
Laktozsuz ve Glutensiz Beslenme
Glutene bağlı olarak çeşitli hastalıklar yaşayan insanların
aynı zamanda laktoz ile ilgili de tepki geliştirebileceğini biliyor muydunuz?
Kimi insanlar gluten intoleransı, gluten duyarlılığı ve gluten hassasiyetinin
yanı sıra laktoz intoleransı da geliştirir. Bu kişilerin laktozsuz ve glutensiz beslenme düzeni uygulaması gerekmektedir.
Laktozsuz ve Glutensiz Beslenme Nedir?
Laktozsuz ve glutensiz beslenme hem laktoz hem de glutene tepki gösteren
bünyeler için uygulanması gerekli olan bir beslenme düzenidir. Birden fazla
gıda alerjiniz ya da glüten ve süt ürünlerine karşı intoleransınız varsa sağlıklı ve
dengeli öğünler planlamak bunaltıcı olabilir. Ancak yine de akıllı bir
yemek planlamasıyla sağlıklı ve lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Bu
glüten ve süt içermeyen laktozsuz ve glutensiz beslenme diyet planı, vücudunuzun ihtiyaç
duyduğu besinleri glüten ya da süt ürünleri eklemeden almanıza yardımcı olacak
dengeli bir yemek günü oluşturmak için lezzetli tarifler ve atıştırmalık
fikirler içerir. Bazı lezzetli yemekler için bir araya gelen bol miktarda
taze meyve ve sebze, baklagiller ve yağsız protein bulacaksınız. Yalnızca
laktoz intoleransını tetiklememesi için süt ve süt ürünlerine dikkat etmek
gereklidir.
Laktozsuz Beslenme Nedir?
Laktozsuz beslenme laktoz intoleransı ya da süt intoleransı olarak da bilinin vücudun esas
olarak laktoz adı verilen süt içeriğinde bulunan şeker içeriklerini
sindiremediği anlamına gelen bir sindirim problemidir. Laktoz intoleransı
olan kişiler gaz şişkinliklerini, ishal nöbetlerini, çok fazla şişkinlik ve
mide krampları yaşayabilirler. Laktoz intoleransı ile süt alerjisi
arasındaki fark, çoğu insanın bir miktar laktozu tolere edebildiğini bulması,
alerjinin ise az miktarda süt ürününe bile ters reaksiyona neden olabilmesidir.
Laktoz içerikli beslenildiğinde laktoz bağırsaktan kolona yani
kalın bağırsağa geçerek fazladan sıvı taşır. Kolonda ise bakteriler
laktozu laktik asit ve belirli parçalara ayırır. Laktik asit tahriş edici
ve müshil görevi gören dolayısıyla ishal eden bir asit çeşididir. Şişkinlik,
ishal, karın krampları ve gaz ya da sıkışıklık hissi gibi semptomlara neden
olabilir.
Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı (gluten intoleransı,
gluten alerjisi, gluten hassasiyeti) gibi belirli bağırsak rahatsızlıkları olan
kişilerde laktaz aktivitesi ve seviyesi azalır. Bazı ilaçları alan
hastalar ve alkolik hastalar da laktoz intoleransı olabilir. Son olarak,
midenin bir bölümünün ya da ince bağırsağın büyük bir bölümünün cerrahi olarak
çıkarıldığı hastalarda laktozsuz ve
glutensiz diyette laktozun azaltılması gerekebilir.
Unutulmamalıdır ki laktoz intoleransı oldukça rahatsız edici
semptomlara neden olabilirken, bağırsağa zarar vermez. Bu laktozsuz ve
glutensiz diyetin amacı, laktozu ortadan kaldırmak veya tolere edilebilir
seviyelere indirmektir. Ancak glutene bağlı hastalıklarda bağırsaklar zarar
görebildiği için laktozsuz beslenme düzeninde de bu duruma özen gösterilmesi gerekir.
Düşük laktoz diyeti genellikle sadece süt ve süt
ürünlerini ortadan kaldırır. Bununla birlikte, bazıları sütü gün boyunca ya
da bir öğünün parçası olarak küçük miktarlarda (200 gram kadar) tolere
edebilir. Bazıları az miktarda sütten yapılmış olan yoğurdu tolere
edebilir. Bu hastalar, tolere edebilecekleri bir laktoz seviyesi bulmaya
çalışabilirler. Bazı insanlar yavaş yavaş laktoz içeren gıdaları sunarak
ya da tüketmeye devam ederek tolerans düzeylerini artırabilirler.
Laktozsuz diyet hem evde hem de ticari olarak paketlenmiş gıdalarda sütle
hazırlanan gıdalar da dahil olmak üzere tüm laktoz ürünleri beslenmeden
çıkarılmalıdır. Bu kişiler tamamen laktozsuz süt ya da soya sütü, badem
sütü kullanabilirler. Etiketler her zaman dikkatlice okunmalıdır.
Laktozsuz ve
glutensiz diyette de aynı şekilde etiketler dikkatlice okunmalıdır. Gluten
içeren gıdalara dikkat edilmelidir. Hem laktoz hem de glutene bağlı semptomları
yaşamak oldukça yıpratıcı olabilir.
Laktozsuz ve Glutensiz Beslenmede Neler Tüketilmez?
Laktozsuz ve
glutensiz beslenmede laktoz ve gluten içeriğine sahip olan her türlü
besinden uzak durulmalıdır. Laktozsuz ve laktozu azaltılmış süt ve süt ürünleri
kullanmak, beslenme düzeninizdeki laktoz miktarını azaltmanıza yardımcı
olabilir. Bu laktoz içermeyen yiyecek ürünleri birçok markette mevcuttur
ve sizin için normal süt ve süt ürünleri besin içeriği kadar sağlıklıdır. Tıpkı
glutensizekmek.com.tr de olduğu gibi
beslenmenize uygun olan birçok beslenme seçeneği ve ürün çeşitleri mevcuttur.
- Krep,
bisküvi, kurabiye ve kek gibi ekmek ve diğer unlu mamuller
- Kahvaltılık
gevrekler, çorbalar, margarin, salataya eklenen soslar ve aromalı cipsler
ve diğer atıştırmalık yiyecekler
- Pastırma,
sosis ve öğle yemeği etleri gibi işlenmiş etler ve şarküteri
- Süt bazlı
öğün yerine geçen sıvılar ve tozlar, smoothie çeşitleri ve protein tozları
ve barları
- Süt ürünü
olmayan sıvı ve toz kahve kremaları ve süt ürünü olmayan çırpılmış
malzemeler
Laktozsuz ve glutensiz beslenmede bu yukarıda
sıraladıklarımızdan uzak durmalısınız. Detaylı bilgi edinmek için glutensizekmek.com.tr
de bulunan diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Yorum Yaz