Çocuklar İçin Glutensiz Diyet

Çocuklar için glutensiz diyet tıpkı yetişkinlerin uyguladığı glutensiz diyet çeşitleridir. Gluten içeriğine sahip olan her türlü besini hayatlarından çıkarmak gerekir. Çölyak hastası olan çocuklar için bu diyet türü psikolojik olarak da adaptasyon süreci olarak da oldukça zorlu olabilir. Glutensizekmek.com.tr sizlere bu yazısında çocuklar için glutensiz beslenme düzeni ile ilgili bilgi verecek, yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Çocuklar İçin Glutensiz Diyet Nedir?

Çocuklar için glutensiz diyet benimsemek genellikle kolay değildir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve küçük çocuklar tipik olarak glutensiz bir diyete daha kolay geçiş yaparken, büyüdüklerinde çölyak hastalığı teşhisi konan çocuklar bu glutensiz diyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar; hangi yiyeceklerin sunulduğunu ve yiyecek karşılaştırmaları yapma olasılıkları daha yüksektir.

Akran uyumu da bir çocuğun glutensiz diyetiyle uğraşırken karşılaşabileceği zorluklarda rol oynayabilir. Çocuklar arkadaşları gibi olmak, aynı yemeği yemek, aynı kıyafetleri giymek, aynı keçeli kalemlere sahip olmak isterler, bu nedenle bir çocuğu farklı olarak tanımlayan her şeye yani çocuklar için glutensiz diyete uyum sağlamak zor olabilir.

Çocuklar için glutensiz diyet yaparken çocuklar sıklıkla bu yemeği ne kadar yemem gerekecek? diye sorarlar. Alerjisi olan çocuklar için çoğu çocuğun alerjilerini atlattığını söyleyerek sorunun cevabını güvenle verebiliriz, ancak çölyak hastalığı teşhisi konan çocuklar için sonsuza kadar uzun bir zaman alacaktır.

Bir ailenin tutumu, bir çocuğun glütensiz bir diyete uyum sağlamasına yardımcı olan en büyük faktörlerden biridir ve genellikle bir görüş alışverişi, uzmana başvurmak sürecin ilk başlayan zamanlarında hangi ailelerin iyi uyum sağlayacağını belirleyebilir. Nasıl? Ailenin bakış açısı büyük bir fark yaratabilir: yiyebileceği tüm yiyecekler ile yiyemediği tüm yiyeceklere bak karşılaştırılması yapılarak sağlıklı bir süreç yönetilebilir.

Glutensiz diyet uygulayan çocuklar için olası riskleri ve tuzakları en aza indirmek için, işte zor durumlarla başa çıkma konusunda bazı tavsiyeler vereceğiz.

Glutensiz diyet yapan çocuklar için kahvaltı öğününe lif ve protein eklemek için bu yiyecekleri deneyin:

  • Glutensiz tost üzerine peynir
  • Yumurta, haşlanmış, çırpılmış, omlet
  • Bir bardak süt
  • Glutensiz kuru fasulye
  • Glutensiz şarküteri ürünleri
  • Ekstra yumurta ya da eklenmiş süzme peynir ile glutensiz krep
  • Sütle pişirilmiş pirinç lapası
  • Glütensiz tost

Gibi seçenekleriniz mevcut. Elbette ekmek ve un tercihlerinizi glutensizekmek.com.tr den yaparak tamamen glutensiz diyet izleyebilirsiniz.

Glutensiz diyet uygulayan çocuklar için lif oldukça önemlidir. Lifin vücutta sağladığı bir takım görevleri vardır. Bağırsak sağlığını destekler, yiyeceğe gerekli çiğneme faktörünü verir, enerji seviyelerinin eşitlenmesine yardımcı olur ve bu tokluk hissini korur. Tokluğun yanı sıra lif, protein ve karbonhidrat gibi diğer yakıtları yakma hızımızı da yavaşlatır.

Tahıl lifi çoğu diyette önemli bir lif kaynağıdır. Buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahıl lifleri de glüten içeren liflerdir. Bir çocuğun yeterli lif aldığından emin olmak için aşağıdaki yiyecekleri ekleyin:

  • Çok çeşitli alternatif glutensiz tahıllar
  • Bir sürü meyve ve sebze
  • Kurutulmuş meyve
  • Fındık, kuruyemiş ve tohumlar

Ekmek, tahıl gevrekleri ve krakerler gibi glutensiz ürünler genellikle ideal oranda lif içerir ve yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu, yiyeceklerdeki enerjinin hızla tüketildiği, yalnızca o boşluğa koşma hissinin geride kalması için kullanıldığı anlamına gelir, bu nedenle çocuklar öğleden sonraları bir halsizlik yaşayabilir, okuldan sonra günün sonunda başka bir şey için çok az enerji harcayarak çökebilir. Yemeğe lif ve protein dahil etmek, öğünün glisemik yükünü azaltmaya ve bu halsizlik, yorgunluk hissini yavaşlatmaya yardımcı olur. Glisemik yükü azaltmak için:

  • Lif eklemelisiniz.
  • Protein ekleyin. Özellikle süt ürünleri eklemek çocuklar için önemlidir.

Çocuklar için glutensiz diyet listesinde kuruyemiş kesinlikle olmalıdır. Kuruyemişler çölyak hastalığı olan çocuklar için idealdir. Ancak kuruyemiş tüketiminde fındık alerjisi gibi diğer alerjen uyaranları da takip etmeli ve bilmelisiniz. Ortak öğle yemekleri, çölyak hastalığı veya alerjisi olan çocuklar için zor bir zaman olabilir. Özellikle de okul döneminde çok zor bir durumdur. Bu nedenle glutensiz beslenmek zorunda olan çocuğunuz için beslenme çantasını kendiniz hazırlamalısınız.

Çocuklar için glutensiz diyet uygularken takviye kullanmak önemli olabilir. Düşük demir değerleri, özellikle demir ihtiyacı yüksek ve iştahı daha küçük olan çocuklarda tanıda genellikle bir sorundur. Glutensiz diyete başladığınız anda kırmızı et gibi ekstra demir açısından zengin yiyecekleri dahil etmek ya da birkaç ay boyunca demir takviyesi almak iyi bir fikir olabilir. Ek olarak başka; kalsiyum, B ve D vitamini gibi eksikliklere karşı da takviye gerebilir. Çölyak hastası olan çocuklar için endişelenmenize gerek yok; kesinlikle iyi yönetilen çölyak hastalığı ile çocuğunuz için sağlıklı bir yaşam mümkündür.