Çölyak Hastalığı ve Hamilelik

Çölyak hastalığı ve hamilelik iki zorlu sürecin bir araya gelmesidir. Çölyak hastalığı olan anne adayları gebelik esnasında nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak ister. Çölyak hastalığı için glutensiz beslenme kesinlikle bir zorunluluk olduğu için çölyak hastası olan anne adayı glutensiz beslenmeye devam etmek zorundadır. Bunlara ek olarak alması gereken lif, vitamin gibi besin içerikleri vardır. Bebek gelişimi için bunlar önemlidir. Aynı zamanda çölyak hastası olan anne adayı da yeterli besinleri alarak hem kendisi hem de bebeği için sağlıklı bir süreç yaşayacaktır. Hamilelik ve çölyak hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için diğer yazılarımıza göz atabilir ve yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hamilelik ve Çölyak Hastalığı

Hamilelik ve çölyak hastalığı, konu beslenme olduğunda ekstra dikkat gerektirir. Ya her iki kategoriye de girerseniz? Bazı ihtiyaçlar örtüşüyor mu ve çölyak hastalığı olan hamile kadınlar için ortaya çıkan özel beslenme sorunları var mı? 

Önemli araştırmalara göre hamilelik sonuçlarını uygun bir seviyeye getirmeye sağlıklı bir diyetin rolünü desteklemektedir. Sağlıklı, çeşitli bir diyette bulunan besinler, annenin sağlığını korumak ve anne karnındaki bebeğin normal gelişimini desteklemek için gereklidir. Demir ve folik asit ihtiyacı çölyak hastalığı olan hamile kadınlarda daha fazladır ve genellikle takviye önerilir. Sağlıklı, çok çeşitli ve yönlü bir diyet, ihtiyaç duyulan diğer besinleri sağlamalıdır, ancak doğum öncesi bir vitamin takviyesi, fazladan ihtiyaç duyulan demir ve folik asidi sağlamanın yanı sıra yeterli alımın sağlanmasına yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında sağlıklı bir kilonun korunması ve uygun kilo alımı, daha iyi sonuçlarla ilişkilendirilen hamileliğin diyetle ilgili önemli yönleridir.  

Demir

Yakın zamanda çölyak hastalığı teşhisi konan kadınlarda, bağırsak hasarına bağlı olarak oluşan beslenme yetersizlikleri henüz düzelme şansı bulamamış olabilir. Demir eksikliği anemisi, yetişkinlerde çölyak hastalığının en sık görülen semptomlarından biridir. Hamile kalmadan önce sağlık uzmanınızla demir durumunun değerlendirilmesini tartışmalısınız.

Folik asit

Glutensiz tahıl bazlı ürünlerin zenginleştirilme veya takviye edilme olasılığı daha düşüktür ve dolayısıyla önemli miktarda folik asit sağlama olasılığı daha düşüktür. Bağırsak hasarı da bu besinin eksikliğine neden olabilir. Hamile kalmadan önce takviye kullanımını doktorunuzla konuşmalısınız.

Kalsiyum

Çölyak hastalığı olan bazı kişiler, özellikle tanıdan sonraki erken evrelerde laktozu sindirme yeteneğini kaybedebilir ve bu nedenle süt alımını sınırlamaları gerekebilir. Diğer gıda kaynaklarından ya da takviyelerden yeterli alımı sağlamalısınız.

Diğer vitamin ve mineraller

Bağırsak hasarı, çinko, D vitamini, B12 vitamini ve diğer B vitaminleri dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir. Vitaminler ve mineraller anne karnındaki bebeğin gelişimde çok sayıda önemli rol oynar. Sağlık ekibinizle potansiyel eksiklik durumu, potansiyel takviye değerlendirmesini tartışın ve sağlıklı, çeşitli bir diyet uygulamalısınız.

 

Anne Adayları İçin Çölyak Hastalığı Teşhis Edilmezse

Çölyak hastası ama teşhis edilmemiş bir anne nasıl olur? Yukarıda tartışmış olduğumuz besin konularının her biri daha büyük ölçüde mevcut olabilir ve hamilelik sorunları riskini artırabilir. Tanı konmamış ya da tedavi edilmemiş anneler düşük, kısırlık, bebeğin gelişme geriliği ve düşük doğum ağırlıklı bebek açısından daha fazla risk altındadır. Çölyak hastalığı semptomlarınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız ya da doğurganlık ve düşüklerle ilgili endişeleriniz varsa, çölyak hastalığı testi hakkında doktorunuza başvurmalısınız.

Çölyak Hastası Anne Adayı Bebeğine Test Yaptırmalı Mı?

Çölyak hastalığı genetik bir bileşene sahip olduğundan, çölyak hastalığı olan bir ebeveynin çocuğunda da durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir. Genel olarak teşhis konan çocukların (ve diğer birinci derece akrabalarının) yaklaşık %4-16'sında çölyak hastalığının gelişeceği öngörülmektedir. Bebeğinizin semptomları olmadıkça, genellikle bir çocuk 3 yaşına gelene kadar tarama önerilmez.   

Çocuğunuzun çölyak hastalığının gelişimi için gerekli genleri taşıyıp taşımadığını görmek için genetik test yaptırmayı da düşünebilirsiniz. Pozitif bir genetik test, gelecekte çölyak hastalığının gelişebileceği anlamına gelir - genel olarak nüfusun yaklaşık yarısının bu genleri taşıdığını, ancak yalnızca ufak bir kısmının çölyak hastalığı geliştirdiğini unutmayın. Pozitif bir test, semptomları izlemek ve gerektiğinde ya da gerekirse test yaptırmak isteyeceğiniz anlamına gelir. Negatif bir test daha kesindir: size çocuğunuzun çölyak hastalığı geliştirmeyeceğini ve ek izleme veya test gerekmediğini söyler.

Çölyak Hastası Bebek Emzirme

Bebeğinizi nasıl beslediğiniz - emzirip emzirmeme seçimi de dahil olmak üzere - çölyak hastalığı riskini etkiler mi? Gluten tanıtımının zamanlaması ne olacak? Bu faktörler üzerinde araştırmalar yapılmıştır, ancak şu anda bilimsel bir fikir birliği yoktur. Emzirme, çölyak hastalığı gelişimi ile ilgili koruyucu etkiler sağlamıyor gibi görünüyor (ancak başka birçok faydası var). Bir bebeğin diyetine glüten eklenmesi söz konusu olduğunda, araştırmalar erken (4 aylıktan önce) veya daha sonra (6 veya 12 aylıktan sonra) girişten kaçınmanın bir etkisi olup olmadığına bakılmıştır ancak net bir bulgu bulunmamıştır.