Gluten Hassasiyeti Diyeti
Gluten hassasiyeti
diyeti glutene karşı hassas olan kişilerin uygulaması gereken diyettir.
Gluten hassasiyeti olan kişiler gluten içerikli besinlerden çölyak hastaları
kadar etkilenmezler. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Şimdi gluten hassasiyeti diyeti nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir
birlikte inceleyeceğiz.
Gluten Hassasiyeti Nedir?
Gluten hassasiyeti
ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı, çölyak hastalığına sahip olan kişilerde
görülen benzer semptomlarıyla birlikte glutene karşı geliştirilen bir
bağışıklık tepkisidir. Bununla birlikte, gluten hassasiyeti ya da çölyak
dışı gluten duyarlılığı olan kişiler, çölyak hastalığı olan biriyle aynı
antikorları ya da bağışıklık tepkisini oluşturmazlar ve bu nedenle bağırsak
hasarına maruz kalmazlar. Kısacası gluten hassasiyeti ya da çölyak dışı gluten
duyarlılığı çölyak hastalarıyla benzer semptomları gösterse de çölyak hastalığı
kadar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmazlar.
Çölyak dışı glüten
duyarlılığı ya da gluten hassasiyeti hem bağırsakta hem de bağırsak dışı
olarak ortaya çıkan ve çölyak hastalığı ve buğday alerjisi semptomlarına
benzeyen spesifik olmayan semptomlarla kendini gösterir. Gluten
hassasiyeti tanısı, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi dışarıda bırakıldıktan
sonra glutensiz diyete verilen cevaba göre konur.
Gluten Hassasiyeti Belirtileri
Gluten hassasiyeti belirtileri erken dönem çölyak hastalığı
ile aynı semptomları içermektedir. Aynı zamanda gluten tüketimine bağlı olarak
ortaya çıkan diğer glutenle ilişkili hastalıkların belirtileri de aynıdır. Gluten hassasiyeti belirtileri karın
ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, ciltte oluşan kızarıklık ya da zihinsel karışıklık,
sisli zihin ya da beyin olarak da bilinir, gibi semptomlarla ortaya
çıkmaktadır. Ancak bu durumlarda ne çölyak hastalığı ne de buğday alerjisi
mevcut değildir. Bu hastalar glutenden kaçındıklarında semptomları birkaç
hafta içinde düzelir; tekrar glutene maruz kaldıklarında semptomlar geri
tekrar etmektedir. Bu nedenle gluten hassasiyeti olan kişiler gluten
hassasiyeti diyeti yapmalıdır.
Gluten hassasiyeti, bir kişinin glutene karşı genellikle ishal, şişkinlik ya da gaz
gibi sindirim sistemini etkileyen semptomlarıyla ters tepki verdiği bir
sindirim bozukluğudur. Bu hassasiyete sahip çoğu insan hafif semptomlar ve
rahatsızlıklar yaşar. Bununla birlikte, bazılarında bu reaksiyon, B12
vitamini gibi önemli besinlerin emiliminin bozulmasına yol açabilir ve bu da bu
hastaların bildirdiği yorgunluğu açıklayabilir. Gluten hassasiyeti şu anda
çölyak dışı gluten duyarlılığı olarak etiketlenmiştir. Kan testleri ve
bağırsak biyopsilerindeki değişiklikler daha belirsiz ve tespit edilmesi zor
olduğundan, çölyak dışı gluten
duyarlılığını teşhis etmek çölyak hastalığından daha zor olabilir. Bu
nedenle, genellikle oldukça hassas testlerle daha ayrıntılı ve dikkatli testler
gerektirir.
Glutene bağlı rahatsızlık semptomlarına sahip gibi görünen
birçok hasta aslında buğday intoleransı ya da diğer gıda intoleransı
biçimlerine sahip olabileceğinden, gluten hassasiyeti, çölyak dışı gluten
duyarlılığının, kesin bir teşhisini koymak önemlidir. Buğday ya da diğer
gıda intoleransı dediğimizde bir kişinin o gıda tarafından tetiklendiğinden
şüphelenilen belirli semptomlar geliştirdiği anlamına geldiğini anlamak
önemlidir.
Bazı durumlarda gluten hassasiyeti buğday hassasiyeti ya da
buğday duyarlılığı ile karıştırılmaktadır. Buğday
duyarlılığı olan kişiler beslenmelerinden yalnızca buğdayı çıkarmalıdır
ancak gluten hassasiyetine sahip bir kişi beslenmesinden gluten içerikli her
şeyi çıkarmalıdır.
Gluten Hassasiyeti Diyeti Nedir?
Gluten hassasiyeti
diyeti yukarıda açıkladığımız gibi; gluten tüketimine bağlı hassas bir
durum yaşayan kişilerin izlemesi gereken diyet türüdür. Gluten hassasiyetine
sahip olan kişiler gluten içeriğine sahip her türlü yiyecekten uzak durmalıdır.
Semptomlar çok ciddi olmasa dahi gluten hassasiyeti sindirim
sistemini olumsuz etkilemektedir. İlerleyen dönemlerde yani gluten hassasiyeti diyeti uygulanmayan
dönemlerde huzursuz bağırsak sendromuna dahi yol açmaktadır. Ek olarak gluten
hassasiyeti semptomları günlük yaşamı da olumsuz etkilemektedir.
Herhangi bir semptom göstermediyseniz, aile geçmişiniz yoksa
ve daha da önemlisi, glüten duyarlılığının resmi teşhisi yoksa, kendinizi en
sevdiğiniz sandviç veya makarnadan mahrum etmek ayıp olur! Unutulmamalıdır
ki buğday ve arpa, protein ve lif gibi kendi besin değerlerini kendileri sağlar
ve sadece vücutları onlardan hoşlanmayan insanlar için tehlike arz
eder. Çoğu zaman, bir kişi belirli yiyecekleri yedikten sonra rahatsızlık
hissederse, bu bir alerji değil, hoşgörüsüzlüktür. Peki hoşgörüsüzlük
dediğimiz şey nedir? Elbette gluten hassasiyeti. Gıda intoleransı ve gluten hassasiyeti genellikle
zararsızdır ve bir seferde yenen toplam miktarı azaltarak ve küçük miktarlarda
alarak yönetilebilir.
Gluten hassasiyeti
diyeti karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, kabız ya da ishal olma durumu
gibi semptomları yönetmek ve durmak için gereklidir. Gluten tükettikten sonra
her seferinde semptom yaşamanız vücudunuz size verdiği bir sinyaldir. Bu
sinyali dikkate almamak ya da gluten
hassasiyeti diyeti uygulamayı ertelemek sağlığınıza zarar verir.
Yorum Yaz