
Glutensiz Yulaf Faydaları
Önceki yazılarımızda yulafın
glutensiz olduğunu belirtmiştik. Glutensiz ve sağlıklı beslenme düzenine
geçen hemen herkesin öğünlerinden yulafı eksik etmemesi gerektiğini
vurguluyoruz. Glutensizekmek.com.tr sizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Glutensiz yulaf faydaları nelerdir?
Neden glutensiz yulaf tüketmelisiniz?
1. Besleyicidir
Glutensiz yulaf
iyi bir şekilde dengelenmiş bir besin profiline sahiptir. Fazlaca lif
beta-glukan da dahil olmak üzere, karbonhidrat ve lif bakımından yüksek içerik
bulacaksınız. Ayrıca protein ve yağ bakımından diğer birçok tahıldan daha
yüksektir. Yulaf vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri
bakımından yüksektir. Bu, yulafın mevcut en besleyici gıdalardan biri
olduğu anlamına gelir.
2. Antioksidanlar Açısından Zengindir
Bütün glutensiz yulaf, faydalı bitki bileşikleri olan
antioksidanlar ve polifenollerle doludur. En dikkate değer antioksidanlar,
neredeyse tamamen yulafta bulabileceğiniz avenantramidlerdir. Bu
moleküller sayesinde antioksidan alımı artar.
3. Güçlü Bir Çözünür Lif İçerir
Yulaf, bir tür çözünür lif olan beta-glukan bakımından
yüksektir. Bağırsakta, beta-glukan suda kısmen çözünür ve kalın, jel
benzeri bir çözelti oluşturur. Düşük değer içerikleri ve toplam kolesterol
seviyeleri, düşük kan şekeri ve insülin tepkisi, artan dolgunluk hissi ve
sindirim sisteminde iyi bakteri üremesinin artması, beta-glukan lifinin sağlığa
faydalarıdır.
4. Kolesterol Düzeylerini Düşürebilir
Yulaf tüketmek kolesterol gibi önemli bir sağlık sorununun
engellenmesine yardımcı olur. Glutensiz beslenirken de kolesterol problemi
yaşayabilirsiniz. Bu nedenle glutensiz beslenmede yulaf tüketmek kolesterol
düzeyinizin kontrol altında kalmasına ve iyileşmesine yardımcı olur.
5. Kan Şekeri Kontrolünü İyileştirebilir
Tip 2 diyabet, önemli ölçüde yüksek kan şekeri seviyeleri
ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Genellikle insülin
duyarlılığındaki azalmadan kaynaklanır. Yulaf, özellikle aşırı kilolu
kişilerde veya tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye
yardımcı olur. Ayrıca insülin duyarlılığına da yardımcı olabilirler.
6. Daha Uzun Süre Tok Kalmanıza Yardımcı Olur
Yulaf sadece lezzetli bir kahvaltı yemeği değil, aynı
zamanda çok doyurucudur. Doyurucu gıdaları tüketmek, daha az kalori
almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Yulaf ezmesindeki
beta-glukan içeriği mideden boşaltım için geçen süreyi geciktirir ve tokluk
hissini artırabilir. Bu sayede kilo kontrolü sağlanmış olur; glutensiz
beslenirken kilo kontrolü önemlidir.
7. Sindirim Sağlığını Korur
Lif içerikleri bağırsak düzenini destekler ve kabızlığın
önlenmesine yardımcı olur. Dışkıların ağırlığını ve su içeriğini artırarak
geçişlerini kolaylaştırır. Yulafta bulunanlar gibi tahıl liflerinin meyve
ve sebzelerde bulunan liflerden daha etkili olduğu düşünülmektedir.
8. Hastalıklara Karşı Bağışıklık Tepkisini Artırır
Yulafta bağışıklık sisteminin hastalığa ve enfeksiyona
tepkisi konusunda kapsamlı araştırmalar var. Yulaf ezmesinin içeriği
enfeksiyon ve bakterileri iyileştirir.
9. Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olur
Yulaf neden sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul
edilir? Çünkü sağlıklı yaşamın temeli uykudur ve yulaf tüketimi uyku
düzeninin iyileştirilmesini sağlar.
10. Atletik Performansı Artırır
Yulaf ezmesi, kalori ve enerjinin yanı sıra iyi bir
karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Yulafın orta yoğunlukta egzersizden 45
dakika ile 1 saat önce tüketildiğinde metabolizmayı ve performansı
iyileştirdiği bilinmektedir. Günümüzde çoğu sporcu beslenmesinde ve glutensiz
beslenmede yulafın yeri büyüktür.
11. Kolon Kanseri Riskini Azaltabilir
Kolon kanseri endişe vericidir ve dayanılmaz derecede acı
verici olabilir. Yulaf lif içeriği nedeniyle kolon kanseri riskini
azaltmaya yardımcı olur.
12. Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur
Glutensiz yulaf ezmesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini
hiç düşündünüz mü? Bu doğru! Bir araştırmaya göre, yulaf ezmesinde
bulunan içerikler açlıkla savaşan hormonu artırarak yemek yeme isteğini
azaltmaya yardımcı olur.
Bu sağlık yararları, bir sonraki market ziyaretinizde
kesinlikle glutensiz olarak işaretlenmiş yulaf almanızı
sağlayacaktır. Sağlıklı bir glutensiz
beslenme ile yaşam tarzı yaşamaya başlamak için asla geç değildir. Yulaf,
yüksek diyet lifi içeriği, fitokimyasalları ve besin değeri nedeniyle çok
dikkat çekmiştir. Bugün, hipokolesterolemi ve antikanser özellikleri dahil
olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile tanımlanırlar ve tüketilmesi önerilir. Araştırmalara
göre özellikle çölyak hastalarının diyetlerinde kullanılmak üzere yulaf ezmesi
eklenmesi gereklidir. Ekmek, bisküvi, kurabiye, probiyotik içecekler,
kahvaltılık gevrekler, pullar ve bebek maması gibi yulaf bazlı gıda ürünleri,
yüksek besin değerleri nedeniyle popülerlik kazanmaktadır.
Kendiniz için görebileceğiniz gibi, glutensiz beslenirken yulaf yemek kilo kontrolü de dahil olmak
üzere birçok sağlık yararı sunar. Bu nedenle, daha sağlıklı bir yaşam
tarzına geçmek istiyorsanız ek olarak kilo alımı veya diğer sağlık sorunları
hakkında endişeleriniz varsa, kahvaltıda yulaf ya da atıştırma seçeneği gibi
diyet değişiklikleri yapabilirsiniz. Glutensiz beslenirken yulaf öğün
seçeneğiniz olmalıdır. Elbette yulaf tüketirken çapraz bulaşma ve diğer besin
içeriklerine dikkat etmelisiniz.
Yorum Yaz