Laktozsuz ve Glutensiz Beslenme

Glutene bağlı olarak çeşitli hastalıklar yaşayan insanların aynı zamanda laktoz ile ilgili de tepki geliştirebileceğini biliyor muydunuz? Kimi insanlar gluten intoleransı, gluten duyarlılığı ve gluten hassasiyetinin yanı sıra laktoz intoleransı da geliştirir. Bu kişilerin laktozsuz ve glutensiz beslenme düzeni uygulaması gerekmektedir.

Laktozsuz ve Glutensiz Beslenme Nedir?

Laktozsuz ve glutensiz beslenme hem laktoz hem de glutene tepki gösteren bünyeler için uygulanması gerekli olan bir beslenme düzenidir. Birden fazla gıda alerjiniz ya da glüten ve süt ürünlerine karşı intoleransınız varsa sağlıklı ve dengeli öğünler planlamak bunaltıcı olabilir. Ancak yine de akıllı bir yemek planlamasıyla sağlıklı ve lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Bu glüten ve süt içermeyen laktozsuz ve glutensiz beslenme diyet planı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri glüten ya da süt ürünleri eklemeden almanıza yardımcı olacak dengeli bir yemek günü oluşturmak için lezzetli tarifler ve atıştırmalık fikirler içerir. Bazı lezzetli yemekler için bir araya gelen bol miktarda taze meyve ve sebze, baklagiller ve yağsız protein bulacaksınız. Yalnızca laktoz intoleransını tetiklememesi için süt ve süt ürünlerine dikkat etmek gereklidir.

Laktozsuz Beslenme Nedir?

Laktozsuz beslenme laktoz intoleransı ya da süt intoleransı olarak da bilinin vücudun esas olarak laktoz adı verilen süt içeriğinde bulunan şeker içeriklerini sindiremediği anlamına gelen bir sindirim problemidir. Laktoz intoleransı olan kişiler gaz şişkinliklerini, ishal nöbetlerini, çok fazla şişkinlik ve mide krampları yaşayabilirler. Laktoz intoleransı ile süt alerjisi arasındaki fark, çoğu insanın bir miktar laktozu tolere edebildiğini bulması, alerjinin ise az miktarda süt ürününe bile ters reaksiyona neden olabilmesidir.

Laktoz içerikli beslenildiğinde laktoz bağırsaktan kolona yani kalın bağırsağa geçerek fazladan sıvı taşır. Kolonda ise bakteriler laktozu laktik asit ve belirli parçalara ayırır. Laktik asit tahriş edici ve müshil görevi gören dolayısıyla ishal eden bir asit çeşididir. Şişkinlik, ishal, karın krampları ve gaz ya da sıkışıklık hissi gibi semptomlara neden olabilir.

Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı (gluten intoleransı, gluten alerjisi, gluten hassasiyeti) gibi belirli bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerde laktaz aktivitesi ve seviyesi azalır. Bazı ilaçları alan hastalar ve alkolik hastalar da laktoz intoleransı olabilir. Son olarak, midenin bir bölümünün ya da ince bağırsağın büyük bir bölümünün cerrahi olarak çıkarıldığı hastalarda laktozsuz ve glutensiz diyette laktozun azaltılması gerekebilir.

Unutulmamalıdır ki laktoz intoleransı oldukça rahatsız edici semptomlara neden olabilirken, bağırsağa zarar vermez. Bu laktozsuz ve glutensiz diyetin amacı, laktozu ortadan kaldırmak veya tolere edilebilir seviyelere indirmektir. Ancak glutene bağlı hastalıklarda bağırsaklar zarar görebildiği için laktozsuz beslenme düzeninde de bu duruma özen gösterilmesi gerekir.

Düşük laktoz diyeti genellikle sadece süt ve süt ürünlerini ortadan kaldırır. Bununla birlikte, bazıları sütü gün boyunca ya da bir öğünün parçası olarak küçük miktarlarda (200 gram kadar) tolere edebilir. Bazıları az miktarda sütten yapılmış olan yoğurdu tolere edebilir. Bu hastalar, tolere edebilecekleri bir laktoz seviyesi bulmaya çalışabilirler. Bazı insanlar yavaş yavaş laktoz içeren gıdaları sunarak ya da tüketmeye devam ederek tolerans düzeylerini artırabilirler.

Laktozsuz diyet hem evde hem de ticari olarak paketlenmiş gıdalarda sütle hazırlanan gıdalar da dahil olmak üzere tüm laktoz ürünleri beslenmeden çıkarılmalıdır. Bu kişiler tamamen laktozsuz süt ya da soya sütü, badem sütü kullanabilirler. Etiketler her zaman dikkatlice okunmalıdır.

Laktozsuz ve glutensiz diyette de aynı şekilde etiketler dikkatlice okunmalıdır. Gluten içeren gıdalara dikkat edilmelidir. Hem laktoz hem de glutene bağlı semptomları yaşamak oldukça yıpratıcı olabilir.

Laktozsuz ve Glutensiz Beslenmede Neler Tüketilmez?

Laktozsuz ve glutensiz beslenmede laktoz ve gluten içeriğine sahip olan her türlü besinden uzak durulmalıdır. Laktozsuz ve laktozu azaltılmış süt ve süt ürünleri kullanmak, beslenme düzeninizdeki laktoz miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu laktoz içermeyen yiyecek ürünleri birçok markette mevcuttur ve sizin için normal süt ve süt ürünleri besin içeriği kadar sağlıklıdır. Tıpkı glutensizekmek.com.tr de olduğu gibi beslenmenize uygun olan birçok beslenme seçeneği ve ürün çeşitleri mevcuttur.

  • Krep, bisküvi, kurabiye ve kek gibi ekmek ve diğer unlu mamuller
  • Kahvaltılık gevrekler, çorbalar, margarin, salataya eklenen soslar ve aromalı cipsler ve diğer atıştırmalık yiyecekler
  • Pastırma, sosis ve öğle yemeği etleri gibi işlenmiş etler ve şarküteri
  • Süt bazlı öğün yerine geçen sıvılar ve tozlar, smoothie çeşitleri ve protein tozları ve barları
  • Süt ürünü olmayan sıvı ve toz kahve kremaları ve süt ürünü olmayan çırpılmış malzemeler

Laktozsuz ve glutensiz beslenmede bu yukarıda sıraladıklarımızdan uzak durmalısınız. Detaylı bilgi edinmek için glutensizekmek.com.tr de bulunan diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.