Ay Çekirdeğinde Gluten Var Mı?

Ay çekirdeği hemen hemen hepimizin gerek atıştırmalık tercihi gerek keyifli sohbetlerine eşlik edeni olarak hayatımızda. Glutensiz beslenmeye başlayanlar beslenme düzeninden hangi yiyecekleri çıkarmaları gerektiğini merak eder. Ay çekirdeği de bunlardan biridir. Ay çekirdeği glutensiz mi ay çekirdeğinde gluten var mı sorularınızın cevabını bu yazımızda vereceğiz. Bu yazımızda ay çekirdeği yemenin glutensiz beslenen sizler için kötü olup olmadığını, onları nasıl yemeniz gerektiğini ve bunları glutensiz diyetinize entegre ederek sağlığınıza olan faydalarını ele alacağız.

Ay Çekirdeği Glutensiz Mi?

Ay çekirdeği doğal olarak glütensizdir. Ay çekirdeği tohumlarının sağlığa birçok faydası vardır, ancak piyasadaki birçok marka sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde sodyum içerir. Önceki yazımızda “Glutensiz Beslenme ve Tuz” hakkında bilgi vermiştik. Ek olarak doğal halde glutensiz olan ay çekirdeği içeriğinde bazı markalar katkı maddeleri ve tatlandırıcılar kullanır, bu nedenle içerik etiketini her zaman kontrol etmek önemlidir. Neyse ki, ay çekirdeği tohumları gerçekten glütensizdir ve çok çeşitli faydaları vardır, ancak bu tohumların diğer gıdalarla karıştırılıp karıştırılmadığını her zaman kontrol etmelisiniz. 

Ham olarak kabuğunun içinde ve dışında, ay çekirdeği tohumları en popüler atıştırma tohumlarından biridir. Ay çekirdeği tüketmeden önce kabuğun ya da gövdenin çıkarılması gerekir. Kabuğu lifli ve sindirilemez olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Kabuk aslında sindirim sisteminize zarar verebilir. 

Ay çekirdeği glutensizdir ancak dikkat etmenizde fayda olan birtakım konular bulunmaktadır. Ay çekirdeğinin yağ oranı yüksektir ve bu çoğunlukla çoklu doymamış yağ kaynaklarındandır. Bu çoklu doymamış yağlar ölçülü tüketildiğinde kalbiniz için iyi olabilir. Yalnızca ay çekirdeği için değil herhangi bir yağı yüksek miktarda tüketirseniz, bu kalp hastalığı geliştirme şansınızı artırabilir. 

Ay çekirdeği kalori içeriği bakımından yüksektir ancak aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olabilecek besinler açısından da zengindirler. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek ay çekirdeği, protein, iyi yağlar ve lifle dolu bir atıştırmalık sağlayabilir. Bunlar daha uzun süre tok hissetmenize ve iştahınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. 

 Ay Çekirdeği Sizin İçin Kötü mü?

Ay çekirdeği, atıştırılacak en lezzetli tohum türlerinden biridir ve ay çekirdeği gluten içermez. Ancak sağlık üzerinde bazı olumsuz yan etkileri olmadığı anlamına gelmez.

  • Sodyum içeriği bakımından yüksek olabilir: Satın aldığınız ayçiçeği tohumlarının türüne bağlı olarak, işleme sırasında onlara tuz eklemiş olabilirler, bu nedenle alımınız konusunda dikkatli olmalısınız. Tuzlu ay çekirdeği tüketirken tuzsuz ay çekirdeğine kıyasla daha az porsiyon olarak tüketmelisiniz.
  • Bol miktarda doymuş yağ içerebilir: Ay çekirdeği sağlıklı yağ kaynağı olsa da sağlığınız için kötü olabilecek doymuş yağlar içeriği bakımından da yüksektir.
  • Olası kilo alımını tetikleyebilir: Ay çekirdeğinin kalorileri oldukça yüksektir. Bu nedenle kalori hesabı ile porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeniz gerekecektir. Ek olarak porsiyon tüketimine dikkat etmeden tüketilen ay çekirdeği içerisindeki yağlar nedeniyle cildinizde yağlanma yapabilir ve bu da akne, sivilce, kistik sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

 

 

 

Ay Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları

Ay çekirdeğinin glutensiz olmasının yanı sıra sağlığa da faydaları bulunmaktadır. Sağlığınız için bazı küçük sakıncaları olsa da aşağıda belirtmeye değer sağlık yararları ile doludur ve glüten içermediklerinden günlük olarak ölçülü olarak yenebilirler. Ay çekirdeğinin sağlığa faydaları:

 

  • Kilo vermeye yardımcı olabilir. Ay çekirdeği lif ve B vitamini açısından yüksek olduğundan sizi tok tutabilir ve öğünler sırasında sağlıklı bir atıştırmalık olarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Unutmayın ki glutensiz beslenmede lif ve vitaminler önemlidir. B vitamini aynı zamanda sinir, stres, kaygı gibi psikolojik etkileri de iyileştirir.
  • Cildiniz için harikadır. Ayçiçeği tohumları cildinizi genç ve esnek tutmak için gerekli miktarda E Vitamini içerir.
  • Kemik sağlığını destekler. Ay çekirdeği içerisindeki yüksek miktarda besin içeriği nedeniyle kemik sağlığına ve gücüne yardımcı olabilir.
  • Kolesterolü iyileştirir. Ay çekirdeğinin içeriğinde kalp ve damar ile ilgili hastalıklarla savaşmanıza ve vücudunuzdaki yüksek kolesterolü düşürmenize yardımcı olacak yüksek miktarda yağ bulunur.
  • Vegan ve glutensiz beslenmeye uygundur.
  • Magnezyum içeriğine sahiptir. Bu içerik de kemik gelişimi, kas ağrıları gibi durumlara iyi gelmektedir.

 

Sonuç olarak,  ay çekirdeği glütensiz olduklarından ve içindeki sağlıklı yağlar nedeniyle cildiniz ve vücudunuz için sağlık yararlarıyla dolu oldukları için glütensiz bir diyet uygularsanız ayçiçeği çekirdeği yemekte herhangi bir sorun yoktur. Bu tohumları her zaman ılımlı bir şekilde yemeyi ve daha iyi sindirim için yemeden önce içindeki tohumu kabuğundan çıkarmayı unutmayın. Ve tabii ki, glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz ay çekirdekli glutensiz ekmek çeşidimizi denemenizi tavsiye ediyoruz!