Glutensiz Diyet Kaç Gün?

Glutensiz diyete başladınız. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa kısa süreli glutensiz diyet denemek isteyebilirsiniz. Ancak çölyak hastalığı, çölyak dışı gluten duyarlılığınız ya da gluten alerjiniz varsa ömür boyu glutensiz diyete devam etmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Sağlıklı beslenmek için glutensiz diyeti ne kadar sürdüreceğinizi bilmiyorsanız bu yazımızı sizler için hazırladık. Glutensiz diyet kaç gün sürdürülmelidir hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle her beslenme size özeldir. Vücudunuzu, vücudunuzun beslenme sonrası verdiği tepkileri, nasıl hissettiğinizi en iyi siz bilirsiniz. Birisi için sağlıklı olan sizin için sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle ister glutensiz diyet ile beslenin ister beslenmeyin yeni bir düzene geçtiğinizde vücudunuz alışma süresi yaşayacaktır. Glutensiz diyette bir süre sonra semptomlar eğer hastalık varsa hafiflemeye başlar. Herhangi bir hastalığınız yoksa vücudunuz glutensiz diyete adapte olmaya çalışacaktır.

Glutensiz diyet kaç gün olursa olsun ilk başta birtakım sorunlar yaşayabilirsiniz. Glutensiz diyette kestiğiniz pek çok tam tahıllı gıda (ekmek ve makarna gibi) iyi lif kaynaklarıdır. Diyetinizin diğer alanlarındaki kaybı telafi etmeden onları basitçe atarsanız, sindirim sisteminiz tamamen bozulabilir ki bundan kaçınmaya çalışıyordunuz. Yapraklı yeşillikler ve baklagiller alımınızı artırarak bu sorunu önleyeceksiniz.

Gluten duyarlılığı olan birçok insan ekmek ürünlerini yedikten sonra kendini çok kötü hisseder, iştahları günün geri kalanında acı çeker. Diyetinizden çıkardığınızda, hem iştahınız geri geldiği için hem de yaptığınız yemek takasları nedeniyle daha da acıktığınızı fark edebilirsiniz.

Sindirim çok fazla enerji gerektirir ve çölyak hastalığına bağlı sindirim sorunlarında olduğu gibi vücudunuz yapamayacağı bir şeyi işlemeye çalışırken daha da fazla zarar verir. Glutensiz diyet kaç gün devam ederse etsin glutensiz beslendiğiniz sürece bağırsağınıza daha az yük bindireceksiniz ve enerji seviyenizin fayda sağlaması için iyi bir şansınız ortaya çıkacak.

Ek olarak halsizlik hissetmeniz, yorgun düşme hali, modunuzun düşük olması da glutensiz diyetin ilk zamanlarında oldukça normaldir. Glutensiz diyet 7 ile 30 gün arasında vücudunuzun adapte olacağı bir beslenme türüdür. Yine de kendinizi mutsuz hissettiğiniz anda glutensiz diyete ara verebilirsiniz.