Glutensiz Beslenme Hastalığı

Glutensiz beslenmenin son günlerde sıklıkla tercih edildiğini hepimiz biliyoruz. Aslında çeşitli hastalıkları ve bu hastalıkları önlemek için ortaya çıkmış olan bu beslenme düzeni; sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da tercih ediliyor. Bazı hastalıkların tek tedavisi glutensiz beslenme düzenidir. Bu nedenle glutene bağlı hastalıklarla ilgili teşhis almış bir kişi kesinlikle glutensiz beslenmelidir. Peki, glutensiz beslenme hastalığı nelerdir?

Glutensiz Beslenme Hastalığı Nelerdir?

Glutensiz beslenme hastalığı denildiğinde tek tedavi seçeneğinin glutenden uzak durmak olduğu hastalıklar aklımıza gelmelidir. Bu hastalıklar katı ve disiplinli bir şekilde gluten içermeyen yiyeceklerden oluşan beslenme düzeninin uygulanmasını gerektirmektedir. Glutensiz beslenme hastalığı;

·         Çölyak hastalığı

·         Buğday alerjisi

·         Çölyak dışı gluten duyarlılığı

·         Gluten hassasiyeti

·         Çeşitli cilt hastalıkları

·         Huzursuz bağırsak sendromu hastalığı

Olarak sıralanabilir. Bunların hepsi benzer semptomları paylaşsa bile bu hastalıklara sahip insanlar üzerinde çok farklı etkileri vardır ve bunlar da çok farklı şekilde yönetilir. Ancak, yukarıda sıraladığımız hastalıkların dışındaki nedenlerle glutenden uzak durmayı ya da gluten tüketimini sınırlamayı seçen insanlarda oldukça artan bir eğilim olduğundan, glutensiz beslenme bazen geçici bir beslenme planı olarak kabul edilir.

Bu hastalıklara sahip olan kişiler kesinlikle gluten içeriğinden uzak durmalı ve hatta gluten ile temas etmiş herhangi bir yiyeceği dahi tüketmemelidir.

Buğday alerjisi hariç glutensiz beslenme hastalığı nedeniyle glutensiz beslenme düzenine geçiş yapması gereken kişiler çok dikkatli olmalıdır. Buğday alerjisinde ise durum farklıdır. Çölyak hastalığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı, gluten hassasiyeti, çeşitli cilt hastalıkları ya da bağırsak ile ilişkili hastalıklarda çavdar ve arpa çeşitleri de tüketilmezken; buğday alerjisi olan kişiler bu içerikleri tüketebilir.

Glutensiz beslenme hastalığı en bilinen haliyle çölyak hastalarını etkilemektedir. Alerjik ya da cilt hastalıklarında belirli bir süre glutenden uzak durmaya bağlı olarak hastalıklarda iyiye gitme durumu görülebilirken çölyak hastalığının tek ve yaşam boyunca tedavisi glutensiz beslenmedir. Gluten, çölyak hastalığı olan biri için oldukça zararlıdır. Glutensiz beslenme düzenine geçişin ardından ince bağırsak iyileşir ve genellikle sonunda çölyak hastalığı semptomlarının kaybolmasına neden olur. Semptomlar kaybolsa dahi yine belirttiğimiz gibi glutensiz beslenme çölyak hastaları için yaşam boyu sürecektir. Glutenden kaçınmak, aynı zamanda, çölyak hastalığına benzer şekilde vücutta tepki gösteren bağışıklık sisteminin neden olduğu dermatitis herpetiformis adı verilen bir cilt rahatsızlığının tedavisine de yardımcı olabilir. 

Çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da glüten intoleransı olarak da adlandırılan gluten duyarlılığı, bir kişide çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi yoksa  ve aynı zamanda bu hastalıkların teşhisi için gerekli olan testlerin ikisi de negatifse teşhis edilebilir. Ancak bu koşullara benzer bazı semptomları varsa ve glutensiz beslenme planı ile ilerlediklerinde daha iyi hissediyorlarsa bu beslenme düzenine devam etmelidir. Gluten duyarlılığı olan bir kişi, çölyak hastalığı olan bir kişi ile benzer semptomlara sahip olsa bile aynı şekilde bağırsaklarda ortaya çıkan hasara sahip değildir. Gluten duyarlılığı olan kişilerin glutensiz beslenme düzenine bağlı kalma konusunda katı olmaları gerekip gerekmediği kesin olarak söylenememektedir.

Glutenden uzak durmak yalnızca gluten içeren yiyeceklerden uzak durmak ile ilgili değildir. Glutensiz beslenme hastalığı olan herkes için çapraz bulaşmadan kaçınmak da aynı derecede önemlidir. Çok az miktarda gluten içeriği bile çölyak hastalığı olanlar ve şiddetine bağlı olarak diğer hastalıklar için riskli bir durum oluşturabilir. Bu nedenle, yiyeceklerin nasıl hazırlandığını ve pişirme ekipmanlarının nasıl kullanıldığını düşünmek, araştırmak gerçekten de çok önemlidir. Glutensiz beslenme hastalığı olan kişiler glutensizekmek.com.tr den sipariş verecekleri yiyecekleri güvenle tüketebilir çünkü firmamız glutene bağlı sağlık sorunları yaşayan kişilerin sağlığı riske atacak bir ortam oluşturmamaktadır.

Glutensiz Beslenme Hastalığı Gluten Yerse Ne Olur?

Glutensiz beslenme hastalığı gluten yerse ne olur epey endişelendirici bir soru gibi görünmektedir. Aslında maalesef çölyak hastaları için bu sorunun cevabı endişe vericidir. Çölyak hastalığı doğrudan bağırsakları etkileyen bir hastalık olması nedeniyle glutensiz beslenme hastalıklarının arasında en ciddi olanıdır. Çok ufak miktarda dahi gluten tüketimi ya da gluten ile çapraz bulaş olan besinlerin tüketimi çölyak hastalığındaki semptomların nüks etmesine neden olabilir. Bu durum huzursuz bağırsak sendromu için de hastalığın derecesine göre aynı şekilde problemlere yol açar diyebiliriz.

Kimi insanlar daha sağlıklı olmak, daha iyi bir cilde sahip olmak, daha fit ve enerjik hissetmek için glutensiz beslenme düzenini uygulayabilir. Bu tamamen tercihe bağlıdır. Fakat glutensiz beslenme hastalıklarından herhangi birine sahip olan birisi için glutensiz beslenme tercih ya da inisiyatif ile şekillenemez. Glutensiz beslenme hastalığı olanlar için glutensiz diyet bir zorunluluktur.