Gluten Diyeti Yapanlar

Gluten diyeti yapanlar genellikle çölyak hastalığı, gluten intoleransı, gluten alerjisi ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı nedeniyle bu diyete başlamaktadır. Gluten diyeti yapanlar sağlığını korumak ve geri kazanmak için oldukça titiz bir beslenme planı uygulamaktadır. Gluten diyeti yalnızca glutene bağlı rahatsızlıklar yaşayan kişiler tarafından değil sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da uygulanmaktadır.

Gluten Diyeti Yapanlar Kimlerdir?

Gluten diyeti yapanlar;

·         Çölyak hastaları

·         Gluten intoleransı olanlar

·         Çölyak dışı gluten intoleransı olanlar

·         Gluten hassasiyeti olanlar

·         Gluten alerjisi olanlar

·         Sağlıklı yaşamak amacıyla glutenden uzak durmayı tercih edenlerdir.

Gluten içeren tüm gıda maddelerini hariç tuttuğunuzda, diyetiniz glutensiz diyet (gluten free) diyet haline gelir. Çölyak hastaları gluten diyeti yapanlar listesinin başında gelmektedir. Çünkü çölyak hastalığının tek ve kati suretle tedavisi gluten diyeti yapmaktır. Bunun dışında glutene duyarlı ya da buğday alerjisine yatkın kişiler de sıklıkla gluten içerikli yiyecekleri tüketmekten kaçınır. Bu nedenle, glutene karşı toleransınız yoksa bazen glutenin hiç beklenmedik ürünlerde ve yiyeceklerde de bulunabileceğini unutmayın, bu nedenle satın almadan önce etiketleri doğru bir şekilde, dikkatle okuduğunuzdan emin olun.

Glutensiz Diyet Yapanlar Nasıl Beslenmeli?

Glutensiz diyet yapanlar oldukça dikkatli ve özenli bir şekilde beslenme planı oluşturmalıdır. Aksi takdirde olumsuz etkilerle karşılaşmak mümkündür. Glutensiz, abur cuburları diyetinizden çıkararak tüketiminizi çoğunlukla meyve, sebzeler ve yağsız proteinlerle sınırladığından, istenmeyen kalorileri azaltarak kilo kaybına neden olur. Glutensiz diyet ayrıca sindirim semptomlarını hafifletebilir, enerjiyi artırabilir ve kronik iltihabı azaltabilir.

Bununla birlikte, glutensiz bir diyet de sizi şu şekilde olumsuz etkileyebilir;

  • Size gerekli vitamin ve mineralleri sağlayamayabilir, bu da beslenme eksikliğine yol açar.
  • Lif içermeyen ya da yeteri kadar lif içeriğine sahip olmayan gıdaların tüketilmesi kabızlığa neden olabilir.
  • Glutensiz yiyecekler pahalıdır ve her yerde kolayca erişilebilir değildir. Ancak glutensizekmek.com.tr den vereceğiniz glutensiz siparişleriniz ile kolayca erişebileceğiniz, bütçe dostu gluten diyetinin tadını çıkarabilirsiniz.

Şimdi, glutensiz diyet düzenini tercih edip etmeme konusunda bir ikilem içindeyseniz, glutenin yalnızca çölyak hastalığına pozitif ya da glutene duyarlı kişiler ve yukarıda belirttiğimiz diğer glutene bağlı rahatsızlıklar yaşayan kişiler için bir sorun olduğunu hatırlatalım. Çoğu insan gluteni herhangi bir yan etkisi olmadan ya da alerjik reaksiyon göstermeden tüketmektedir. Dolayısıyla glutensiz diyet tamamen bireylere ve vücutlarının bu proteine ​​nasıl tepki verdiğine bağlıdır. Ancak aniden glutensiz diyete geçmek isterseniz doktorunuza danışmayı unutmayın.

 

 

Ek olarak glutensiz diyet yapanlar şu şekilde beslenmelidir:

  • Çeşitli sertifikalı glutensiz tahıllardan günde 3-5 porsiyon tüketilmelidir.  Glutensizekmek.com.tr den sipariş edeceğiniz glutensiz sertifikalı yiyecekler sizler için doğru bir tercih olacaktır.
  • Günde 5-7 porsiyon taze ürün tüketilmelidir. Doğal bir şekilde gluten içeriğine sahip olmayan sebze ve meyveler lif alımı açısından önemlidir. Bu nedenle yeteri kadar tükettiğinizden emin olmalısınız.
  • Günde 3-4 porsiyon süt ürünleri tüketmelisiniz. Herhangi bir şekilde laktoz intoleransınız yoksa kesinlikle süt ve süt ürünlerini gluten free beslenme düzeninden eksik etmemelisiniz.
  • Günde 2 porsiyon yağsız protein tüketimi de glutensiz diyet yapanlar için oldukça önemlidir.
  • Vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz. Bu sayede glutensiz diyet yapanların karşılaştığı besin eksiklikleri problemiyle karşılaşmazsınız.

 

Glutensiz diyet yapanlar ve glutensiz beslenmeye başlayan birçok insan, gluten içeren yiyeceklerden kurtulmaya odaklanmaktadır. Ancak gluten diyeti yapanlar diyetini dengelemek ve geniş bir besin yelpazesi aldığınızdan emin olmak için, ne yediğini özenle ve dikkatli bir şekilde takip etmelidir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, doğal olarak glutensiz olan birkaç besin dolu tam tahıl var. Bu nedenle, gluten diyeti yapanlar pirinç (kahverengi, kırmızı, siyah veya yabani), kinoa veya kavrulmuş organik mısır gibi birçok besini dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmelidir.

Taze sebzeler ve meyveler, fasulye, mercimek ve kuruyemişler de gluten diyeti yapanlar için uygundur. bu nedenle kraker, simit veya kurabiyeleri kemirirseniz, bunları humuslu sebzeler, fındıklı meyveler veya kavrulmuş nohut gibi sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirin. Glutensiz bir diyet benimsemenin en önemli faydalarından biri, yemek yeme şeklinizi yeniden keşfetme fırsatı olmasıdır. Gluten diyeti yapanlar bunu yapın, böylece glutenden uzak kalmanın yanı sıra, en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı olacak çok çeşitli besinleri de kucaklamış olacaksınız.

Gluten diyeti yapanlar özellikle bir hastalık nedeniyle bu diyete geçiş yapmış olan kişiler kendilerini daha da iyi hissedecektir. Glutensiz diyet uygulayan herkes daha mutlu ve sağlıklı olduğunu vurgulamaktadır. Gluten diyeti yapmak istiyor ancak henüz nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız endişelenmeyin. Glutensizekmek.com.tr sizler için gluten diyeti hakkında birçok bilgi veriyor.