Kabak Çekirdeğinde Gluten Var Mı?

Hepimiz glutensiz beslenirken farklı atıştırmalık arayışına giriyoruz. Pek çok yiyecekten uzak kalmamız gerektiğini düşünüp üzülüyoruz ancak durum pek de öyle değil. Glutensiz beslenmek; çeşitli kuruyemişleri, atıştırmalıkları hayatımızdan çıkarmak demek değil. Aksine pek çok atıştırmalık ve kuruyemişin faydalarını öğrenerek glutensiz beslenmemize dahil ediyoruz. Bunlardan biri de kabak çekirdeği! Peki, kabak çekirdeğinde gluten var mı?

Kabak Çekirdeği Glutensiz Mi?

Eğer diğer yazılarımızı okuduysanız glutenin hangi içeriklerde olduğunu biliyorsunuzdur. Sitemizi ilk defa ziyaret ediyorsanız da kabak çekirdeği glutensiz mi yoksa değil mi bilgi vereceğiz. Lafı fazla uzatmadan sabırsızlandığınız cevabı verelim. Kabak çekirdeği glutensizdir. Kabak çekirdeğini glutensiz beslenmenize kesinlikle dahil etmelisiniz. Elbette güvenilir olan formlarını tercih etmeniz gerekiyor. Kabak çekirdeği tek başına glüten içermez. Bir tür işleme kaplaması ya da aroması eklenmişse, glüten mevcut olabilir. Kabak çekirdeği bir tohum türüdür, bu nedenle onu glütensiz bir gıda haline getirir. 

Glutensiz kabak çekirdeğinin faydaları da oldukça fazla. Şimdi biraz da kabak çekirdeğinin faydalarına bakalım.

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği glutensizdir ve pek çok faydası vardır. Kabak çekirdeği faydaları hakkında daha fazla şey öğrenmek için yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Kabak çekirdeği, içerisinde bulunan E vitamini varlığı nedeniyle büyük bir antioksidan potansiyele sahiptir. Bu antioksidanlar iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca vücudumuzda oluşabilecek herhangi bir hasardan korur. Böylece sayısız hastalıktan korunmamızı sağlarlar.

Kabak çekirdeği kalp sağlığımız için çok iyidir. İçlerindeki antioksidanlar kalbimizi çeşitli rahatsızlıklardan korur. Kabak çekirdeğindeki magnezyumun en önemli faydalarından biri de kan basıncımızı düşürmeye yardımcı olmasıdır. Magnezyum ayrıca kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Bu sayede kabak çekirdeği tüketmek kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kabak çekirdeğinde bulunan lif, kolesterol seviyelerini de düşürerek kalbimizi korur. Lif içeriğinin glutensiz beslenmede kesinlikle bulunması gerektiğini defalarca yazmıştık. Bu nedenle lif alımı için kabak çekirdeği tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Glutensiz kabak çekirdeği protein ve lif açısından zengindir. Uzun süre tok hissetmemizi sağlar, besin alımımızı azaltır ve en nihayetinde tüketilen kalori miktarını azaltır. Bu durumda da fazla kilonuzun azaltılmasına yardımcı olur.

Kabak çekirdeğini iyi ve yeterli miktarda tüketmek mide, meme ve kolon kanser riskini azaltır. Bunun nedeni, bu tohumlarda güçlü antioksidanların bulunmasıdır. Ek olarak erkeklerde prostat kanseri riskini de azaltmaktadır.

Kabak çekirdeği magnezyum açısından zengindir. Magnezyum, şeker hastalığı olan kişiler için faydalı olan kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Kabak çekirdeği faydaları içerisinde yer alan bir diğer konu ise çinko vitaminidir. Glutensiz beslenmede takviye vitaminler ile ilgili bilgi vermiştik. Çinko her yaştan ve her gruptan insan için oldukça önemlidir. Ancak özellikle hamileyseniz ya da bebek planlanması yapıyorsanız ve ek olarak glutensiz besleniyorsanız kabak çekirdeğini eksik etmemelisiniz.

Kabak Çekirdeği Vegan Mı?

Kabak çekirdeği vegan mı diye soranlar için açıklıyoruz! Kabak çekirdeği kabağın içinde bulunan tohumlar olduğu için bitki bazlıdır. Bitki bazlı gıdalar arasında meyveler, sebzeler, fasulye, baklagiller, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar yer alır; bunlar taze ve işlenmemiş olduklarında en iyisidir. Bu nedenle kabak çekirdeği vegan beslenenler için mükemmel bir atıştırmalıktır. Hem vegan hem de glutensiz besleniyorsanız kesinlikle kabak çekirdeğini ara öğünlerinize ya da aşağıda vereceğimiz fikirler doğrultusunda ana öğünlerinize eklemelisiniz.

Glutensiz Beslenme ve Kabak Çekirdeği

Glutensiz beslenme ve kabak çekirdeği vazgeçilmez bir ikili olmalıdır. Peki, glutensiz beslenirken kabak çekirdeği tüketiminizi çeşitlendirmek ister misiniz?

1) Bir avuç kavrulmuş kabak çekirdeği ile sıradan bir salatanın üstüne ekleyin.

2) Çıtır halde kabak çekirdeği ekleyerek bir çorbayı ya da sulu yemeğinizi canlandırın.

3) Besin takviyesi için kabak çekirdeğini bir granola ya da yulaf karışımına karıştırın.

4) Ev yapımı bir sütlacınız için enfes bir doku ve tat eklemek için kabak çekirdeği kullanın.

5) Unlu mamuller ve kurabiyeler için, gevrek bir ufalanmış ya da küçültülmüş kabak çekirdeğinden yararlanmalısınız.

6) Daha fazla lezzet tatmak için yoğurtlu yulaf ezmesi ve tahıllara karıştırın.

7) Kabak çekirdeklerini şeker ve bal ile karıştırarak püre haline getirin. Harika bir tatlı olacağını garanti ediyoruz.

8) Kremalı ve lezzetli bir kabak çekirdeği yağı oluşturmak için mutfak robotunda kabak çekirdeğini yağ haline getirebilirsiniz.

9) Son bir dokunuş için tavuk ve sebze yemeklerinin üzerine kabak çekirdeği serpin.

Kısacası kabak çekirdeği glutensizdir. Sağlığa pek çok faydası olan bu atıştırmalık ve öğünlere dahil edilebilecek yiyeceği tüketmelisiniz. Kabak çekirdeği glutensiz beslenme uygulayan herkes tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir.