Gluten Kısıtlı Diyet
Gluten intoleransı olan veya hassasiyeti olan kişiler, gluten kısıtlı diyet aracılığıyla
semptomları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Hem glüten
intoleransının hem de duyarlılığın semptomları şişkinlik, karın ağrısı,
kabızlık, ishal ve uyuşukluk içerir, ancak semptomlar hassasiyetle daha az
şiddetli olma eğilimindedir. Gluten intoleransı veya hassasiyeti olan
kişiler, tüm glütenlerden kesinlikle kaçınması gereken alerjisi olan kişilerin
aksine, az miktarda glüten yiyebilirler. Çeşitli sağlıklı, lezzetli
glutensiz yiyecekler yiyebilirsiniz. Glutene duyarlıysanız ancak tamamen ortadan
kaldırmamayı tercih ediyorsanız, tüketimi ara sıra yapılan muamelelerle
sınırlayın ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini izleyin. Sağlığınızı
etkileyebilecek herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce daima doktorunuza
veya bir diyetisyene danışın. Gluten kısıtlı diyet nedir? Gluten kısıtlı diyette ne yenir merak ediyorsanız yazımızı okumaya
devam etmelisiniz.
Gluten Kısıtlı Diyet Nedir?
Gluten Kısıtlı Diyet,
buğday proteini glütenine) alerjisi ya da duyarlılığı olan kişiler için uyulması
gerekilen. Ladin ya da diğer adıyla çölyak hastalığı gibi durumlar, glüten
duyarlılığı ile ilişkilidir. Ayrıca bazı davranışsal anormalliklerin
(şizofreni) glüten reaktivitesi ile ilişkili olabileceği
bulunmuştur. İltihaplı bağırsak bozuklukları, bu gıda proteinine veya onun
kısmi sindirim ürünlerine karşı aşırı duyarlılıkla bir ilişkiye sahip
olabilir. Gluten Kısıtlı Diyet,
buğday, karabuğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi glüten açısından zengin
yiyecekleri hariç tutmak için vardır ve çölyak hastaları dışındaki glutene
bağlı rahatsızlık yaşayanlar bu diyeti izlemelidir.
Glutene dayanılmaz olmak çok zordur. Yiyecek seçiminiz
ilk başta oldukça sınırlı görünebilir, ancak daha fazla üretici glütensiz
yiyicilerin yardımına geliyor ve hatta sağlıklı, glütensiz yemekleri doğrudan
kapınıza getirecek birkaç dağıtım programı bile var. Bu, özellikle
dünyanın en iyi aşçısı değilseniz veya yeni glütensiz tarifleri denemek için
zaman kısıtlamanız varsa yararlıdır. Aynı zamanda glutensizekmek.com.tr den sipariş edeceğiniz glutensiz unlu mamuller
de hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Gluten Kısıtlı Diyette Ne Yenir?
Gluten kısıtlı diyet
uygulayanlar genellikle çölyak hastaları kadar ciddi ve ağır bir diyet düzeni
uygulamak zorunda değildir. Aynı zamanda çapraz bulaşmadan korkmaya da gerek
yoktur. Ancak yine de daha önceki yazılarımızda glutensiz yiyecekler hakkında
bilgi vermiştik, önerilerimizi ve bilgilerimizi dikkate almanızda fayda var. Tüm
yazılarımızı okumak ve glutensiz unlu mamul çeşitlerimize göz atmak için
sitemizi inceleyebilirsiniz.
Gluten kısıtlı
diyette sebze, meyve, et çeşitleri, süt ürünleri yenilebilir. Ek olarak
tahılları da tüketebilirsiniz. Glutensiz
kısıtlı diyette tüm tahıllardan kaçınmanız gerektiğini
düşünebilirsiniz; ancak alternatif olarak tadını çıkarabileceğiniz
glutensiz tahıllar da var. Kinoa tam bir protein olan bir tohumdur, yani
proteinin yapı taşları olarak hizmet eden dokuz temel amino asidin hepsini
içerir. Aynı zamanda bir magnezyum, manganez ve demir kaynağıdır, bu da
onu glütensiz bir diyete çok yönlü bir katkı yapar. Diğer glütensiz
tahıllar ve nişastalar arasında pirinç, amaranth, karabuğday, darı, gibi tahıl
çeşitleri bulunur.
Yağsız proteinler, hayvansal ve bitkisel gıdaları
içerir. Doğal, yani marine edilmemiş veya glüten içeren soslar, soslar ve
soslarda oturmayan kaynakları arayın. Yağsız sığır eti, tavuk, hindi,
domuz eti, balık ve yumurtalar glütensizdir ve kas büyümesi ve onarım süreçleri
için yüksek protein içerir. Bitki proteinleri, lif ve sağlıklı yağlar da
içeren fasulye, fındık ve tohumları içerir. Konserve kuruyemiş
ürünlerinden kaçının, glüten kontamizasyonu riskini azaltmak için ıslatıp
pişirebileceğiniz taze ürünler tercih edin.
Meyve ve sebzeler, glüten kısıtlı bir diyetin temelini
oluşturmalıdır. Glutensizekmek.com.tr
ailesi yemek tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerle, dörtte birini tahıllarla
ve kalan çeyreği yağsız proteinlerle doldurmanızı önerir. Meyve ve
sebzelerin kalorileri düşüktür, çok az yağ içerir veya hiç şeker içermez, ancak
uygun değer sağlık için gereken sayısız temel vitamin, mineral ve besin
içerir. Atıştırmalık olarak doğranmış kereviz ve havuçların veya yemek
zamanlarında brokoli, karnabahar, kuşkonmaz ve balkabağı gibi sotelenmiş,
buğulanmış ve kavrulmuş sebzelerin tadını çıkarın.
Gluten kısıtlı diyet
uygularken Ekmek, hamur işleri, kekler, kekler, makarnalar ve tahıllar,
terbiyeli cipsler ve işlenmiş etler, hardal, ketçap ve salata sosu gibi
çeşniler, baharat karışımları içeren yiyecekler ve kuru fasulye gibi soslar
dahil olmak üzere birçok işlenmiş ve paketlenmiş gıda glüten
içerir. Gluten ayrıca çorbalarda ve et sularında, modifiye gıda
nişastasında, gıda koyulaştırıcılarda ve malt şurupları ile yapılan dondurma
gibi süt ürünlerinde bulunabilir. Glüten kaynakları hakkında bilgi edinin
ve gluten kısıtlı diyette dahi olsanız glüten içeren yiyecekleri işleyen bir
tesiste işlenen yiyeceği almanız sakıncalı olabilir. Çapraz bulaşmaya yol
açabileceğinden etiketleri dikkatlice okuyun.
Yorum Yaz