Glutensiz Diyette Daha Fazla Lif Nasıl Tüketilir?
Kabul edelim. Glutensiz diyet lif açısından yüksek
değildir. Ticari ürünlerimizin ve pişirme karışımlarımızın çoğu boş beyaz
unlar ve nişastalarla doldurulur. Pirinç unu, mısır nişastası ve diğer
gıda nişastalarını düşünün. Bu maddeler vücudumuza kurşun gibi yerleşerek
içte ve dışta halsiz hissetmemize neden olur.
Sindirim sistemlerimiz zaten biraz daha kırılgan olduğundan,
birçok doktor lif takviyesi önermez. Ve doğrusu, kim takviyelere bağımlı
olmak ister? Gelelim asıl soruya… Glutensiz
diyette daha fazla lif nasıl tüketilir?
Bununla birlikte, çoğunuz diyetlerinizde yeterince lif
almamaktan şikayet ediyorsunuz. İşte birkaç öneri. Lif alımını artırmanın en basit ve en
doğal yolu, işlenmiş ürünlerden kaçınmak ve çok daha fazla tek bileşenli tam
gıdalar yemektir. Bu, taze sebze ve meyve alımınızı artırmak anlamına
gelir. Özellikle, daha fazla yeşil salata yiyin! Ve onlara tahammül
edebiliyorsanız, baklagiller (barbunya, nohut) yiyin ve günlük diyetinize bir
avuç fındık veya tohum ekleyin. Hepsi lif içeriği yüklü gıdalardır.
Basit gıdaların yanı sıra üreticiler de mesajı alıyor
karabuğday, darı, kinoa gibi yüksek lifli antik tahılları ekmeklere ve fırın
karışımlarına ekliyor. Özellikle glutensizekmek.com.tr
nin karabuğday unu ile yapılan glutensiz ekmekleri sizler için harika bir lif
kaynağı olacak! Bununla birlikte, beslenme panellerini okuduğunuzdan emin
olun. Bazen bir paket "Tam Tahıl" diye seslenir ve ürün porsiyon
başına 1 gramdan az lif içerir. Bu yardım değil.
Birçok marka, geleneksel glütensiz makarnalarına fasulye unu
veya eski tahıllar ekliyor ve diğerleri, tamamen fasulye unundan makarna
yapıyor. İkincisi, protein ve lif bakımından inanılmaz derecede
yüksektir. Kabak, kabak ve tatlı patates gibi sarmal sebzeleri denemeye
değer. Taze sebzelerden yapılan makarnalar, doğal olarak lif bakımından
yüksek ve karbonhidrat bakımından daha düşüktür.
Glutensiz Beslenirken Lif Tüketmek
Glutensiz beslenirken
lif tüketmek zor gibi görünebilir. Endişelenmeyin, pek çok doğal glutensiz
tam tahıl var. Ayrıca meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler,
tohumlar ve fındık ezmeleri, günlük lif ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı
olabilecek bol miktarda lif içerir.
Fasulye, lif içeriğinin yanı sıra, bitki bazlı harika bir
protein kaynağıdır ve bu da onları vejetaryenler ve veganlar için temel bir
gıda haline getirir.
Yapraklı yeşillikler besleyici güçlerdir, glutensiz
beslenmede olmazsa olmazdır. Kalorileri çok düşük olmasına rağmen (tabii ki
nasıl pişirildiklerine bağlı olarak), demir ve kalsiyum gibi minerallerin yanı
sıra vücudunuzun ihtiyaç duyduğu K ve C vitaminlerini sağlarlar.
Hindistan cevizi sadece lif içerir diyemeyiz; aynı
zamanda kalsiyum, magnezyum ve potasyumun yanı sıra az miktarda demir sağlar. Glutensiz beslenirken Hindistan cevizi
tüketmek harika bir seçim olacaktır.
Daha önceki yazılarımızda da açıkladığımız gibi pirinç
glutensizdir. Pirincin yanı sıra pirinç kepeği de lif açısından harika bir
tercihtir. Glutensiz pirinç kepeği, pirinçten lif takviyesi almanın başka bir
yoludur: Pirinç beyni, üç yemek kaşığı porsiyon başına 3 gram lif içerir ve
tahıl üzerine serpilebilir ve keklere ve diğer fırınlanmış ürünlere
eklenebilir.
Lif Faydaları Nelerdir?
Lif, çeşitli
nedenlerle sağlıklı bir glutensiz diyetin önemli bir parçasıdır:
- Sağlıklı
bağırsak bakterilerinin bulunduğu bir ortamın korunmasına yardımcı olur.
- Kabızlığa
yardımcı olur
- Sağlıklı
kolesterol ve kan basıncı seviyelerine yardımcı olur
- Göbek
şişkinliğini tedavi etmeye yardımcı olur
- Daha
uzun süre tok hissetmenizi sağlar
- Sağlıklı
bir kiloyu korumanıza yardımcı olur
- Kalp
hastalığı, diyabet ve kolon kanseri gibi komplikasyonların önlenmesine
yardımcı olur.
Uzun lafın kısası: lif çok önemlidir. Unutmayın: glutensizekmek.com.tr den sipariş
vereceğiniz glutensiz ekmek çeşitleri de lif ihtiyacınızın büyük bir
çoğunluğunu karşılayacaktır.
Yorum Yaz