Şekersiz Glutensiz Diyet
Son zamanlarda insanlar beslenme ile ilgili farkındalık
geliştirdi ve şekerden uzak kalmaya başladı. Bunun yanı sıra şekersiz glutensiz diyet de oldukça
popüler hale geldi. Bir bakalım şekersiz glutensiz diyet nedir?
Şekersiz Glutensiz Diyet
Şekersiz, glütensiz
bir diyet yemek ne anlama geliyor? “Şekersiz” olmak nispeten yeni bir
kavramdır ve diyetin her insanın hayatında nasıl işlediği benzersizdir.
Meyve ve sebzelerde doğal şekerler vardır ve vücudumuzun
hayatta kalabilmesi için aslında belirli şekerlere ihtiyacı
vardır. Bununla birlikte, rafine şekerleri ortadan kaldırmak veya büyük
ölçüde azaltmak, sağlık ve uzun ömürlülüğe önemli ölçüde fayda sağlayabilir.
Şeker sadece tatlı değil, neredeyse her yerde. Gıda
üreticileri, baharat karışımları, salata sosları, yoğurtlar, süt içermeyen
içecekler, gazlı içecekler, atıştırmalık yiyecekler, çorbalar ve hatta stok ve
et sularının lezzetlerini geliştirmek için kullanır.
Genel olarak, rafine şeker, şeker kamışından veya şeker
pancarından yapılan işlenmiş beyaz şekeri içerir. Ayrıca pekmezle
kaplanmış beyaz şeker olan esmer şekeri de içerir. Rafine şeker yüksek
oranda işlendiği için vücudumuz onu hemen emer ve işler. Çok fazla şeker
tüketildiğinde “şeker yüksekliği” yaşarız ve hemen ardından kan şekeri düşüşü
gelir.
Şeker tüketimini azaltmakla ilgileniyorsanız, bir gıdada ne
kadar şeker olduğunu öğrenmenin anahtarı etiketleri okumaktır. İçerik
listelerinde şekeri belirten bazı kelimeler arasında buharlaştırılmış kamış
suyu, sakaroz, ham şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır şurubu katıları,
kurutulmuş kamış suyu ve mısır tatlandırıcı bulunur.
Bazı insanlar içerik listesinde şekerli işlenmiş gıdaları tüketmemeyi
tercih ederken, diğerleri şeker beşinci veya daha düşük listeleniyorsa, eklenen
toplam şeker miktarının sorunlara neden olacak kadar büyük olmadığını tespit
eder.
Tip I veya insüline bağımlı diyabet, genel sağlıklı
insanlarda yüzde 0,5'e kıyasla, çölyak popülasyonunda tahmini yüzde 5 ila 10
oranında ortaya çıkar. Araştırmacılar, iki hastalık arasında nedensel bir
genetik bağlantı olduğunu belirlediler. Çölyak hastalığına bağlı olarak tip 1 diyabet sorunuyla
karşılaşabileceğinizi daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik. Bu nedenle çölyak hastalığınız varsa şekersiz
glutensiz beslenmek sizler için harika bir fikir olabilir.
Tip I diyabetin glütensiz bir diyetle kontrol edilmesi
belirli zorluklar doğurur. Pek çok işlenmiş glütensiz gıda, tadı iyileştirmeye
ve glüten yokluğunu telafi etmeye yardımcı olmak için daha yüksek miktarda
şeker ve nişasta içerir. Her ikisi de kan şekerini kontrol etmesi gereken
şeker hastaları için sorunludur.
Obezite, metabolik sendrom, insülin direnci ve hipoglisemi
dahil olmak üzere diyette aşırı şekerle bağlantılı sayısız başka sağlık sorunu
vardır. Daha yakın zamanlarda, kanser, hipertansiyon ve kalp hastalığının
aşırı şekerle bağlantılı olduğunu öne süren çalışmalar yayınlandı.
Şekersiz Glutensiz Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eklenen şekerler, işleme sırasında ürünlere eklenir ve hemen
hemen her yerde bulunurlar. Kilo alımına yol açabilir ve kalp hastalığına
katkıda bulunan kan trigliserit düzeylerini yükseltebilirler. Diyetinize
eklenen şeker miktarını azaltmak için bu sağlıklı alışkanlıkları oluşturun.
1. Sık sık şekerli içecekler içiyorsanız, bunları azaltmaya
veya tamamen bırakmaya çalışın. Örnekler arasında soda, limonata, meyve
püresi, tatlı çay, şekerli kahve ve spor içecekleri sayılabilir.
2. Kahve veya çaya şeker veya şekerli krema eklerseniz,
kullandığınız miktarı kademeli olarak azaltmaya çalışın.
3. Glutensiz krepleri ve waffleları taze meyvelerle
tatlandırın.
4. Glutensiz yulaf ezmenizdeki kahverengi şekeri şekersiz
kuru meyve veya taze meyve ile değiştirin.
5. Soya sütü veya badem sütü gibi süt alternatifleri
kullanıyorsanız, şekersiz çeşitleri seçin.
6. Konserve meyveleri kendi suyunda veya suda satın alın.
7. Dondurulmuş meyvelerin etiketlerini kontrol
edin. Smoothie yapmak için harikalar, ancak bazıları şeker ilavesi
içerebilir.
8. Şekerle pişirirken, tat farkı hissetmeden tarifteki
miktarı üçte bir veya yarım oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca şekersiz
elma püresi de kullanabilirsiniz. Tarçın, kakule veya hindistan cevizi
gibi daha fazla baharat kullanın. Vanilya özü ve badem özü de şekersiz çok
fazla lezzet katıyor.
9. Ketçap, barbekü sosu, makarna sosu, yoğurt ve glütensiz
tahıl gevreği gibi ihtiyacı olmayan yiyeceklerde şekere dikkat edin.
10. Bazı glütensiz granola ya da fındık/meyve çubukları ilave
şeker içerir. En düşük miktarlara sahip çeşitleri arayın.
Kısacası şeker aslında çölyak hastalığınız olsa da olmasa da
oldukça sağlıksız bir besindir. Doğal olarak şeker ihtiyacınızı
karşılayabileceğiniz yiyecekler bulunmaktadır. Özellikle glutensiz besleniyorsanız
ve çölyak hastalığınız varsa şeker tüketiminize çok çok dikkat etmelisiniz. Şekersiz glutensiz diyet kesinlikle
uygulanması zor bir beslenme türü değildir. Sağlığınıza kavuştukça doğru yolu
tercih ettiğinizi anlayacaksınız.
Yorum Yaz