Hamilelikte Glutensiz Beslenme

Hamilelikte glutensiz beslenme çölyak hastalığı ya da herhangi bir şekilde glutene duyarlılığı, hassasiyeti olan herkes için oldukça önemli bir konudur. Hamile kaldığınızda glutensiz beslenmeye devam etmek konusunda endişeleriniz olabilir. Bu yazımızı bu konudaki endişelerinizi gidermek için hazırladık. Bebeğiniz ve sizin sağlığınız için gerekli olan tüm glutensiz beslenme bilgilerini bu yazıda bulabilirsiniz.

Hamilelik ve Glutensiz Beslenme

Hamilelik ve glutensiz beslenme çölyak hastalığı olan hamile kadınların hem kendilerini hem de bebeklerini korumak için sağlıklı, dengeli, glütensiz bir beslenmeye bağlı kalmaları önemlidir. Çölyak hastalığı, gluten duyarlılığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı olan kişilerin özellikle hamilelik gibi stresli dönemlerde düzenli olarak takip edilmesi de önemlidir.

Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı olan kadınlarda üreme sorunları, kısırlık, yumurtalıkların işlevini yitirmesi gibi durumların riski artar. Glutensiz bir diyet izlenmezse, düşük doğum ağırlıklı bir bebek, erken doğmuş bir bebek sahibi olma riskinin artmasına ve sezaryen doğum gerekme olasılığının artmasına neden olabilir.

Özel ihtiyaçlarınıza ve diyetinize bağlı olarak, kalsiyum, demir ve B12 vitamini takviyesi gerekebilir. Yediğiniz yiyeceklerden vitamin ve mineral almak en iyisidir, ancak hamileyken bazı takviyeler de almanız gerekebilir.

Herhangi bir endişeniz varsa, diyetinizi değerlendirebilecek ve sizin ve bebeğiniz için yeterli besin aldığınızdan emin olabilecek bir diyetisyene görünmeli ve glutensiz beslenme planına tamamen bağlı kalmalısınız.

Hamilelik ve glutensiz beslenme esnasında beslenme düzeninizden tahılları çıkarmak, tümü ya doğal olarak oluşan ya da işleme sırasında eklenen B vitamini (folat dahil), lif ve önemli minerallerin (demir ve çinko gibi) önemli bir kaynağının kesilmesi anlamına gelir. Neyse ki, pek çok glütensiz gıda bu ve diğer besinleri sunar, bu nedenle tabağınızı mideye indiremeyeceğiniz yiyeceklerle doldurma konusunda stres yapmayın. Dahası, standart bir doğum öncesi vitamini, ihtiyacınız olan her şeyi ve daha fazlasını almanızı sağlamak için glutensiz beslenme planı çok dikkatli bir şekilde ilerlemelidir.  

Glutensiz beslenmenin hamileliği ve çocukluk gelişimini nasıl etkileyebileceğine dair sağlam araştırmalar olmamasına rağmen, doktorunuzla birlikte çalışarak sizin ve bebeğinizin tüm besinlerini almanızı sağlayan sağlıklı bir glutensiz beslenme hamilelik diyetini kolayca planlayabileceğinizden emin olabilirsiniz. 

Hamilelikte Glutensiz Beslenmek Zararlı Mı?

Hamilelikte glutensiz beslenme zararlı mı yoksa değil mi açıklayacağız. Ancak şunu hatırlatalım; çölyak hastalığınız ya da glutensiz beslenmek zorunda olduğunuz bir hastalığınız varsa zaten mecbur olduğunuz için glutensiz diyet uygulamak zorundasınız. Hamileyken glütenden kaçınmak yararlıdır ancak bunu uygulamak her zaman iyi bir fikir değildir. 

Çölyak hastalığı, glüten ya da buğday tüketiminin tetiklediği diğer tıbbi durumları (buğday alerjisi veya dermatit herpetiformis gibi), çölyak dışı gluten duyarlılığı olan kadınlar için glütensiz bir beslenme düzeni ile yemek bir zorunluluktur. 

Ek olarak son araştırmalara göre çölyak hastalığı olan hamile kadınlar için glütenden kaçınmanın, belirli kalp ya da idrar kusurları olan bir bebek sahibi olma riskini azaltabileceğini göstermektedir. Glutensiz beslenme uygulayan çölyak hastalığı olan kişilerin, gluten tüketmeye devam edenlere kıyasla anemi ya da osteoporoz gibi sağlık sorunları geliştirme; ek olarak kısırlık ile mücadele etme olasılığı daha düşüktür. 

Başka nedenlerle glutensiz beslenmeye gelince hamilelik için bilmeniz gerekenler de var. Son yıllarda glütene gösterilen olumsuz ilgiye rağmen, çölyak hastalığı, buğday alerjisi veya dermatitis herpetiformisi olmayan kişilerin glutensiz beslenme düzeninden kesinlikle fayda sağlayacağına dair iyi bir kanıt yoktur. Araştırmalar, hamilelik sırasında gluten içerikli besinler yemek, bebeğinizin çölyak hastalığı geliştirme şansını da artırmaz.

Ek olarak, glutensiz beslenme düzenini uygulayan anne adayları ve büyüyen bebekleri için önemli olan bazı besin maddelerini almayı zorlaştırabilir. Gluten içeren gıdalardan alınan karbonhidratlar önemli bir enerji kaynağıdır. Tam tahıllı ve glüten içeren zenginleştirilmiş gıdalar (kepekli ekmek ya da tahıl gibi) lif, folik asit, demir ve B vitaminleri sunar. Neyse ki gebeliğiniz esnasında glutensiz beslenme düzeni uygularken tüketebileceğiniz glutensizekmek.com.tr nin glutensiz ekmek çeşitleri daima sizin ve bebeğinizin sağlığı için faydalı bir yiyecek olacaktır.

Yukarıda sıraladığımız nedenlerden ötürü tıbbi bir zorunluluksa glütensiz bir diyete bağlı kalmanız gerekirken, başka nedenlerle; sağlıklı yaşamak, popüler diyetlere ayak uydurmak gibi, glutensiz beslenme planına geçiş yapmayı iki kez düşünün. Aynı zamanda ister glütenden kaçınmanız gerekse de tercih meselesi olarak bunu yapmayı tercih etmeniz gereksin, sizin ve bebeğinizin ikinizin de ihtiyaç duyduğunuz besinleri aldığından emin olmak için doktorunuzla, kadın doğum uzmanınızla ve kayıtlı bir diyetisyenle birlikte bu süreci yürütün. Hamilelikte glutensiz beslenme sağlıklı bir şekilde ilerlerse bebeğiniz ve sizin için faydalıdır.