Kilo Vermede Gluten Etkisi

Çölyak hastalığı ya da gluten duyarlılığı haricinde sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için glutensiz diyet araştırması yapıyorsunuz. En çok merak ettiğiniz konu kilo vermede gluten etkisi olabilir. Bu yazımızda kilo vermede gluten etkisi ile ilgili önemli bilgiler paylaşacağız.

Glutenin kilo verme üzerine etkileri yadsınamayacak kadar fazladır. Gluten tüketiminin kısıtlanması ya da sınırlanması ile vücudumuz daha sağlıklı hale gelebilmektedir. Araştırmalara göre glutensiz diyet yapanların obezite riskini minimuma indirdiği görülmüştür. Glutensiz beslenerek kilo vermede büyük role sahip olan kan şekeri ya da insülin direnci kontrol altında tutulur.

Bazı insanlar, glüten içeren yiyecekleri tüketmeyi bıraktığında kilo kaybı yaşadıklarını ve kendilerini daha enerjik, zinde hissettiklerini fark ederler.  Beyaz ekmekler, tatlılar, pizza, makarna gibi çoğumuzun keyifle yediği yiyecekler gluten içeriğine sahiptir. İnsanlar kilo vermek istediklerinde, genellikle bu gıdaların alımını azaltarak, onları daha besleyici seçeneklerle değiştirerek başlarlar. Daha sağlıklı bir diyetin sonucu olarak birkaç kilo verebilir ve daha iyi hissetmeye başlayabilirler; ancak bunu işlenmiş gıdalardaki boş kalorileri kesmek yerine glütenden kaçınmaya bağlarlar. 

Kilo vermede gluten etkisi aslında, herhangi bir hastalık dışında, glutensiz beslenmeye geçişte işlenmiş gıda ve fast food tüketiminin azaltılmasıdır. Elbette glutensiz beslenme; gluten içerikli beslenmeden daha fazla sağlıklıdır. Bu noktada glutensiz beslenirken dengeli ve her besin grubundan yeterli miktarda yiyecek tüketimine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde vitamin, mineral eksikliklerine bağlı başka hastalıklarla karşılaşılabilir.

Glutensiz diyetler genel olarak vücudun otoimmün sisteminden kaynaklanan sebepler nedeniyle gluteni tolere edemeyen kişiler tarafından tüketilir. Bununla birlikte, bazı insanlar daha sağlıklı beslenmek için glütensiz bir diyet ile beslenme düzeni oluşturmayı tercih eder.

Glutenden kaçınmanın bir zararı yoktur, ancak meyve, sebze ve baklagiller açısından zengin dengeli bir diyet sürdürmeyi unutmamanız gerekir. Karabuğday, kinoa veya kahverengi pirinç gibi glütensiz yiyecek seçeneklerinizi ihmal etmemelisiniz.

Kilo vermede gluten etkisi bir diğer önemli nokta da içerik okumayı alışkanlık haline getirmektir. İçerik okuma konusunda bilinçlenen kişiler gereksiz ve zararlı besin içeriklerini tüketmeme konusunda özenli davranarak vücuduna fazladan kalori almayacaktır. Bu da kilo kontrolü ve kilo vermede oldukça etkilidir.