Glutensiz Ürünleri Herkes Yiyebilir Mi?

Glutensiz beslenmenin yaygınlaşması ile birlikte “Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir mi?” sorusu da sıklıkla merak edilmeye başladı. Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir; ancak öncelikle bilmeniz gereken şeyler var. Glutensiz ürünleri tüketirken bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşacağız.

“Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir mi?” sorusunun nedeni; glutensiz dengeli beslenmenin daha komplike olmasıdır. Araştırmalar, çölyak hastalığı olan ve glütensiz beslenme uygulayan kişilerin diyetlerinde yeterli miktarda tam tahıl tüketmekte zorlandıklarını göstermektedir. 

Kilo vermek amacıyla kısıtlayıcı bir beslenme ilk tercihiniz olmamalıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler için glutensiz ürünler, yaşam kalitesini iyileştirmek ve uzun süreli sağlık sorunlarından kaçınmak için zorunludur. Çölyak hastalığı olmayan kişiler için kısıtlayıcı bir diyet, sağlıkları üzerinde gereksiz bir strestir. Ayrıca maliyetli olabilir. Üretilen glütensiz gıdalar, glüten içeren muadillerinden çok daha pahalıdır. Ancak bu konuda endişelenmeyin; glutensizekmek.com.tr’ de bütçenizi zorlamayacak ürünler bulmanız mümkün.

Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir ancak besin alımına dikkat edilmediğinde şu sorunlar yaşanabilir:

  • Lif eksikliği: Diyetiniz içinde glüten bulunan yiyecekleri içerdiğinde lif elde etmek çok daha kolaydır. Beyaz ekmek gibi birçok ekmek işlenmiş olmasına ve vücudunuz için özellikle yararlı olmamasına rağmen, buğday ekmeği yemek, diyetinizde önerilen miktarda lif almanın en kolay yollarından biridir. Çölyak hastalığı olanlar, güçlendirilmiş tahıllar bulmak ve daha yüksek lifli ürünler aramak için araştırma yapmalıdır. Glutensizekmek.com.tr’ de içeriğinde bolca lif bulunan ürünler mevcuttur.
  • Tip 2 diyabet riskinin artması: Gluten içeren gıdalarda bulunan lif ve diğer vitaminler ve besinler, vücudu Tip 2 diyabete karşı korumaya yardımcı olur. Ancak; glütensiz ürünlerden sağlıklı yiyecekleri seçmek, genel sağlığınızı iyileştirmek için dengeli beslenme oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Temel vitamin ve besinlerin eksikliği: Gluten içeren gıdalardan kolayca alabileceğiniz uzun bir vitamin ve besin listesi vardır. Gluteni tamamen kestiğinizde, pek çok glutensiz ürün bu ilave vitaminler ve besinlerle takviye edilmediğinden, bu vitaminleri ve besinleri almak daha zordur. Gluten içermeyen ürünler olmadan bu dengeyi oluşturmak için yediğiniz yiyeceklere son derece dikkat etmelisiniz.
  • Kilo Alma: Tartışıldığı gibi, kilo alımı, glütensiz bir diyetin gerçekte ne kadar etkisiz olduğunu gösteren bir glütensiz beslenme riskidir. Yüksek şeker içeriği, yüksek kalori ve yüksek yağ içeriği birçok glütensiz gıdada bulunabilir.

Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir. Biraz riskli ve daha dikkatli olmayı gerektiren glutensiz ürün tüketiminde yukarıda belirttiğimiz riskler; çölyak hastalığı ve gluten intoleransı teşhisi konmuş kişiler için elbette kabul edilebilir.