Glutensiz Yulaf Faydaları

Önceki yazılarımızda yulafın glutensiz olduğunu belirtmiştik. Glutensiz ve sağlıklı beslenme düzenine geçen hemen herkesin öğünlerinden yulafı eksik etmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Glutensizekmek.com.tr sizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Glutensiz yulaf faydaları nelerdir? Neden glutensiz yulaf tüketmelisiniz?


1. Besleyicidir

Glutensiz yulaf iyi bir şekilde dengelenmiş bir besin profiline sahiptir. Fazlaca lif beta-glukan da dahil olmak üzere, karbonhidrat ve lif bakımından yüksek içerik bulacaksınız. Ayrıca protein ve yağ bakımından diğer birçok tahıldan daha yüksektir. Yulaf vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri bakımından yüksektir. Bu, yulafın mevcut en besleyici gıdalardan biri olduğu anlamına gelir.

2. Antioksidanlar Açısından Zengindir

Bütün glutensiz yulaf, faydalı bitki bileşikleri olan antioksidanlar ve polifenollerle doludur. En dikkate değer antioksidanlar, neredeyse tamamen yulafta bulabileceğiniz avenantramidlerdir. Bu moleküller sayesinde antioksidan alımı artar.

3.  Güçlü Bir Çözünür Lif İçerir

Yulaf, bir tür çözünür lif olan beta-glukan bakımından yüksektir. Bağırsakta, beta-glukan suda kısmen çözünür ve kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturur. Düşük değer içerikleri ve toplam kolesterol seviyeleri, düşük kan şekeri ve insülin tepkisi, artan dolgunluk hissi ve sindirim sisteminde iyi bakteri üremesinin artması, beta-glukan lifinin sağlığa faydalarıdır.

4. Kolesterol Düzeylerini Düşürebilir

Yulaf tüketmek kolesterol gibi önemli bir sağlık sorununun engellenmesine yardımcı olur. Glutensiz beslenirken de kolesterol problemi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle glutensiz beslenmede yulaf tüketmek kolesterol düzeyinizin kontrol altında kalmasına ve iyileşmesine yardımcı olur.

 

5. Kan Şekeri Kontrolünü İyileştirebilir

Tip 2 diyabet, önemli ölçüde yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Genellikle insülin duyarlılığındaki azalmadan kaynaklanır. Yulaf, özellikle aşırı kilolu kişilerde veya tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca insülin duyarlılığına da yardımcı olabilirler. 

6. Daha Uzun Süre Tok Kalmanıza Yardımcı Olur

Yulaf sadece lezzetli bir kahvaltı yemeği değil, aynı zamanda çok doyurucudur. Doyurucu gıdaları tüketmek, daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Yulaf ezmesindeki beta-glukan içeriği mideden boşaltım için geçen süreyi geciktirir ve tokluk hissini artırabilir. Bu sayede kilo kontrolü sağlanmış olur; glutensiz beslenirken kilo kontrolü önemlidir.

7. Sindirim Sağlığını Korur

Lif içerikleri bağırsak düzenini destekler ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Dışkıların ağırlığını ve su içeriğini artırarak geçişlerini kolaylaştırır. Yulafta bulunanlar gibi tahıl liflerinin meyve ve sebzelerde bulunan liflerden daha etkili olduğu düşünülmektedir. 

8. Hastalıklara Karşı Bağışıklık Tepkisini Artırır

Yulafta bağışıklık sisteminin hastalığa ve enfeksiyona tepkisi konusunda kapsamlı araştırmalar var. Yulaf ezmesinin içeriği enfeksiyon ve bakterileri iyileştirir.

9. Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olur

Yulaf neden sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilir? Çünkü sağlıklı yaşamın temeli uykudur ve yulaf tüketimi uyku düzeninin iyileştirilmesini sağlar.

10. Atletik Performansı Artırır

Yulaf ezmesi, kalori ve enerjinin yanı sıra iyi bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Yulafın orta yoğunlukta egzersizden 45 dakika ile 1 saat önce tüketildiğinde metabolizmayı ve performansı iyileştirdiği bilinmektedir. Günümüzde çoğu sporcu beslenmesinde ve glutensiz beslenmede yulafın yeri büyüktür.

11. Kolon Kanseri Riskini Azaltabilir

Kolon kanseri endişe vericidir ve dayanılmaz derecede acı verici olabilir. Yulaf lif içeriği nedeniyle kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

12. Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Glutensiz yulaf ezmesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu doğru! Bir araştırmaya göre, yulaf ezmesinde bulunan içerikler açlıkla savaşan hormonu artırarak yemek yeme isteğini azaltmaya yardımcı olur.

Bu sağlık yararları, bir sonraki market ziyaretinizde kesinlikle glutensiz olarak işaretlenmiş yulaf almanızı sağlayacaktır. Sağlıklı bir glutensiz beslenme ile yaşam tarzı yaşamaya başlamak için asla geç değildir. Yulaf, yüksek diyet lifi içeriği, fitokimyasalları ve besin değeri nedeniyle çok dikkat çekmiştir. Bugün, hipokolesterolemi ve antikanser özellikleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile tanımlanırlar ve tüketilmesi önerilir. Araştırmalara göre özellikle çölyak hastalarının diyetlerinde kullanılmak üzere yulaf ezmesi eklenmesi gereklidir. Ekmek, bisküvi, kurabiye, probiyotik içecekler, kahvaltılık gevrekler, pullar ve bebek maması gibi yulaf bazlı gıda ürünleri, yüksek besin değerleri nedeniyle popülerlik kazanmaktadır. 

Kendiniz için görebileceğiniz gibi, glutensiz beslenirken yulaf yemek kilo kontrolü de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sunar. Bu nedenle, daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek istiyorsanız ek olarak kilo alımı veya diğer sağlık sorunları hakkında endişeleriniz varsa, kahvaltıda yulaf ya da atıştırma seçeneği gibi diyet değişiklikleri yapabilirsiniz. Glutensiz beslenirken yulaf öğün seçeneğiniz olmalıdır. Elbette yulaf tüketirken çapraz bulaşma ve diğer besin içeriklerine dikkat etmelisiniz.