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik
edecektir.
- Sindirim
enzimleri doğal olarak sindirimi hızlandırır ve glüteni sistemden daha
hızlı iter.
- Kömür
hapları, glüteni bağlar ve dışarı atar ve bağırsaktaki fazla gazı
azaltır. Kömür, metan ya da sülfür bağırsak gazlarını nötr hale
getirip emdiği için bazen ishali azaltmak için kullanılırlar.
- Vücudumuz
stresli olduğumuzda veya sistemlerimiz tehlikeye girdiğinde glutamin
üretemez. Güçlü bir amino asit çeşitlerinden herhangi birini
kullanmak bağırsak astarını iyileştirebilir ve iltihabı azaltabilir, bu da
glüten tarafından getirilen depresyon ya da kaygıyı tedavi edebilir.
- Baş
ağrısı, iltihaplanma ya da eklem şişmesini tedavi etmek için reçetesiz
satılan bir ağrı kesici alın.
EGZERSİZ YAPMAK
- Birkaç
gün sonra iyileşme sürecine hafif egzersizler ekleyin. Ürettiği
endorfinler kaygıyı azaltabilir.
Bir ürünün, ilacın, reçetesiz satılan ilaçların, rujların
veya yiyeceklerin glütensiz olup olmadığı konusunda şüpheniz varsa, bundan
kaçınmanız daha iyi olur. Şimdi bir şans vermek, bedeli daha sonra
ödemenize neden olabilir. O senin vücudun, bu yüzden akıllıca seçimler
yapmalısınız. Yarın daha parlak bir gün için umut! Bir tren
kazasındaymışsınız gibi hissetmenin ortasında bu neredeyse imkânsız gelebilir,
ancak yarının başka bir gün olduğunu bilin. Bugün seni ne üzdüyse, bir
daha seni üzmesine izin vermemelisiniz.
Yanlışlıkla gluten
tüketmiş olabilirsiniz. Elbette bu da beslenme sürecinin bir parçasıdır.
Önemli olan anın tadını çıkararak bir sonraki adımda daha dikkatli davranmak
olacaktır. Gluten gıdaların üzerinde alenen ve apaçık bulunmaz. Bu nedenle
yüzde yüz glutensiz beslenmek pek de mümkün değildir. Ciddi sonuçlara yol
açabilecek kadar tüketmediyseniz kolaylıkla yönetilebilen bir sürece
girersiniz. Çapraz bulaşma durumlarında da aynısı söz konusudur. Tekrar eski
rutin düzeninize döndüğünüzde tüm sorunlar ortadan kalkacak ve iyileşme
göstereceksiniz. Ancak yine de glutensiz beslenme düzeni uygularken özellikle
bir hastalık nedeniyle; çok dikkatli olmalısınız. Bazı durumlarda fark etmeden
kalıcı ve ciddi hasarlar görülebilir. İçerik okumayı, emin olduğunuz
yiyecekleri tüketmeye devam etmelisiniz.
Yorum Yaz