Glutensiz Unlar Nedir?
Glutensiz unlar;
gluten içermeyen unlu mamullerin yapımında kullanılan un çeşitleridir.
Glutensiz beslenmeye uygun olarak gluten
içermeyen unlardan yapılan yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Glutensiz
unlar kendi başlarına hamur yapısını oluşturacak esnekliğe sahip değildir ve
genel olarak çok daha yoğun bir kıvam oluştururlar.
Un, ekmekler, tatlılar ve erişteler de dahil olmak üzere
birçok gıdada yaygın olarak bulunan bir bileşen türüdür. Ayrıca genellikle
sos ve çorbalarda koyulaştırıcı işlevi için kullanılır. Çoğu ürün beyaz ya da
buğday unundan yapılır. Bazı kişiler için sorunsuz olmakla birlikte,
çölyak hastalığı olanlar, çölyak dışı glüten duyarlılığı olanlar ya da başka
nedenlerle glutenden kaçınanlar bu iki unu tüketmemelidir.
Bazı glutensiz un
çeşitleri şunlardır:
Badem unu, en
yaygın glütensiz un çeşitlerinden biridir. Öğütülmüş ya da beyazlatılmış
bademlerden üretilir. Badem unu, vücut için gerekli olan birçok mineral
içerir. Ek olarak iyi bir E vitamini ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Bademler
ve tüm kuruyemişler doğal olarak glütensiz olsa da, unun glüten işlenen bir
tesiste yapılmadığını doğrulamak için paketi okumak yine de önemlidir.
Karabuğday unu, oldukça
sağlıklı olmakla birlikte glüten içermez. Lezzetli ve kıvamlı bir unlu
mamul elde etmek için pirinç unu gibi diğer glutensiz unlarla
birleştirilebilir. Glutensizekmek.com.tr
sitemizden karabuğday unlu ekmeklerimizi inceleyebilirsiniz.
Mısır unu, çok
ince öğütülmüş halde olan bir un çeşididir. Genellikle sıvı formdaki hamurlar
için koyulaştırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda tortilla yapımında ya da
glutensiz ekmek yapımında kullanılabilir. Mısır
unu gluten içermez ve lif oranı yüksektir.
Nohut, baklagil ailesinin bir parçasıdır. Nohut unu kuru nohuttan yapılır. Nohut unu falafel, humus yapmak için
kullanılır. İyi bir lif ve bitkilerden elde edilen
protein kaynağıdır.
Son olarak Hindistan
cevizi unu, kurutulmuş hindistan cevizi etinden yapılır ve hafif bir
hindistan cevizi aroması sunar. Hafif dokusu normal una benzer şekilde kıvam
almaktadır. Glutensiz ekmek ve glutensiz tatlı yapımı için vazgeçilmezdir.
Glutensiz un çeşitleri oldukça fazladır. Her damak zevkine
uygun glutensiz undan yapılmış ekmek çeşitlerini
glutensizekmek.com.tr’ de
bulabilirsiniz.
Yorum Yaz