Ay Çekirdeğinde Gluten Var Mı?
Ay çekirdeği hemen hemen hepimizin gerek atıştırmalık
tercihi gerek keyifli sohbetlerine eşlik edeni olarak hayatımızda. Glutensiz
beslenmeye başlayanlar beslenme düzeninden hangi yiyecekleri çıkarmaları
gerektiğini merak eder. Ay çekirdeği de bunlardan biridir. Ay çekirdeği glutensiz mi ay
çekirdeğinde gluten var mı sorularınızın cevabını bu yazımızda vereceğiz. Bu
yazımızda ay çekirdeği yemenin glutensiz beslenen sizler için kötü
olup olmadığını, onları nasıl yemeniz gerektiğini ve bunları glutensiz diyetinize
entegre ederek sağlığınıza olan faydalarını ele alacağız.
Ay Çekirdeği Glutensiz Mi?
Ay çekirdeği doğal olarak glütensizdir. Ay çekirdeği tohumlarının sağlığa birçok faydası vardır, ancak piyasadaki
birçok marka sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde sodyum içerir. Önceki
yazımızda “Glutensiz Beslenme ve Tuz” hakkında bilgi vermiştik. Ek olarak doğal
halde glutensiz olan ay çekirdeği içeriğinde bazı markalar katkı
maddeleri ve tatlandırıcılar kullanır, bu nedenle içerik etiketini her zaman
kontrol etmek önemlidir. Neyse ki, ay çekirdeği tohumları gerçekten
glütensizdir ve çok çeşitli faydaları vardır, ancak bu tohumların diğer
gıdalarla karıştırılıp karıştırılmadığını her zaman kontrol etmelisiniz.
Ham olarak kabuğunun içinde ve dışında,
ay çekirdeği tohumları en popüler atıştırma tohumlarından biridir. Ay
çekirdeği tüketmeden önce kabuğun ya da gövdenin çıkarılması
gerekir. Kabuğu lifli ve sindirilemez olduğu için kesinlikle
tüketilmemelidir. Kabuk aslında sindirim sisteminize zarar
verebilir.
Ay çekirdeği glutensizdir ancak
dikkat etmenizde fayda olan birtakım konular bulunmaktadır. Ay çekirdeğinin yağ
oranı yüksektir ve bu çoğunlukla çoklu doymamış yağ kaynaklarındandır. Bu
çoklu doymamış yağlar ölçülü tüketildiğinde kalbiniz için iyi olabilir. Yalnızca
ay çekirdeği için değil herhangi bir yağı yüksek miktarda tüketirseniz, bu kalp
hastalığı geliştirme şansınızı artırabilir.
Ay çekirdeği kalori içeriği bakımından
yüksektir ancak aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olabilecek besinler
açısından da zengindirler. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek ay çekirdeği,
protein, iyi yağlar ve lifle dolu bir atıştırmalık sağlayabilir. Bunlar
daha uzun süre tok hissetmenize ve iştahınızı azaltmanıza yardımcı
olabilir.
Ay Çekirdeği Sizin İçin Kötü mü?
Ay çekirdeği, atıştırılacak en lezzetli tohum türlerinden biridir
ve ay çekirdeği gluten içermez.
Ancak sağlık üzerinde bazı olumsuz yan etkileri olmadığı anlamına gelmez.
- Sodyum
içeriği bakımından yüksek olabilir: Satın aldığınız ayçiçeği tohumlarının
türüne bağlı olarak, işleme sırasında onlara tuz eklemiş olabilirler, bu
nedenle alımınız konusunda dikkatli olmalısınız. Tuzlu ay çekirdeği
tüketirken tuzsuz ay çekirdeğine kıyasla daha az porsiyon olarak
tüketmelisiniz.
- Bol
miktarda doymuş yağ içerebilir: Ay çekirdeği sağlıklı yağ kaynağı olsa da
sağlığınız için kötü olabilecek doymuş yağlar içeriği bakımından da
yüksektir.
- Olası
kilo alımını tetikleyebilir: Ay çekirdeğinin kalorileri oldukça yüksektir.
Bu nedenle kalori hesabı ile porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeniz
gerekecektir. Ek olarak porsiyon tüketimine dikkat etmeden tüketilen ay
çekirdeği içerisindeki yağlar nedeniyle cildinizde yağlanma yapabilir ve
bu da akne, sivilce, kistik sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
Ay Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları
Ay
çekirdeğinin glutensiz olmasının yanı sıra sağlığa da faydaları
bulunmaktadır. Sağlığınız için bazı küçük sakıncaları olsa da aşağıda
belirtmeye değer sağlık yararları ile doludur ve glüten içermediklerinden
günlük olarak ölçülü olarak yenebilirler. Ay
çekirdeğinin sağlığa faydaları:
- Kilo vermeye yardımcı
olabilir. Ay çekirdeği lif ve B vitamini açısından yüksek olduğundan sizi
tok tutabilir ve öğünler sırasında sağlıklı bir atıştırmalık olarak kilo
vermenize yardımcı olabilir. Unutmayın ki glutensiz beslenmede lif ve
vitaminler önemlidir. B vitamini aynı zamanda sinir, stres, kaygı gibi
psikolojik etkileri de iyileştirir.
- Cildiniz
için harikadır. Ayçiçeği tohumları cildinizi genç ve esnek tutmak için gerekli
miktarda E Vitamini içerir.
- Kemik
sağlığını destekler. Ay çekirdeği içerisindeki yüksek miktarda besin
içeriği nedeniyle kemik sağlığına ve gücüne yardımcı olabilir.
- Kolesterolü
iyileştirir. Ay çekirdeğinin içeriğinde kalp ve damar ile ilgili hastalıklarla
savaşmanıza ve vücudunuzdaki yüksek kolesterolü düşürmenize yardımcı
olacak yüksek miktarda yağ bulunur.
- Vegan
ve glutensiz beslenmeye uygundur.
- Magnezyum
içeriğine sahiptir. Bu içerik de kemik gelişimi, kas ağrıları gibi
durumlara iyi gelmektedir.
Sonuç olarak, ay çekirdeği glütensiz olduklarından ve
içindeki sağlıklı yağlar nedeniyle cildiniz ve vücudunuz için sağlık
yararlarıyla dolu oldukları için glütensiz bir diyet uygularsanız ayçiçeği
çekirdeği yemekte herhangi bir sorun yoktur. Bu tohumları her zaman ılımlı
bir şekilde yemeyi ve daha iyi sindirim için yemeden önce içindeki tohumu
kabuğundan çıkarmayı unutmayın. Ve tabii ki, glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz ay çekirdekli glutensiz ekmek çeşidimizi denemenizi tavsiye
ediyoruz!
Yorum Yaz