Gluten alerjisi
bir diğer ismi ile buğday alerjisi;
otoimmün hastalık gibi bağışıklık sistemini etkileyen gluten ya da buğday
tüketildiğinde alerjik reaksiyon gösterme durumudur. Alerjik reaksiyonlar,
genellikle belirli gıdalar ya da diğer yabancı maddeler tarafından tetiklenen
ve vücudun daha sonra anormal şekilde gözle görülür tepki verdiği
reaksiyonlardır.
Buğday alerjisi,
buğday içeren gıdalara karşı alerjik bir reaksiyondur ve astım, kızarıklık ve
hatta anafilaksi gibi tepkileri içerebilir. Gluten alerjisi ya da buğday alerjisi; çölyak hastalığı otoimmün
reaksiyonunun yaptığı gibi, bağırsaklarda bulunan villuslara saldırmak için
bağışıklık tepkisini tetiklemez. Buğday ya da buğday içeriklerinin
tüketilmesi veya solunması, buğdaya karşı alerjik bir reaksiyonu
tetikleyebilir.
Gluten alerjisinin semptomları genellikle hafif olsa da bazı
durumlarda şiddetli ya da ölümcül olabilir. Bu da alerjinin teşhisini ve uygun
şekilde yönetilmesini zorunlu kılar.
Gluten alerjisi en çok çocuklarda görülür; yaklaşık
üçte ikisi düzenli glutensiz beslenme ile
bunu aşar. Buğday alerjisi olan birçok hasta diğer tahılları yiyebilir,
ancak bu herkes için geçerli değildir.
Gluten alerjisi
belirtileri;
- Kurdeşen,
egzama ya da deri döküntüsü
- Mide
bulantısı, mide krampları, hazımsızlık, kusma ya da ishal
- Burnun
tıkanması ya da akması
- Hapşırma
- Baş ağrısı
- Astım
- Anafilaksi gibi
solunumu bozabilen ya da vücudu şoka sokabilen; potansiyel olarak yaşamı
tehdit eden bir reaksiyon
Şeklinde görülmektedir.
Gluten alerjisinin
bazı belirtileri; mide krampları, ishal ve diğer gastrointestinal
semptomlar şeklindedir. Glüten
duyarlılığı ya da bir otoimmün bozukluk olan çölyak hastalarında görülen
belirtilerle örtüşür. Bu nedenle doğru bir teşhis almak çok önemlidir. Bir
alerji uzmanı, gluten alerjisinin mevcut olup olmadığını belirleyebilir.
Gluten alerjisine
sahip olan kişiler kesinlikle gluten içermeyen yiyecekler ile
beslenmelidir. Gluten içermeyen yiyecekler; alerjisi olan kişiler için
semptomların görülme sıklığını azaltır. Buğday ve buğday içeren gıdaların
tüketilmesi; alerjik reaksiyonların
şiddetli bir şekilde görülmesine neden olmaktadır. Gluten alerjisi; çölyak
hastalığı kadar ciddi sonuçlara yol açmasa da doğru beslenme gerektirmektedir.
Çölyak hastaları için üretilen buğday
içermeyen glutensiz ekmekler gluten alerjisine sahip kişiler tarafından da
tüketilebilir.
Yorum Yaz