Mayonezde Gluten Var Mı?

Çölyak hastalığınız, gluten hassasiyetiniz ya da aşırı gluten duyarlılığınız varsa, muhtemelen mayonezin glutensiz yiyecekler listesinde olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. Mayonezde gluten var mı diye soracak olursanız cevap genellikle evet, ancak seçtiğiniz markaya ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Mayonezin gerçekten glutensiz olup olmadığını merak ediyorsanız, bilmeniz gereken bazı faktörler de dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

Mayonez Gluten İçerir Mi?

Mayonezin glutensiz olup olmadığı konusunda birçok şüphe var. Aslında, aynı şüphe neredeyse tüm yiyecekler için de geçerli. Domates sosu, tereyağı, salata sosları, fıstık ezmesi, çeşitli soslar sosu, salsa, yağ, meyve suyu, süt gibi her zaman yemek istediğiniz bir şeyin gluten içerip içermediğini merak edersiniz. Ancak gerçek şu ki, günümüzde birçok üretici gıdalara o kadar çok koruyucu, kimyasal ve yapay tat ekliyor ki, sağlıksız ve güvensiz oluyorlar. Aynı şey popüler gıda ürünlerinde de olur. Glutensiz olmalarına rağmen, üreticiler birçok bileşen ekler ve ne yazık ki, buğday, çavdar veya arpa genellikle bunlardan biridir. Çölyak hastalarının glutensiz marka ararken sorularının tüm cevaplarını bulamayınca can sıkıcı olabiliyor. Mayonez gluten içerir mi hakkında fazla cevap bulamamak bunlardan biri.

Mayonez gluten içerir mi diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını bulabilmek için ürünün gerçekten glütensiz olduğundan emin olmak için mayonez beslenme etiketlerine bakmak önemlidir. Glüten içeren koyulaştırıcılar ve tahıl bazlı sirkeler için mayonez etiketlerini kontrol etmeniz gerekir. Örnek olarak malt içeren herhangi bir şey (malt sirkesi gibi) içinde glüten vardır, bu nedenle glütensiz bir mayonez seçerken bu bileşenden uzak durun. Kullanılan sirke türü mayonez içerik listesinde yoksa gıda etiketinin ürünün özellikle glütensiz olduğunu belirtmesini sağlamak ya da bundan uzak durmak en iyisidir.

Gluten bazen önemli bir bileşen olarak mayonez içeren gıda ürünlerinde bulunur, ancak genellikle mayonezin kendisinden gelmez. Bulunan gluten genellikle bu kremsi çeşniye eklenen bileşenlerden kaynaklanır. Mayonez bazlı çorbalar, soslar, salatalar ve soslar tipik olarak glutensiz içeriğe sahip olmaktadır. Soya sosu, malt aroması ya da buğday unu gibi diğer glüten içeren katkı maddeleri karışıma eklendiğinde mayonez bazlı yiyecekler gluten içerir hale gelir.

Mayonez içeriğinde kullanılan geleneksel bileşenlerin hiçbiri; yumurta, yağ ya da sirke gluten içermez. Bu nedenle, gerçek bir mayonez çoğu durumda glutensiz bir diyet uygulayan kişiler ve glutene bağlı hastalıkları olanlar için güvenli olmalıdır. Bununla birlikte ek olarak bazı ek bileşenlerin glüten içermesi ya da mayonez yapımının tarifinde kullanılan yağ ve sirkenin glüten içeren ürünlerden elde edilmiş olması mümkündür. Ayrıca mayonez ve içeriğinin üretimi sırasında glüten ile çapraz bulaşma riski vardır.

Şüphe duyduğunuzda, kendi mayonezinizi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Mayonezinizin glutensiz olmasını sağlamanın basit bir yolu, kendinizinkini yapmaktır. Bu kolay, hızlı mayonez tarifi, bir mutfak robotu gerektirmez, sadece bir çırpma teli ya da çatal yardımıyla ve damak zevkinize göre dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Yumurta sarısı, sızma zeytinyağı ve gluten içermediğinden emin olduğunuz sirkeyi çırpın. Biraz lezzet katmak için dereotu, acı biber veya hardal tohumu gibi otlar eklemeyi deneyin. Biraz uğraştırsa da içiniz rahat edecektir.

Glutensiz ev yapımı mayonezinizi kapalı bir kaba koyun ve buzdolabında bırakın. Ev yapımı mayoneziniz yaklaşık iki hafta dayanmalıdır. Glutene bağlı herhangi bir hastalığınız glüten duyarlılığınız varsa ya da çölyak hastalığı teşhisi konduysa, yemeğinize yalnızca yeni mutfak eşyalarının dokunduğundan emin olun. Yani kesinlikle kontamizasyon olmadığından emin olmalısınız. Lezzetli kendin yap mayonezinizi kaba daldırırken, oda arkadaşlarınızı, aile üyelerinizi ya da evinizdeki gelen giden misafirlerinizi glüten içeren yiyeceklerle temas etmiş herhangi bir kap kullanmamaları konusunda bilgilendirin.

Geleneksel olarak mayonez yapımında kullanılan yiyecek içerikleri doğal olarak glutensizdir, ancak çapraz kontaminasyon ya da eklenen bileşenler mayonezde gluten varlığına neden olabileceğinden dikkatli olmak yine de en iyisidir. İster evde kendinizin yaptığı mayonezi isterseniz marketten satın aldığınız mayonezi tüketiyor olun, çapraz bulaşma her zaman glutensiz beslenme konusunda bir endişe kaynağıdır. Tüm glutensiz bileşenleri sağlayan glutensiz mayonez bile işleme ya da evde yiyecek hazırlama sırasında glüten içeren yiyeceklerle temas edebilir. Paket üzerinde mayonez glutensiz olduğunu belirten bir etiket olup olmadığını kontrol etmek ya da evde kendi mayonezinizi yapmak, glutensiz güvenli bir seçenek seçmenizi sağlamanın yollarından biridir.  Mayonezde gluten var mı sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde verdik. Glutensiz olduğundan emin olduğunuz mayonezleri glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz glutensiz ekmek çeşitleri ile tüketmek zevkli olacaktır.