Yanlışlıkla Gluten Tüketmek

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi yanlışlıkla gluten tüketmek çölyak hastaları için ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı, gluten hassasiyeti, gluten alerjisi olan kişiler için endişe vericidir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin az miktarda dahi gluten tüketmesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle oldukça dikkatli olmak gerekir. Ek olarak yanlışlıkla gluten tüketmek ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenleri de bilmelisiniz.

Yanlışlıkla Gluten Yedim!

Yanlışlıkla gluten yedim! Eyvah! Şimdi biraz tedirgin hissediyor olabilirsiniz ancak endişelenmeyin. Tüm önlemleri almaya çalışsak bile, glüten bir şekilde yemeğimize bulaşmışsa, bazen büyük sonuçlarla karşılaşabiliriz. Glutene maruz kalmak hem fiziksel hem de duygusal acıya neden olur ve semptomlar zamanla değişebilse de, tanıdık bir tetikleyici tipik olarak size hemen eve veya tuvalete gitme zamanının geldiğini bildirir. Gluten maruziyetinden kaynaklanan semptomlar bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişir, ancak beyin sisi, şişkinlik, kabızlık veya ishal, depresyon veya anksiyete, baş ağrıları veya migren, iltihaplanma, eklem ağrısı ve sinirlilik içerebilir.

Hiçbir sihirli çare glutene bağlı bir reaksiyonu durduramazken, iyileşme sürecini hızlandırmak için adımlar atabilirsiniz.

İÇMEK

  • Su, sistemin yıkanmasına yardımcı olur. İyi bir kural, günde sekiz bardak su içmektir, ancak glüten aldığınızda ekstra hidrasyona ihtiyacınız vardır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yenilenmeyi aldığından emin olmak için ağırlığınızın en az yarısını ons su olarak içmeye çalışın.
  • Hindistan cevizi suyu hidrasyon sürecini başlatır ve doğal olarak iyileşmeyi hızlandırır.
  • Sıcak çay, kemik suyu ve et suyu vücudu besler. İlik suyu, kemik suyu, et suyu ve bitki çayı içmelisiniz.

UYKU

  • Vücuda dinlenmesi ve iyileşmesi için zaman vermek için mümkün olduğunca çok uyuyun. Dinlenin, dinlenin ve daha fazla dinlenin! Gluten içerikli beslenmeye başladığınızda ya da yanlışlıkla gluten tüketmek ile karşı karşıya kaldığınızda çalışmak veya odaklanmak genellikle zordur. Vücudunuz glütenin neden olduğu hasardan kurtulmaya çalışıyor, bu nedenle üzerinize düşeni yapmanız ve mümkün olduğunca dinlenmesine izin vermeniz önemlidir.

YEMEK

  • Acil bir durumda her zaman evde rahat yiyecekler bulundurun. Et suyu ve zencefilli gazoz gibi berrak sıvılarla başlayın, ardından tam sıvılara geçin. Vücudunuz bu yiyecekleri uygun şekilde sindirdiğinde, tost ekmeğine, sade bir parça glütensiz ekmek veya krakere geçin.
  • Zencefil mideyi rahatlatır ve kramplara yardımcı olabilir.
  • Ananasın sindirime yardımcı olan kendi enzimleri vardır.
  • İyileşme sırasında süt ürünlerinden uzak durun çünkü villuslar henüz onu sindirecek durumda değil.

 

İLAÇ

  • Semptomlar hafifledikten sonra artan dozda probiyotik almak, glütenin verdiği hasarı geri kazandırmak için iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik edecektir.
  • Sindirim enzimleri doğal olarak sindirimi hızlandırır ve glüteni sistemden daha hızlı iter.
  • Kömür hapları, glüteni bağlar ve dışarı atar ve bağırsaktaki fazla gazı azaltır. Kömür, metan ya da sülfür bağırsak gazlarını nötr hale getirip emdiği için bazen ishali azaltmak için kullanılırlar.
  • Vücudumuz stresli olduğumuzda veya sistemlerimiz tehlikeye girdiğinde glutamin üretemez. Güçlü bir amino asit çeşitlerinden herhangi birini kullanmak bağırsak astarını iyileştirebilir ve iltihabı azaltabilir, bu da glüten tarafından getirilen depresyon ya da kaygıyı tedavi edebilir.
  • Baş ağrısı, iltihaplanma ya da eklem şişmesini tedavi etmek için reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın.

EGZERSİZ YAPMAK

  • Birkaç gün sonra iyileşme sürecine hafif egzersizler ekleyin. Ürettiği endorfinler kaygıyı azaltabilir.

Bir ürünün, ilacın, reçetesiz satılan ilaçların, rujların veya yiyeceklerin glütensiz olup olmadığı konusunda şüpheniz varsa, bundan kaçınmanız daha iyi olur. Şimdi bir şans vermek, bedeli daha sonra ödemenize neden olabilir. O senin vücudun, bu yüzden akıllıca seçimler yapmalısınız. Yarın daha parlak bir gün için umut! Bir tren kazasındaymışsınız gibi hissetmenin ortasında bu neredeyse imkânsız gelebilir, ancak yarının başka bir gün olduğunu bilin. Bugün seni ne üzdüyse, bir daha seni üzmesine izin vermemelisiniz.

Yanlışlıkla gluten tüketmiş olabilirsiniz. Elbette bu da beslenme sürecinin bir parçasıdır. Önemli olan anın tadını çıkararak bir sonraki adımda daha dikkatli davranmak olacaktır. Gluten gıdaların üzerinde alenen ve apaçık bulunmaz. Bu nedenle yüzde yüz glutensiz beslenmek pek de mümkün değildir. Ciddi sonuçlara yol açabilecek kadar tüketmediyseniz kolaylıkla yönetilebilen bir sürece girersiniz. Çapraz bulaşma durumlarında da aynısı söz konusudur. Tekrar eski rutin düzeninize döndüğünüzde tüm sorunlar ortadan kalkacak ve iyileşme göstereceksiniz. Ancak yine de glutensiz beslenme düzeni uygularken özellikle bir hastalık nedeniyle; çok dikkatli olmalısınız. Bazı durumlarda fark etmeden kalıcı ve ciddi hasarlar görülebilir. İçerik okumayı, emin olduğunuz yiyecekleri tüketmeye devam etmelisiniz.