Pirinçte Gluten Var Mı?

Pirinç sadece oldukça bol bir besin kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda glutensizdir! Çölyak hastalığınız varsa ya da tercihinize göre sağlıklı yaşam için glutensiz bir beslenme uyguluyorsanız, pirinç muhtemelen beslenmenizin temelini oluşturur. Bilmediğiniz şey, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı çeşidin olduğu ve her birinin benzersiz olduğudur. Bilmeniz gereken ise pirinçte gluten yoktur.

Pirincin besin içeriği ise pirinç çeşitleri arasında bazı farklılıklar vardır. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, pirinç temel olarak az miktarda protein ve çok az yağ içeren karbonhidratlardan oluşur. Bazı çeşitler, kabuğu çıkarmak için öğütülmüş olup olmadıklarına ve ne kadar besleyici kepek tabakası tuttuklarına bağlı olarak diğerlerinden daha fazla lif içerir. Kepek tabakasını koruyan pirinç türleri, farklı seviyelerde manganez, tiamin, selenyum, niasin, bakır ve magnezyum içerir.

En besleyici pirinç çeşitlerinden bazıları, bir dizi önemli sağlık yararı sunar. Örneğin pirincin lif içeriği, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Pirinç gibi tam tahıllar da sağlıklı vücut ağırlığı ve tip 2 diyabetin önlenmesi için faydalıdır. Pirinçten elde edilen diyet lifi sağlıklı ve düzenli sindirimi desteklerken besinler sağlıklı bir metabolizmayı destekler.

Glutensiz pirinç için alışveriş yaparken bilmeniz gereken başka bir şey de farklı çeşitlerden bazılarının birkaç uzunlukta olmasıdır. Uzun taneli pirinç, genişliğinin yaklaşık dört katı uzunluğundadır ve kabarık bir doku ile pişer, ancak tane ayrılmasını korur. Orta taneli pirinç, yumuşak ve nemlidir ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir ve taneler biraz birbirine yapışma eğilimindedir. Kısa taneli pirinç dolgundur ve taneler pişirildiğinde bir araya toplanır.

En çok kullanılan glutensiz pirinç çeşitleri şunlardır:

  • Beyaz pirinç, kabuğu, kepek ve tohumu uzaklaştırmak için cilalanmış ve öğütülmüştür. Bu, en az besleyici pirinç çeşididir ve en düşük lif içeriğine sahiptir.
  • Kahverengi pirinç, kabuğu çıkarılmış tam tahıldır, bu nedenle orta düzeyde protein ve yüksek seviyelerde magnezyum, tiamin ve demir içeren lif açısından hala zengindir.
  • Siyah pirinç, farklı bir pirinç türüdür ve özellikle protein açısından zengindir ancak diğer pirinç türlerinden daha düşük bir glisemik indeks derecesine sahiptir.