Non Çölyak Gluten Hassasiyeti

Non çölyak gluten hassasiyeti olan ya da çölyak olmayan gluten veya buğday duyarlılığı olan kişiler, gluten diyetten çıkarıldığı zaman düzelen çölyak hastalığına benzer semptomlar yaşarlar. Ek olarak çölyak hastalığı için pozitif testler yapmazlar. Non çölyak gluten hassasiyeti çölyak hastalığına benzer ancak tam anlamıyla çölyak hastalığı değildir.

Non Çölyak Gluten Hassasiyeti Nedir?

Non çölyak gluten hassasiyeti çölyak dışı gluten duyarlılığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla çölyak hastalığına benzer ya da aynı semptomlar görülse de çölyak hastalığı kadar ciddi değildir.

Bazı insanlar, diyetlerinde gluten olduğunda ya da gluten içerikli besinler tükettiklerinde; sisli zihin durumu, depresyon, çölyak hastalığı benzeri davranış, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, baş ağrısı, kemik ya da eklem ağrısı ve kronik yorgunluk gibi çölyak hastalığında bulunan semptomlar yaşarlar.

Çölyaksız glüten duyarlılığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı ya da non çölyak gluten hassasiyeti ve çölyaksız buğday duyarlılığı terimleri, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi için yapılan testler negatif çıktıktan sonra, diyetten glüteni çıkarmak semptomları düzelttiğinde genellikle bu durumun teşhisi ve tanımı bulunmak için kullanılır. 

Şimdiye kadar non çölyak gluten hassasiyeti olan kişilerin sadece semptomlar yaşadığı ve herhangi bir bağırsak hasarı olmadığı düşünülüyordu. Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bu gruptaki buğday maruziyetinin aslında vücut sistemine bağlı bir bağışıklık reaksiyonunu tetiklediğini ve buna eşlik eden bağırsak hücresi hasarını doğrulayan bir çalışma yayımlandı. Etkilenen nüfusun, çölyak hastalığı olan (büyük çoğunluğuna teşhis konulmamış durumda olan) bireylerin sayısına eşit veya hatta onlardan daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da non çölyak gluten hassasiyeti son zamanlarda hastalardan, bakım sağlayıcılarından, araştırmacılardan ve medyadan çok fazla ilgi gören, yeterince anlaşılmayan bir durumdur. Non çölyak gluten hassasiyeti çölyak hastalığında görülenlere benzer semptomlar üreten bir durumdur, ancak çölyak hastalığından farklı olarak otoimmün bir hastalık değildir ve ek olarak genetik bir bileşeni bulunmamaktadır. Bu, non çölyak gluten hassasiyeti olan biri glüten içerikli besinler tükettiğinde bağırsağa zarar vermeyeceği, ancak yine de semptomlar üreteceği anlamına gelir.

Non çölyak gluten hassasiyeti yaygın semptomları zihinsel yorgunluk (buna beyin sisi de denilmektedir) enerji eksikliği veya uyuşukluk, gaz, şişkinlik, karın ağrısı veya krampları, ishal ve hatta kabızlıktır. Şu anda, non çölyak gluten hassasiyeti nedeninin glüten olup olmadığı ya da buğdayda bulunan belirli bir şeker ve kimyasal bileşene tepki olup olmadığı belirsizdir.

Non Çölyak Gluten Hassasiyeti Tanı

Ne yazık ki, çölyak hastalığından farklı olarak, non çölyak gluten hassasiyeti için tanısal bir test bulunmamaktadır ve ek olarak bu bir dışlama tanısıdır. Bu, gastroenterologunuzun yalnızca hem çölyak hastalığı hem de buğday alerjisi ekarte edilirse size non çölyak gluten hassasiyeti teşhisi koyacağı anlamına gelir.

Non Çölyak Gluten Hassasiyeti Tedavisi

Çölyak hastalığı için test edilmek için gluten tüketmek bir zorunluluktur. Lütfen hem çölyak hastalığı hem de buğday alerjisi için test yapılmadan glutensiz diyete başlamayın. Çölyak hastalığında olduğu gibi, çölyaksız glüten duyarlılığının non çölyak gluten hassasiyeti tedavisi glütenden kaçınmaktır. Bununla birlikte, genellikle glütensiz bir diyeti katı bir şekilde veya çölyak hastalığında olduğu kadar uzun süre sürdürmek gerekli değildir. Hastanın glutensiz diyete ancak tanı doğrulandıktan sonra başlaması önemlidir.

Non çölyak gluten hassasiyeti hastaların semptom geliştirmeden az miktarda glüteni tolere edebildiği gösterilmiştir. Bu nedenle çölyak hastalığında olduğu gibi tamamen glutensiz bir diyet şart değildir. Bir ya da iki yıllık glütensiz diyetten sonra, Non Çölyak Gluten Hassasiyeti olan hastalar küçük miktarlarda glüteni yeniden uygulamaya çalışabilirler. Çölyak hastalığının aksine, non çölyak gluten hassasiyeti tanısı almış olan vakalarında katı bir glütensiz diyet bu nedenle zorunlu değildir. Düşük glüten içeriğine sahip olan bir diyet semptomları önlemek için yeterli olabilir. Ne kadar glutenin sorunsuz yenebileceği ayrı ayrı test edilmelidir. Kalıcı glütensiz bir diyet sürdürmenin gerekli olmaması, glütensiz bir diyetin ömür boyu sıkı bir şekilde sürdürülmesini gerektiren çölyak hastalığından çok önemli bir farktır.

Non çölyak gluten hassasiyetine sahip olan kişiler çölyak hastalığında görülen semptomların benzerini yaşasa da yaşam biçimi olarak daha rahat etmektedirler. Bu nedenle tamamen hayat tarzı değişikliğine gidilmesine gerek yoktur. Ancak gluteni kısıtlamak gereklidir. Çölyak hastalığında olduğu gibi ömür boyu süren bir glutensiz beslenme düzeni uygulanmamaktadır. Bunun yerine sürekli tüketilen yiyeceklerde gluten kısıtlaması yapılabilir. Glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz glutensiz ekmek çeşitlerini denemelisiniz.