Glutensiz Diyette Daha Fazla Lif Nasıl Tüketilir?

Kabul edelim. Glutensiz diyet lif açısından yüksek değildir. Ticari ürünlerimizin ve pişirme karışımlarımızın çoğu boş beyaz unlar ve nişastalarla doldurulur. Pirinç unu, mısır nişastası ve diğer gıda nişastalarını düşünün. Bu maddeler vücudumuza kurşun gibi yerleşerek içte ve dışta halsiz hissetmemize neden olur.

Sindirim sistemlerimiz zaten biraz daha kırılgan olduğundan, birçok doktor lif takviyesi önermez. Ve doğrusu, kim takviyelere bağımlı olmak ister? Gelelim asıl soruya… Glutensiz diyette daha fazla lif nasıl tüketilir?

Bununla birlikte, çoğunuz diyetlerinizde yeterince lif almamaktan şikayet ediyorsunuz. İşte birkaç öneri. Lif alımını artırmanın en basit ve en doğal yolu, işlenmiş ürünlerden kaçınmak ve çok daha fazla tek bileşenli tam gıdalar yemektir. Bu, taze sebze ve meyve alımınızı artırmak anlamına gelir. Özellikle, daha fazla yeşil salata yiyin! Ve onlara tahammül edebiliyorsanız, baklagiller (barbunya, nohut) yiyin ve günlük diyetinize bir avuç fındık veya tohum ekleyin. Hepsi lif içeriği yüklü gıdalardır.

Basit gıdaların yanı sıra üreticiler de mesajı alıyor karabuğday, darı, kinoa gibi yüksek lifli antik tahılları ekmeklere ve fırın karışımlarına ekliyor. Özellikle glutensizekmek.com.tr nin karabuğday unu ile yapılan glutensiz ekmekleri sizler için harika bir lif kaynağı olacak! Bununla birlikte, beslenme panellerini okuduğunuzdan emin olun. Bazen bir paket "Tam Tahıl" diye seslenir ve ürün porsiyon başına 1 gramdan az lif içerir. Bu yardım değil.

Birçok marka, geleneksel glütensiz makarnalarına fasulye unu veya eski tahıllar ekliyor ve diğerleri, tamamen fasulye unundan makarna yapıyor. İkincisi, protein ve lif bakımından inanılmaz derecede yüksektir. Kabak, kabak ve tatlı patates gibi sarmal sebzeleri denemeye değer. Taze sebzelerden yapılan makarnalar, doğal olarak lif bakımından yüksek ve karbonhidrat bakımından daha düşüktür.

Glutensiz Beslenirken Lif Tüketmek

Glutensiz beslenirken lif tüketmek zor gibi görünebilir. Endişelenmeyin, pek çok doğal glutensiz tam tahıl var. Ayrıca meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve fındık ezmeleri, günlük lif ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilecek bol miktarda lif içerir.

Fasulye, lif içeriğinin yanı sıra, bitki bazlı harika bir protein kaynağıdır ve bu da onları vejetaryenler ve veganlar için temel bir gıda haline getirir.

Yapraklı yeşillikler besleyici güçlerdir, glutensiz beslenmede olmazsa olmazdır. Kalorileri çok düşük olmasına rağmen (tabii ki nasıl pişirildiklerine bağlı olarak), demir ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra vücudunuzun ihtiyaç duyduğu K ve C vitaminlerini sağlarlar.  

Hindistan cevizi sadece lif içerir diyemeyiz; aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve potasyumun yanı sıra az miktarda demir sağlar. Glutensiz beslenirken Hindistan cevizi tüketmek harika bir seçim olacaktır.

Daha önceki yazılarımızda da açıkladığımız gibi pirinç glutensizdir. Pirincin yanı sıra pirinç kepeği de lif açısından harika bir tercihtir. Glutensiz pirinç kepeği, pirinçten lif takviyesi almanın başka bir yoludur: Pirinç beyni, üç yemek kaşığı porsiyon başına 3 gram lif içerir ve tahıl üzerine serpilebilir ve keklere ve diğer fırınlanmış ürünlere eklenebilir. 

Lif Faydaları Nelerdir?

Lif, çeşitli nedenlerle sağlıklı bir glutensiz diyetin önemli bir parçasıdır:

  • Sağlıklı bağırsak bakterilerinin bulunduğu bir ortamın korunmasına yardımcı olur.
  • Kabızlığa yardımcı olur
  • Sağlıklı kolesterol ve kan basıncı seviyelerine yardımcı olur
  • Göbek şişkinliğini tedavi etmeye yardımcı olur
  • Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar
  • Sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur
  • Kalp hastalığı, diyabet ve kolon kanseri gibi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.

Uzun lafın kısası: lif çok önemlidir. Unutmayın: glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz glutensiz ekmek çeşitleri de lif ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılayacaktır.