Gluten Hassasiyeti Diyeti

Gluten hassasiyeti diyeti glutene karşı hassas olan kişilerin uygulaması gereken diyettir. Gluten hassasiyeti olan kişiler gluten içerikli besinlerden çölyak hastaları kadar etkilenmezler. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Şimdi gluten hassasiyeti diyeti nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir birlikte inceleyeceğiz.

Gluten Hassasiyeti Nedir?

Gluten hassasiyeti ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı, çölyak hastalığına sahip olan kişilerde görülen benzer semptomlarıyla birlikte glutene karşı geliştirilen bir bağışıklık tepkisidir. Bununla birlikte, gluten hassasiyeti ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı olan kişiler, çölyak hastalığı olan biriyle aynı antikorları ya da bağışıklık tepkisini oluşturmazlar ve bu nedenle bağırsak hasarına maruz kalmazlar. Kısacası gluten hassasiyeti ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı çölyak hastalarıyla benzer semptomları gösterse de çölyak hastalığı kadar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmazlar.

Çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da gluten hassasiyeti hem bağırsakta hem de bağırsak dışı olarak ortaya çıkan ve çölyak hastalığı ve buğday alerjisi semptomlarına benzeyen spesifik olmayan semptomlarla kendini gösterir. Gluten hassasiyeti tanısı, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi dışarıda bırakıldıktan sonra glutensiz diyete verilen cevaba göre konur.

Gluten Hassasiyeti Belirtileri

Gluten hassasiyeti belirtileri erken dönem çölyak hastalığı ile aynı semptomları içermektedir. Aynı zamanda gluten tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan diğer glutenle ilişkili hastalıkların belirtileri de aynıdır. Gluten hassasiyeti belirtileri karın ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, ciltte oluşan kızarıklık ya da zihinsel karışıklık, sisli zihin ya da beyin olarak da bilinir, gibi semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durumlarda ne çölyak hastalığı ne de buğday alerjisi mevcut değildir. Bu hastalar glutenden kaçındıklarında semptomları birkaç hafta içinde düzelir; tekrar glutene maruz kaldıklarında semptomlar geri tekrar etmektedir. Bu nedenle gluten hassasiyeti olan kişiler gluten hassasiyeti diyeti yapmalıdır.  

Gluten hassasiyeti, bir kişinin glutene karşı genellikle ishal, şişkinlik ya da gaz gibi sindirim sistemini etkileyen semptomlarıyla ters tepki verdiği bir sindirim bozukluğudur. Bu hassasiyete sahip çoğu insan hafif semptomlar ve rahatsızlıklar yaşar. Bununla birlikte, bazılarında bu reaksiyon, B12 vitamini gibi önemli besinlerin emiliminin bozulmasına yol açabilir ve bu da bu hastaların bildirdiği yorgunluğu açıklayabilir. Gluten hassasiyeti şu anda çölyak dışı gluten duyarlılığı olarak etiketlenmiştir. Kan testleri ve bağırsak biyopsilerindeki değişiklikler daha belirsiz ve tespit edilmesi zor olduğundan, çölyak dışı gluten duyarlılığını teşhis etmek çölyak hastalığından daha zor olabilir. Bu nedenle, genellikle oldukça hassas testlerle daha ayrıntılı ve dikkatli testler gerektirir.

Glutene bağlı rahatsızlık semptomlarına sahip gibi görünen birçok hasta aslında buğday intoleransı ya da diğer gıda intoleransı biçimlerine sahip olabileceğinden, gluten hassasiyeti, çölyak dışı gluten duyarlılığının, kesin bir teşhisini koymak önemlidir. Buğday ya da diğer gıda intoleransı dediğimizde bir kişinin o gıda tarafından tetiklendiğinden şüphelenilen belirli semptomlar geliştirdiği anlamına geldiğini anlamak önemlidir.

Bazı durumlarda gluten hassasiyeti buğday hassasiyeti ya da buğday duyarlılığı ile karıştırılmaktadır. Buğday duyarlılığı olan kişiler beslenmelerinden yalnızca buğdayı çıkarmalıdır ancak gluten hassasiyetine sahip bir kişi beslenmesinden gluten içerikli her şeyi çıkarmalıdır.

 

 

Gluten Hassasiyeti Diyeti Nedir?

Gluten hassasiyeti diyeti yukarıda açıkladığımız gibi; gluten tüketimine bağlı hassas bir durum yaşayan kişilerin izlemesi gereken diyet türüdür. Gluten hassasiyetine sahip olan kişiler gluten içeriğine sahip her türlü yiyecekten uzak durmalıdır.

Semptomlar çok ciddi olmasa dahi gluten hassasiyeti sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir. İlerleyen dönemlerde yani gluten hassasiyeti diyeti uygulanmayan dönemlerde huzursuz bağırsak sendromuna dahi yol açmaktadır. Ek olarak gluten hassasiyeti semptomları günlük yaşamı da olumsuz etkilemektedir.

Herhangi bir semptom göstermediyseniz, aile geçmişiniz yoksa ve daha da önemlisi, glüten duyarlılığının resmi teşhisi yoksa, kendinizi en sevdiğiniz sandviç veya makarnadan mahrum etmek ayıp olur! Unutulmamalıdır ki buğday ve arpa, protein ve lif gibi kendi besin değerlerini kendileri sağlar ve sadece vücutları onlardan hoşlanmayan insanlar için tehlike arz eder. Çoğu zaman, bir kişi belirli yiyecekleri yedikten sonra rahatsızlık hissederse, bu bir alerji değil, hoşgörüsüzlüktür. Peki hoşgörüsüzlük dediğimiz şey nedir? Elbette gluten hassasiyeti. Gıda intoleransı ve gluten hassasiyeti genellikle zararsızdır ve bir seferde yenen toplam miktarı azaltarak ve küçük miktarlarda alarak yönetilebilir.

Gluten hassasiyeti diyeti karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, kabız ya da ishal olma durumu gibi semptomları yönetmek ve durmak için gereklidir. Gluten tükettikten sonra her seferinde semptom yaşamanız vücudunuz size verdiği bir sinyaldir. Bu sinyali dikkate almamak ya da gluten hassasiyeti diyeti uygulamayı ertelemek sağlığınıza zarar verir.