Kilo Vermede Glutensiz Beslenme

Sizlere bu yazımızda kilo vermede glutensiz beslenme ile ilgili bilgiler vereceğiz.  Kilo vermede glutensiz beslenme popülaritesi dünya çapında artmaktadır. Glutensiz beslenme sayesinde kilo vermenin gerçek olduğuna ve glutensiz diyetin sağlıklı bir şekilde kilo kaybını destekleyebileceğine inanılmaktadır. Bu iddianın ne kadarı doğru? Bu bölümde öğreniyoruz. 

Bir kişi glütensiz beslenmeye karar verdiğinde, içeriğinde glüten bulunan her türlü gıdadan vazgeçmek zorundadır. Soslar, gıda katkı maddeleri ya da buğday, çavdar vb. gıda içerikleri olabilir. Çoğu durumda, kişi artık ekmeğinin, çoğu tatlının ve işlenmiş yemeğin tadını çıkaramaz. Başlangıçta, bu gıda ürünlerinin kalorisi yüksek olduğu için, kişi bunları diyetinden çıkarmak için bir miktar kilo kaybeder. 


Bunun yanı sıra, bir kişi glütensiz kalmaya karar verdiğinde, marketten ya da süpermarketten herhangi bir şey satın almadan önce gıda etiketlerini okuma alıştırması yapmalıdır. Gıda etiketleri ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olmalıdır. Sağlıklı beslenme uygulamalarını sürdürmek ve teşvik etmek sağlıklı bir alışkanlıktır. Bir kişi vücuduna ne koyduğu konusunda bilinçli bir seçim yaptığında, aşırı yemeye ya da sağlıksız yiyecekler tüketmeye daha az eğilimlidir.


Kilo vermede glutensiz beslenme konusunda ayrıca tüketilen porsiyon miktarlarına da dikkat etmek gerekiyor. Hangi beslenme düzenini uygularsanız uygulayın porsiyonlarınızı kontrol edemezseniz kilo alırsınız. Kilonuzu kaybetmeye ya da korumaya çalışırken porsiyon kontrolünün gerçekten başka bir alternatifi yoktur. Ancak şunu unutmayın: Glutene karşı toleransınız olmadığı sürece, sağlığınızı iyileştirecek veya kilo kaybınızı hızlandıracak gluteni ortadan kaldırmanın sihirli bir tarafı bulunmamaktadır.

Kilo vermede glutensiz beslenme şu açıdan faydasız olabilir: Glutensiz ürünler kalori, şeker, yağ ve karbonhidrat bakımından glüten içeren yiyeceklere kıyasla daha yüksek olabilir ve bu da kilo alımına neden olabilir. Etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun.

Glütenden kaçınmak kilo vermeyi kesinlikle garanti etmez. Bunun nedeni, gluten içermediğini belirten etiketli ürünlerin glüten içeren akrabalarından daha sağlıklı olduğunu düşünebiliriz. Ancak, bu durum her zaman böyle değildir. Glutensiz ürünler yine de çok fazla işlenebilir ve kalori, ek şeker ya da rafine yağlar açısından zengin olabilir. Bu tür ürünler aynı şekilde boş kalorilerin en üst sıralarında yer alır ve kilo alımına neden olabilir.