Kabak Çekirdeğinde Gluten Var Mı?
Hepimiz glutensiz beslenirken farklı atıştırmalık arayışına
giriyoruz. Pek çok yiyecekten uzak kalmamız gerektiğini düşünüp üzülüyoruz
ancak durum pek de öyle değil. Glutensiz beslenmek; çeşitli kuruyemişleri,
atıştırmalıkları hayatımızdan çıkarmak demek değil. Aksine pek çok atıştırmalık
ve kuruyemişin faydalarını öğrenerek glutensiz beslenmemize dahil ediyoruz.
Bunlardan biri de kabak çekirdeği! Peki, kabak
çekirdeğinde gluten var mı?
Kabak Çekirdeği Glutensiz Mi?
Eğer diğer yazılarımızı okuduysanız glutenin hangi
içeriklerde olduğunu biliyorsunuzdur. Sitemizi ilk defa ziyaret ediyorsanız da kabak çekirdeği glutensiz mi yoksa
değil mi bilgi vereceğiz. Lafı fazla uzatmadan sabırsızlandığınız cevabı
verelim. Kabak çekirdeği glutensizdir. Kabak
çekirdeğini glutensiz beslenmenize kesinlikle dahil etmelisiniz. Elbette
güvenilir olan formlarını tercih etmeniz gerekiyor. Kabak çekirdeği tek başına
glüten içermez. Bir tür işleme kaplaması ya da aroması eklenmişse, glüten
mevcut olabilir. Kabak çekirdeği bir tohum türüdür, bu nedenle onu glütensiz
bir gıda haline getirir.
Glutensiz kabak çekirdeğinin faydaları da oldukça fazla.
Şimdi biraz da kabak çekirdeğinin faydalarına bakalım.
Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeği
glutensizdir ve pek çok faydası vardır. Kabak çekirdeği faydaları hakkında daha fazla şey öğrenmek için
yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
Kabak çekirdeği, içerisinde bulunan E vitamini varlığı
nedeniyle büyük bir antioksidan potansiyele sahiptir. Bu antioksidanlar
iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca vücudumuzda oluşabilecek herhangi
bir hasardan korur. Böylece sayısız hastalıktan korunmamızı sağlarlar.
Kabak çekirdeği kalp sağlığımız için çok
iyidir. İçlerindeki antioksidanlar kalbimizi çeşitli rahatsızlıklardan
korur. Kabak çekirdeğindeki magnezyumun en önemli faydalarından biri de kan
basıncımızı düşürmeye yardımcı olmasıdır. Magnezyum ayrıca kötü kolesterol
seviyelerini düşürür. Bu sayede kabak çekirdeği tüketmek kalp hastalıkları
riskini azaltır.
Kabak çekirdeğinde bulunan lif, kolesterol seviyelerini de
düşürerek kalbimizi korur. Lif içeriğinin glutensiz beslenmede kesinlikle
bulunması gerektiğini defalarca yazmıştık. Bu nedenle lif alımı için kabak
çekirdeği tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Glutensiz kabak
çekirdeği protein ve lif açısından zengindir. Uzun süre tok
hissetmemizi sağlar, besin alımımızı azaltır ve en nihayetinde tüketilen kalori
miktarını azaltır. Bu durumda da fazla kilonuzun azaltılmasına yardımcı
olur.
Kabak çekirdeğini iyi ve yeterli miktarda tüketmek mide, meme
ve kolon kanser riskini azaltır. Bunun nedeni, bu tohumlarda güçlü
antioksidanların bulunmasıdır. Ek olarak erkeklerde prostat kanseri riskini de
azaltmaktadır.
Kabak çekirdeği magnezyum açısından
zengindir. Magnezyum, şeker hastalığı olan kişiler için faydalı olan kan
şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği
faydaları içerisinde yer alan bir diğer konu ise çinko vitaminidir. Glutensiz beslenmede takviye vitaminler
ile ilgili bilgi vermiştik. Çinko her yaştan ve her gruptan insan için oldukça
önemlidir. Ancak özellikle hamileyseniz ya da bebek planlanması yapıyorsanız ve
ek olarak glutensiz besleniyorsanız kabak çekirdeğini eksik etmemelisiniz.
Kabak Çekirdeği Vegan Mı?
Kabak çekirdeği vegan
mı diye soranlar için açıklıyoruz! Kabak çekirdeği kabağın içinde bulunan
tohumlar olduğu için bitki bazlıdır. Bitki bazlı gıdalar arasında meyveler,
sebzeler, fasulye, baklagiller, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar
yer alır; bunlar taze ve işlenmemiş olduklarında en iyisidir. Bu nedenle kabak
çekirdeği vegan beslenenler için mükemmel bir atıştırmalıktır. Hem vegan hem de
glutensiz besleniyorsanız kesinlikle kabak çekirdeğini ara öğünlerinize ya da
aşağıda vereceğimiz fikirler doğrultusunda ana öğünlerinize eklemelisiniz.
Glutensiz Beslenme ve Kabak Çekirdeği
Glutensiz beslenme ve
kabak çekirdeği vazgeçilmez bir ikili olmalıdır. Peki, glutensiz
beslenirken kabak çekirdeği tüketiminizi çeşitlendirmek ister misiniz?
1) Bir avuç kavrulmuş kabak çekirdeği ile sıradan bir
salatanın üstüne ekleyin.
2) Çıtır halde kabak çekirdeği ekleyerek bir çorbayı ya da
sulu yemeğinizi canlandırın.
3) Besin takviyesi için kabak çekirdeğini bir granola ya da
yulaf karışımına karıştırın.
4) Ev yapımı bir sütlacınız için enfes bir doku ve tat
eklemek için kabak çekirdeği kullanın.
5) Unlu mamuller ve kurabiyeler için, gevrek bir ufalanmış ya
da küçültülmüş kabak çekirdeğinden yararlanmalısınız.
6) Daha fazla lezzet tatmak için yoğurtlu yulaf ezmesi ve
tahıllara karıştırın.
7) Kabak çekirdeklerini şeker ve bal ile karıştırarak püre
haline getirin. Harika bir tatlı olacağını garanti ediyoruz.
8) Kremalı ve lezzetli bir kabak çekirdeği yağı oluşturmak
için mutfak robotunda kabak çekirdeğini yağ haline getirebilirsiniz.
9) Son bir dokunuş için tavuk ve sebze yemeklerinin üzerine
kabak çekirdeği serpin.
Kısacası kabak
çekirdeği glutensizdir. Sağlığa pek çok faydası olan bu atıştırmalık ve
öğünlere dahil edilebilecek yiyeceği tüketmelisiniz. Kabak çekirdeği glutensiz beslenme uygulayan herkes tarafından
gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Yorum Yaz