Şekersiz Glutensiz Diyet

Son zamanlarda insanlar beslenme ile ilgili farkındalık geliştirdi ve şekerden uzak kalmaya başladı. Bunun yanı sıra şekersiz glutensiz diyet de oldukça popüler hale geldi. Bir bakalım şekersiz glutensiz diyet nedir?

Şekersiz Glutensiz Diyet

Şekersiz, glütensiz bir diyet yemek ne anlama geliyor? “Şekersiz” olmak nispeten yeni bir kavramdır ve diyetin her insanın hayatında nasıl işlediği benzersizdir.

Meyve ve sebzelerde doğal şekerler vardır ve vücudumuzun hayatta kalabilmesi için aslında belirli şekerlere ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, rafine şekerleri ortadan kaldırmak veya büyük ölçüde azaltmak, sağlık ve uzun ömürlülüğe önemli ölçüde fayda sağlayabilir.

Şeker sadece tatlı değil, neredeyse her yerde. Gıda üreticileri, baharat karışımları, salata sosları, yoğurtlar, süt içermeyen içecekler, gazlı içecekler, atıştırmalık yiyecekler, çorbalar ve hatta stok ve et sularının lezzetlerini geliştirmek için kullanır.

Genel olarak, rafine şeker, şeker kamışından veya şeker pancarından yapılan işlenmiş beyaz şekeri içerir. Ayrıca pekmezle kaplanmış beyaz şeker olan esmer şekeri de içerir. Rafine şeker yüksek oranda işlendiği için vücudumuz onu hemen emer ve işler. Çok fazla şeker tüketildiğinde “şeker yüksekliği” yaşarız ve hemen ardından kan şekeri düşüşü gelir.

Şeker tüketimini azaltmakla ilgileniyorsanız, bir gıdada ne kadar şeker olduğunu öğrenmenin anahtarı etiketleri okumaktır. İçerik listelerinde şekeri belirten bazı kelimeler arasında buharlaştırılmış kamış suyu, sakaroz, ham şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır şurubu katıları, kurutulmuş kamış suyu ve mısır tatlandırıcı bulunur.

Bazı insanlar içerik listesinde şekerli işlenmiş gıdaları tüketmemeyi tercih ederken, diğerleri şeker beşinci veya daha düşük listeleniyorsa, eklenen toplam şeker miktarının sorunlara neden olacak kadar büyük olmadığını tespit eder.

Tip I veya insüline bağımlı diyabet, genel sağlıklı insanlarda yüzde 0,5'e kıyasla, çölyak popülasyonunda tahmini yüzde 5 ila 10 oranında ortaya çıkar. Araştırmacılar, iki hastalık arasında nedensel bir genetik bağlantı olduğunu belirlediler. Çölyak hastalığına bağlı olarak tip 1 diyabet sorunuyla karşılaşabileceğinizi daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik. Bu nedenle çölyak hastalığınız varsa şekersiz glutensiz beslenmek sizler için harika bir fikir olabilir.

Tip I diyabetin glütensiz bir diyetle kontrol edilmesi belirli zorluklar doğurur. Pek çok işlenmiş glütensiz gıda, tadı iyileştirmeye ve glüten yokluğunu telafi etmeye yardımcı olmak için daha yüksek miktarda şeker ve nişasta içerir. Her ikisi de kan şekerini kontrol etmesi gereken şeker hastaları için sorunludur.

Obezite, metabolik sendrom, insülin direnci ve hipoglisemi dahil olmak üzere diyette aşırı şekerle bağlantılı sayısız başka sağlık sorunu vardır. Daha yakın zamanlarda, kanser, hipertansiyon ve kalp hastalığının aşırı şekerle bağlantılı olduğunu öne süren çalışmalar yayınlandı.

 

Şekersiz Glutensiz Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eklenen şekerler, işleme sırasında ürünlere eklenir ve hemen hemen her yerde bulunurlar. Kilo alımına yol açabilir ve kalp hastalığına katkıda bulunan kan trigliserit düzeylerini yükseltebilirler. Diyetinize eklenen şeker miktarını azaltmak için bu sağlıklı alışkanlıkları oluşturun.

1. Sık sık şekerli içecekler içiyorsanız, bunları azaltmaya veya tamamen bırakmaya çalışın. Örnekler arasında soda, limonata, meyve püresi, tatlı çay, şekerli kahve ve spor içecekleri sayılabilir.

2. Kahve veya çaya şeker veya şekerli krema eklerseniz, kullandığınız miktarı kademeli olarak azaltmaya çalışın.

3. Glutensiz krepleri ve waffleları taze meyvelerle tatlandırın.

4. Glutensiz yulaf ezmenizdeki kahverengi şekeri şekersiz kuru meyve veya taze meyve ile değiştirin.

5. Soya sütü veya badem sütü gibi süt alternatifleri kullanıyorsanız, şekersiz çeşitleri seçin.

6. Konserve meyveleri kendi suyunda veya suda satın alın.

7. Dondurulmuş meyvelerin etiketlerini kontrol edin. Smoothie yapmak için harikalar, ancak bazıları şeker ilavesi içerebilir.

8. Şekerle pişirirken, tat farkı hissetmeden tarifteki miktarı üçte bir veya yarım oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca şekersiz elma püresi de kullanabilirsiniz. Tarçın, kakule veya hindistan cevizi gibi daha fazla baharat kullanın. Vanilya özü ve badem özü de şekersiz çok fazla lezzet katıyor.

9. Ketçap, barbekü sosu, makarna sosu, yoğurt ve glütensiz tahıl gevreği gibi ihtiyacı olmayan yiyeceklerde şekere dikkat edin.

10. Bazı glütensiz granola ya da fındık/meyve çubukları ilave şeker içerir. En düşük miktarlara sahip çeşitleri arayın.

Kısacası şeker aslında çölyak hastalığınız olsa da olmasa da oldukça sağlıksız bir besindir. Doğal olarak şeker ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yiyecekler bulunmaktadır. Özellikle glutensiz besleniyorsanız ve çölyak hastalığınız varsa şeker tüketiminize çok çok dikkat etmelisiniz. Şekersiz glutensiz diyet kesinlikle uygulanması zor bir beslenme türü değildir. Sağlığınıza kavuştukça doğru yolu tercih ettiğinizi anlayacaksınız.