Çölyak Hastalığı ve Diş Sağlığı

Çölyak hastalığı ve diş sağlığı çölyak hastalarını ilgilendiren en önemli konulardan biridir. Çölyak hastalığın ağız sağlığını neden etkilediği hakkında çok az şey biliniyor, ancak sizlerin bilmesi gereken önemli şeyler var. Özellikle de mantıklı olan, çölyak hastalığın vücudun önemli besin maddelerini, özellikle de kalsiyum ve D vitaminini emiliminde sorun yaşaması ve bunun çocuklukta diş minesi oluşumunda kusurlara yol açabileceği anlamına gelmesidir. Çölyak hastalığı olan kişilerin diş minesinin gelişimini etkileyen belirli antikorlara sahip olabileceği de düşünülmektedir. Peki, çölyak hastalığı ve diş sağlığı ile ilgili bilmeniz gerekenler nedir?

Çölyak ve Diş Sağlığı

Çölyak ve diş sağlığı birbiriyle ilişkilidir. Araştırmalara göre çölyak hastalığı olan kişilerin,  bu hastalığa sahip olmayan kişilerin gruplarına kıyasla, diş minesi problemlerinden ağız kuruluğuna kadar diş problemleri geliştirme şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu diş problemleri o kadar önemli olabilir ki diş hekimleri çölyak hastalığını teşhis edilmeden önce tespit edebilir. Çoğu durumda, diş problemlerinin çölyak hastalığı ile birlikte gelen zayıf beslenme emilimiyle ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Sadece glutensiz beslenme düzeni ile yemek ve takviye almak diş sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Çocuk dişleri ve çölyak hastalığı

Çocuklarımızın süt dişleri ve çölyak hastalığı arasında da doğrudan ilişki bulunmaktadır. Kalıcı dişleri tam olarak gelişmeden önce çölyak hastalığı olan herkes, teşhis edilmiş olsun ya da olmasın, diş problemleri açısından daha yüksek risk altındadır. Bu sorunlardan biri, dişlerde  renk değişikliğine, çürüklere ve hassasiyete yol açabilecek yeterli mine olmamasıdır. Şiddetli vakalarda, dişler üzerinde yatay oluklar bulunan çıkıntılı veya çukurlu görünebilir.

Çölyak hastalığı olan çocuklarda diş minesi sorunlarının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ince bağırsak zarına yapılan tahribatın neden olduğu beslenme yetersizlikleri veya gelişen dişlere zarar veren bağışıklık sistemi olabilir. Ne yazık ki, hasar oluştuktan sonra geri döndürülemez, bu yüzden özellikle çocuklarda mümkün olduğunca erken teşhis etmek çok önemlidir. Bununla birlikte, diş hekimleri dişleri ve kronları korumaya yardımcı olmak için diş dolgu macunları veya yapıştırma kullanabilir veya diş implantları   daha iyi bir görünüm ve his için dişlerin görünümünü iyileştirebilir.

Boşluklarda bir artış 

Çölyak hastalığının en erken belirtilerinden biri, insanların teşhis konmadan hemen önce birden fazla çürüğe sahip olmasıyla birlikte diş ve diş eti sağlığındaki düşüş olabilir. Bu sadece çocuklukta teşhis edilmemiş çölyak hastalığıyla değil, aynı zamanda düşük D vitamini seviyeleriyle de bağlantılıdır.

Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, D vitamini, cilt güneşe maruz kaldığı için seviyelerini yüksek tutmak için bazı kişilerin her zaman takviye etmesi gereken bir şeydir, ancak çölyak hastalığı olan kişiler, bulundukları yere bakılmaksızın genellikle daha düşük seviyelere sahiptir. İnce bağırsak besinlerden besinleri emmeye çalıştığından, kalsiyum gibi diğer eksikliklerin de rol oynaması mümkündür. Glutensiz bir diyet uygulamak, vitamin takviyesinin yanı sıra diyetle ilgili daha fazla diş problemini önlemeye yardımcı olabilir.

Ağız yaraları ve ağız kuruluğu

İnsanların ağız yarası geliştirmesinin birçok nedeni vardır, ancak bir çalışma, çocuklarda daha yüksek şans ve çölyak hastalığı olan yetişkinlerde ağız yaraları ve ağız kuruluğu görülmesinin daha yüksek şans bulmuştur. Yine nedeni tam olarak açık olmamakla birlikte uzmanlar bunun beslenme eksiklikleri ile bağlantılı olduğuna inanıyor. Ek olarak, Sjögren sendromu olarak bilinen kronik ağız kuruluğu ile çölyak hastalığı arasında bir bağlantı vardır ve insanların yaklaşık çeyreği her iki duruma da sahiptir. Ağız kuruluğu sonuç olarak diş çürümesine ve diş kaybına neden olabilir. Neyse ki ilaçlar tükürük akışını uyararak dişleri korumaya yardımcı olabilir, bu nedenle çölyak hastalığınız ve ağız kuruluğunuz varsa doktorunuzla Sjögren sendromu hakkında konuşmalısınız.

Çölyak hastalığınız olduğunda glutensiz bir diyet uygulamak, diş sağlığınız da dahil olmak üzere genel sağlığınızı iyileştirebilir. Takviyeler vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasına yardımcı olmak için gerekli olabilir ve her zaman diş ve diş etlerinin görünümü ve işlevselliğine nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda bir diş hekimi ile konuşmanız gerekmektedir.

Çölyak hastalığı ve diş sağlığının birbiriyle ilişkili olduğunu anlattık. Çölyak hastalığınız varsa tüm sağlık konularına daha fazla dikkat etmelisiniz. Çölyak hastalığınız olmasa da diş ve ağız sağlığınızı dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Gerekli vitaminler sağlanarak ağızda oluşabilecek tüm sorunlar minimum düzeye indirilebilir. Glutensiz beslenme özenli ve sağlam bir süreç gerektirir. Eğer bu süreci mümkün olduğunca iyi yönetirseniz kesinlikle sağlık sorunlarından özellikle çölyak hastalığı ve diş sağlığı ile ilgili sorunlardan uzak kalabilirsiniz.