Gluten Kısıtlı Diyet

Gluten intoleransı olan veya hassasiyeti olan kişiler, gluten kısıtlı diyet aracılığıyla semptomları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Hem glüten intoleransının hem de duyarlılığın semptomları şişkinlik, karın ağrısı, kabızlık, ishal ve uyuşukluk içerir, ancak semptomlar hassasiyetle daha az şiddetli olma eğilimindedir. Gluten intoleransı veya hassasiyeti olan kişiler, tüm glütenlerden kesinlikle kaçınması gereken alerjisi olan kişilerin aksine, az miktarda glüten yiyebilirler. Çeşitli sağlıklı, lezzetli glutensiz yiyecekler yiyebilirsiniz. Glutene duyarlıysanız ancak tamamen ortadan kaldırmamayı tercih ediyorsanız, tüketimi ara sıra yapılan muamelelerle sınırlayın ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini izleyin. Sağlığınızı etkileyebilecek herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce daima doktorunuza veya bir diyetisyene danışın. Gluten kısıtlı diyet nedir? Gluten kısıtlı diyette ne yenir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Gluten Kısıtlı Diyet Nedir?

Gluten Kısıtlı Diyet, buğday proteini glütenine) alerjisi ya da duyarlılığı olan kişiler için uyulması gerekilen. Ladin ya da diğer adıyla çölyak hastalığı gibi durumlar, glüten duyarlılığı ile ilişkilidir. Ayrıca bazı davranışsal anormalliklerin (şizofreni) glüten reaktivitesi ile ilişkili olabileceği bulunmuştur. İltihaplı bağırsak bozuklukları, bu gıda proteinine veya onun kısmi sindirim ürünlerine karşı aşırı duyarlılıkla bir ilişkiye sahip olabilir. Gluten Kısıtlı Diyet, buğday, karabuğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi glüten açısından zengin yiyecekleri hariç tutmak için vardır ve çölyak hastaları dışındaki glutene bağlı rahatsızlık yaşayanlar bu diyeti izlemelidir.

Glutene dayanılmaz olmak çok zordur. Yiyecek seçiminiz ilk başta oldukça sınırlı görünebilir, ancak daha fazla üretici glütensiz yiyicilerin yardımına geliyor ve hatta sağlıklı, glütensiz yemekleri doğrudan kapınıza getirecek birkaç dağıtım programı bile var. Bu, özellikle dünyanın en iyi aşçısı değilseniz veya yeni glütensiz tarifleri denemek için zaman kısıtlamanız varsa yararlıdır. Aynı zamanda glutensizekmek.com.tr den sipariş edeceğiniz glutensiz unlu mamuller de hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Gluten Kısıtlı Diyette Ne Yenir?

Gluten kısıtlı diyet uygulayanlar genellikle çölyak hastaları kadar ciddi ve ağır bir diyet düzeni uygulamak zorunda değildir. Aynı zamanda çapraz bulaşmadan korkmaya da gerek yoktur. Ancak yine de daha önceki yazılarımızda glutensiz yiyecekler hakkında bilgi vermiştik, önerilerimizi ve bilgilerimizi dikkate almanızda fayda var. Tüm yazılarımızı okumak ve glutensiz unlu mamul çeşitlerimize göz atmak için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Gluten kısıtlı diyette sebze, meyve, et çeşitleri, süt ürünleri yenilebilir. Ek olarak tahılları da tüketebilirsiniz. Glutensiz kısıtlı diyette tüm tahıllardan kaçınmanız gerektiğini düşünebilirsiniz; ancak alternatif olarak tadını çıkarabileceğiniz glutensiz tahıllar da var. Kinoa tam bir protein olan bir tohumdur, yani proteinin yapı taşları olarak hizmet eden dokuz temel amino asidin hepsini içerir. Aynı zamanda bir magnezyum, manganez ve demir kaynağıdır, bu da onu glütensiz bir diyete çok yönlü bir katkı yapar. Diğer glütensiz tahıllar ve nişastalar arasında pirinç, amaranth, karabuğday, darı, gibi tahıl çeşitleri bulunur.

Yağsız proteinler, hayvansal ve bitkisel gıdaları içerir. Doğal, yani marine edilmemiş veya glüten içeren soslar, soslar ve soslarda oturmayan kaynakları arayın. Yağsız sığır eti, tavuk, hindi, domuz eti, balık ve yumurtalar glütensizdir ve kas büyümesi ve onarım süreçleri için yüksek protein içerir. Bitki proteinleri, lif ve sağlıklı yağlar da içeren fasulye, fındık ve tohumları içerir. Konserve kuruyemiş ürünlerinden kaçının, glüten kontamizasyonu riskini azaltmak için ıslatıp pişirebileceğiniz taze ürünler tercih edin.

Meyve ve sebzeler, glüten kısıtlı bir diyetin temelini oluşturmalıdır. Glutensizekmek.com.tr ailesi yemek tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerle, dörtte birini tahıllarla ve kalan çeyreği yağsız proteinlerle doldurmanızı önerir. Meyve ve sebzelerin kalorileri düşüktür, çok az yağ içerir veya hiç şeker içermez, ancak uygun değer sağlık için gereken sayısız temel vitamin, mineral ve besin içerir. Atıştırmalık olarak doğranmış kereviz ve havuçların veya yemek zamanlarında brokoli, karnabahar, kuşkonmaz ve balkabağı gibi sotelenmiş, buğulanmış ve kavrulmuş sebzelerin tadını çıkarın.

Gluten kısıtlı diyet uygularken Ekmek, hamur işleri, kekler, kekler, makarnalar ve tahıllar, terbiyeli cipsler ve işlenmiş etler, hardal, ketçap ve salata sosu gibi çeşniler, baharat karışımları içeren yiyecekler ve kuru fasulye gibi soslar dahil olmak üzere birçok işlenmiş ve paketlenmiş gıda glüten içerir. Gluten ayrıca çorbalarda ve et sularında, modifiye gıda nişastasında, gıda koyulaştırıcılarda ve malt şurupları ile yapılan dondurma gibi süt ürünlerinde bulunabilir. Glüten kaynakları hakkında bilgi edinin ve gluten kısıtlı diyette dahi olsanız glüten içeren yiyecekleri işleyen bir tesiste işlenen yiyeceği almanız sakıncalı olabilir. Çapraz bulaşmaya yol açabileceğinden etiketleri dikkatlice okuyun.