Glutensiz Unlar Nedir?

Glutensiz unlar; gluten içermeyen unlu mamullerin yapımında kullanılan un çeşitleridir. Glutensiz beslenmeye uygun olarak gluten içermeyen unlardan yapılan yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Glutensiz unlar kendi başlarına hamur yapısını oluşturacak esnekliğe sahip değildir ve genel olarak çok daha yoğun bir kıvam oluştururlar.  

Un, ekmekler, tatlılar ve erişteler de dahil olmak üzere birçok gıdada yaygın olarak bulunan bir bileşen türüdür. Ayrıca genellikle sos ve çorbalarda koyulaştırıcı işlevi için kullanılır. Çoğu ürün beyaz ya da buğday unundan yapılır. Bazı kişiler için sorunsuz olmakla birlikte, çölyak hastalığı olanlar, çölyak dışı glüten duyarlılığı olanlar ya da başka nedenlerle glutenden kaçınanlar bu iki unu tüketmemelidir.

Bazı glutensiz un çeşitleri şunlardır:

Badem unu, en yaygın glütensiz un çeşitlerinden biridir. Öğütülmüş ya da beyazlatılmış bademlerden üretilir. Badem unu, vücut için gerekli olan birçok mineral içerir. Ek olarak iyi bir E vitamini ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Bademler ve tüm kuruyemişler doğal olarak glütensiz olsa da, unun glüten işlenen bir tesiste yapılmadığını doğrulamak için paketi okumak yine de önemlidir.

Karabuğday unu, oldukça sağlıklı olmakla birlikte glüten içermez.  Lezzetli ve kıvamlı bir unlu mamul elde etmek için pirinç unu gibi diğer glutensiz unlarla birleştirilebilir. Glutensizekmek.com.tr sitemizden karabuğday unlu ekmeklerimizi inceleyebilirsiniz.

Mısır unu, çok ince öğütülmüş halde olan bir un çeşididir. Genellikle sıvı formdaki hamurlar için koyulaştırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda tortilla yapımında ya da glutensiz ekmek yapımında kullanılabilir. Mısır unu gluten içermez ve lif oranı yüksektir.

Nohut, baklagil ailesinin bir parçasıdır. Nohut unu kuru nohuttan yapılır. Nohut unu falafel, humus yapmak için kullanılır. İyi bir lif ve bitkilerden elde edilen protein kaynağıdır. 

Son olarak Hindistan cevizi unu, kurutulmuş hindistan cevizi etinden yapılır ve hafif bir hindistan cevizi aroması sunar. Hafif dokusu normal una benzer şekilde kıvam almaktadır. Glutensiz ekmek ve glutensiz tatlı yapımı için vazgeçilmezdir.  

Glutensiz un çeşitleri oldukça fazladır. Her damak zevkine uygun glutensiz undan yapılmış ekmek çeşitlerini glutensizekmek.com.tr’ de bulabilirsiniz.