Gluten alerjisi bir diğer ismi ile buğday alerjisi; otoimmün hastalık gibi bağışıklık sistemini etkileyen gluten ya da buğday tüketildiğinde alerjik reaksiyon gösterme durumudur. Alerjik reaksiyonlar, genellikle belirli gıdalar ya da diğer yabancı maddeler tarafından tetiklenen ve vücudun daha sonra anormal şekilde gözle görülür tepki verdiği reaksiyonlardır.

Buğday alerjisi, buğday içeren gıdalara karşı alerjik bir reaksiyondur ve astım, kızarıklık ve hatta anafilaksi gibi tepkileri içerebilir. Gluten alerjisi ya da buğday alerjisi; çölyak hastalığı otoimmün reaksiyonunun yaptığı gibi, bağırsaklarda bulunan villuslara saldırmak için bağışıklık tepkisini tetiklemez. Buğday ya da buğday içeriklerinin tüketilmesi veya solunması, buğdaya karşı alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. 

Gluten alerjisinin semptomları genellikle hafif olsa da bazı durumlarda şiddetli ya da ölümcül olabilir. Bu da alerjinin teşhisini ve uygun şekilde yönetilmesini zorunlu kılar.

Gluten alerjisi en çok çocuklarda görülür; yaklaşık üçte ikisi düzenli glutensiz beslenme ile bunu aşar. Buğday alerjisi olan birçok hasta diğer tahılları yiyebilir, ancak bu herkes için geçerli değildir. 

Gluten alerjisi belirtileri;

  • Kurdeşen, egzama ya da deri döküntüsü
  • Mide bulantısı, mide krampları, hazımsızlık, kusma ya da ishal
  • Burnun tıkanması ya da akması
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Astım
  • Anafilaksi gibi solunumu bozabilen ya da vücudu şoka sokabilen; potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon

Şeklinde görülmektedir.

Gluten alerjisinin bazı belirtileri; mide krampları, ishal ve diğer gastrointestinal semptomlar şeklindedir. Glüten duyarlılığı ya da bir otoimmün bozukluk olan çölyak hastalarında görülen belirtilerle örtüşür. Bu nedenle doğru bir teşhis almak çok önemlidir. Bir alerji uzmanı, gluten alerjisinin mevcut olup olmadığını belirleyebilir.

Gluten alerjisine sahip olan kişiler kesinlikle gluten içermeyen yiyecekler ile beslenmelidir. Gluten içermeyen yiyecekler; alerjisi olan kişiler için semptomların görülme sıklığını azaltır. Buğday ve buğday içeren gıdaların tüketilmesi;  alerjik reaksiyonların şiddetli bir şekilde görülmesine neden olmaktadır. Gluten alerjisi; çölyak hastalığı kadar ciddi sonuçlara yol açmasa da doğru beslenme gerektirmektedir. Çölyak hastaları için üretilen buğday içermeyen glutensiz ekmekler gluten alerjisine sahip kişiler tarafından da tüketilebilir.