Gluten Diyeti Yapanlar
Gluten diyeti
yapanlar genellikle çölyak hastalığı, gluten intoleransı, gluten alerjisi
ya da çölyak dışı gluten duyarlılığı nedeniyle bu diyete başlamaktadır. Gluten
diyeti yapanlar sağlığını korumak ve geri kazanmak için oldukça titiz bir
beslenme planı uygulamaktadır. Gluten diyeti yalnızca glutene bağlı
rahatsızlıklar yaşayan kişiler tarafından değil sağlıklı beslenmek isteyen
kişiler tarafından da uygulanmaktadır.
Gluten Diyeti Yapanlar Kimlerdir?
Gluten diyeti
yapanlar;
·
Çölyak hastaları
·
Gluten intoleransı olanlar
·
Çölyak dışı gluten intoleransı olanlar
·
Gluten hassasiyeti olanlar
·
Gluten alerjisi olanlar
·
Sağlıklı yaşamak amacıyla glutenden uzak durmayı
tercih edenlerdir.
Gluten içeren tüm gıda maddelerini hariç tuttuğunuzda, diyetiniz
glutensiz diyet (gluten free) diyet haline gelir. Çölyak hastaları gluten diyeti yapanlar listesinin başında
gelmektedir. Çünkü çölyak hastalığının tek ve kati suretle tedavisi gluten
diyeti yapmaktır. Bunun dışında glutene duyarlı ya da buğday alerjisine yatkın
kişiler de sıklıkla gluten içerikli yiyecekleri tüketmekten kaçınır. Bu
nedenle, glutene karşı toleransınız yoksa bazen glutenin hiç beklenmedik
ürünlerde ve yiyeceklerde de bulunabileceğini unutmayın, bu nedenle satın
almadan önce etiketleri doğru bir şekilde, dikkatle okuduğunuzdan emin olun.
Glutensiz Diyet Yapanlar Nasıl Beslenmeli?
Glutensiz diyet yapanlar oldukça dikkatli ve özenli bir
şekilde beslenme planı oluşturmalıdır. Aksi takdirde olumsuz etkilerle
karşılaşmak mümkündür. Glutensiz, abur cuburları diyetinizden çıkararak tüketiminizi
çoğunlukla meyve, sebzeler ve yağsız proteinlerle sınırladığından, istenmeyen
kalorileri azaltarak kilo kaybına neden olur. Glutensiz diyet ayrıca
sindirim semptomlarını hafifletebilir, enerjiyi artırabilir ve kronik iltihabı
azaltabilir.
Bununla birlikte, glutensiz bir diyet de sizi şu şekilde
olumsuz etkileyebilir;
- Size
gerekli vitamin ve mineralleri sağlayamayabilir, bu da beslenme
eksikliğine yol açar.
- Lif
içermeyen ya da yeteri kadar lif içeriğine sahip olmayan gıdaların
tüketilmesi kabızlığa neden olabilir.
- Glutensiz
yiyecekler pahalıdır ve her yerde kolayca erişilebilir değildir. Ancak
glutensizekmek.com.tr den vereceğiniz glutensiz siparişleriniz ile kolayca
erişebileceğiniz, bütçe dostu gluten diyetinin tadını çıkarabilirsiniz.
Şimdi, glutensiz diyet düzenini tercih edip etmeme konusunda
bir ikilem içindeyseniz, glutenin yalnızca çölyak hastalığına pozitif ya da glutene
duyarlı kişiler ve yukarıda belirttiğimiz diğer glutene bağlı rahatsızlıklar
yaşayan kişiler için bir sorun olduğunu hatırlatalım. Çoğu insan gluteni
herhangi bir yan etkisi olmadan ya da alerjik reaksiyon göstermeden
tüketmektedir. Dolayısıyla glutensiz diyet tamamen bireylere ve vücutlarının bu
proteine nasıl tepki verdiğine bağlıdır. Ancak aniden glutensiz diyete
geçmek isterseniz doktorunuza danışmayı unutmayın.
Ek olarak glutensiz
diyet yapanlar şu şekilde beslenmelidir:
- Çeşitli
sertifikalı glutensiz tahıllardan günde 3-5 porsiyon tüketilmelidir. Glutensizekmek.com.tr den sipariş
edeceğiniz glutensiz sertifikalı yiyecekler sizler için doğru bir tercih
olacaktır.
- Günde
5-7 porsiyon taze ürün tüketilmelidir. Doğal bir şekilde gluten içeriğine
sahip olmayan sebze ve meyveler lif alımı açısından önemlidir. Bu nedenle
yeteri kadar tükettiğinizden emin olmalısınız.
- Günde
3-4 porsiyon süt ürünleri tüketmelisiniz. Herhangi bir şekilde laktoz
intoleransınız yoksa kesinlikle süt ve süt ürünlerini gluten free beslenme düzeninden eksik etmemelisiniz.
- Günde
2 porsiyon yağsız protein tüketimi de glutensiz diyet yapanlar için
oldukça önemlidir.
- Vitamin
takviyeleri kullanabilirsiniz. Bu sayede glutensiz diyet yapanların
karşılaştığı besin eksiklikleri problemiyle karşılaşmazsınız.
Glutensiz diyet
yapanlar ve glutensiz beslenmeye başlayan birçok insan, gluten içeren yiyeceklerden
kurtulmaya odaklanmaktadır. Ancak gluten diyeti yapanlar diyetini dengelemek ve
geniş bir besin yelpazesi aldığınızdan emin olmak için, ne yediğini özenle ve
dikkatli bir şekilde takip etmelidir. Daha önceki yazılarımızda da
belirttiğimiz gibi, doğal olarak glutensiz olan birkaç besin dolu tam tahıl
var. Bu nedenle, gluten diyeti yapanlar pirinç (kahverengi, kırmızı, siyah
veya yabani), kinoa veya kavrulmuş organik mısır gibi birçok besini dengeli ve
düzenli bir şekilde tüketmelidir.
Taze sebzeler ve meyveler, fasulye, mercimek ve kuruyemişler
de gluten diyeti yapanlar için uygundur. bu nedenle kraker, simit veya
kurabiyeleri kemirirseniz, bunları humuslu sebzeler, fındıklı meyveler veya
kavrulmuş nohut gibi sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirin. Glutensiz bir
diyet benimsemenin en önemli faydalarından biri, yemek yeme şeklinizi yeniden
keşfetme fırsatı olmasıdır. Gluten diyeti yapanlar bunu yapın, böylece glutenden
uzak kalmanın yanı sıra, en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı
olacak çok çeşitli besinleri de kucaklamış olacaksınız.
Gluten diyeti yapanlar özellikle bir hastalık nedeniyle bu
diyete geçiş yapmış olan kişiler kendilerini daha da iyi hissedecektir.
Glutensiz diyet uygulayan herkes daha mutlu ve sağlıklı olduğunu
vurgulamaktadır. Gluten diyeti yapmak istiyor ancak henüz nereden
başlayacağınızı bilemiyorsanız endişelenmeyin. Glutensizekmek.com.tr sizler için gluten diyeti hakkında birçok
bilgi veriyor.
Yorum Yaz