Balda Gluten Var Mı?
Hepimizin gerek
kahvaltıda kızarmış glutensiz ekmeğinin üstüne sürdüğü gerekse kaşık kaşık
yediği bal ile ilgili yeni şeyler öğrenmeye hazır mısınız? Çayınıza biraz bal
eklemeyi mi yoksa bu doğal tatlandırıcıyı pişirme işleminizde işlenmiş şeker
yerine kullanmayı mı seversiniz? Her iki türlü de seviyor olabilirsiniz. Peki, balda
gluten var mı?
Bal Glutensiz Mi?
Glutensiz bir diyete
başlıyorsanız, bazı gıdaların doğal olarak glutensiz olduğunu, bazılarının ise
diyetinize dahil edilmesinin güvenli olmadığını öğrenmiş olabilirsiniz. Bal
glutensiz mi yoksa değil mi?
Bu yazımızda “Bal
glutensiz midir?” sorusuna cevap vereceğiz. Bu sayede bu yiyeceğin
glutensiz diyetinize eklemek isteyeceğiniz bir şey olup olmadığını öğrenin.
- Kovanda üretilen katkısız, ham bal glutensizdir.
- İnanılmaz bir amino asit ve vitamin
kaynağı olmasının yanı sıra, çiğ bal glütensizdir ve antibakteriyel,
antiseptik ve mantar önleyici özelliklere sahiptir.
- Gluten içeren tahılların yetiştirildiği
arazilerin yakınına yerleştirilirse, kovanlara toz girebilir ve balı
kirletebilir.
- Ham balın tüm özelliklerini koruması
için mikro filtreden geçirilmemeli, ısıtılmamalı veya pastörize
edilmemelidir.
Bal glutensiz mi? Kovanda
üretilen katkısız, ham bal glutensizdir.
Ancak çölyak hastasıysanız veya glüten intoleransınız varsa
tükettiğiniz ürünler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir. Bal
da bir istisna oluşturmaz çünkü çapraz bulaşma olabilir.
Kovanların konumuna veya balın işlenme şekline bağlı olarak,
nihai ürün eser miktarda glüten içerebilir ve bu da sağlığınızı tehlikeye
atabilir.
Bu yazımızda bal
glutensiz midir sorusuna en iyi şekilde cevap vereceğiz.
Balın nasıl yapıldığını ve üretildiğini anlamak, balın
sunduğu tüm avantajlardan tam olarak yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
Peki, bal glutensiz
midir, değil midir? Evet, bal
çoğunlukla glütensizdir, arılar tarafından üretilen ham bal doğal olarak
glütensizdir, ancak çölyak hastalığınız varsa veya glütenden kaçınıyorsanız bal
yemeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Bal faydaları şunlardır:
- Bal,
hasta olduğunuzda yararlı bir öksürük kesicidir.
- Bal,
yemek kaşığı başına 17 gram olan doğal bir karbonhidrat kaynağı sağlar.
- Bal,
tek bir sağlıklı gıdada paketlenmiş antioksidanlar, mineraller, vitaminler
ve amino asitlere sahiptir.
Balın nasıl yapıldığına dair bildiklerimize dayanarak, balı
oluşturan şekerlerin, arı kovanına yakın çevredeki çiçeklerden nektardan
toplandığını biliyoruz.
Balın tahıldan değil nektardan yapıldığını bildiğimiz için,
içinde doğal olarak herhangi bir glüten bulunamayacağını biliyoruz.
Bal, glüten içeren tahılları işleyen diğer makinelerle temas
etmediği veya başka tatlandırıcılar eklenmediği sürece glütensizdir. Ham bal her zaman glutensizdir.
Bal, glutensiz bir
diyet için güvenli midir yoksa değil midir? Evet, bal doğal olarak glütensizdir.
Dikkat edilmesi gereken bir şey, çapraz kontamizasyon
potansiyelidir. Bal, şişeleme sırasında glüten içeren tahılları da işleyen
makinelerde işlenirse çapraz kontamizasyon meydana gelebilir.
Ayrıca bal, buğday, arpa veya diğer glüten tanelerine yakın
bir bölgeden temin ediliyorsa, parçacıkların rüzgâr yoluyla balın içine girmesi
mümkündür.
Bununla birlikte, bu yalnızca glütene ya da çölyak
hastalığına karşı aşırı derecede hassassanız endişe kaynağı
olacaktır. Gluten intoleransı olan çoğu insan balı sorunsuz yiyebilir.
Bal süt içermez mi diye soruyor olabilirsiniz. Süt ürünleri, hayvansal sütün
herhangi bir ürününe veya yan ürününe verilen isimdir. Çiçeklerin
nektarından bal oluşturulduğu ve daha sonra kovanlarda zamanla bala dönüştüğü
için bu bir süt ürünü değildir.
Bal, arı sütü değildir, bu nedenle bal, süt içermeyen bir
diyet için güvenlidir. Vegan bir diyet uyguluyorsanız, bal hayvansal bir
yan ürün olduğu için diyetinize bal eklemek istemeyeceksiniz. Veganlar
hayvansal ürünlerden ve yan ürünlerden kaçınırlar.
Dikkat edilmesi
gerekenler glutensiz beslenme ve bal konusunda da epey fazladır. Çapraz
bulaşma glutensiz beslenenlerin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında
gelir.
Balınızın nereden geldiğini ve kovanların nerede bulunduğunu
bilmek son derece önemlidir.
Arılar harika tozlayıcılar olduğundan, bazı çiftçiler
ekinlerini tozlaştırmak için kovanları tarım alanlarının yanına
yerleştirir. Gluten daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi
çavdar, buğday ve arpada bulunan bir proteindir. Bu noktadaki bağlantıyı
görebiliyor musunuz? Gluten içeren tahılların yetiştirildiği arazilerin
yakınına yerleştirilirse, kovanlara toz girebilir ve balı kirletebilir.
Seri üretilen ticari
balın zararları vardır. Toplu üretilen ticari ballar genellikle çeşitli
yerlerden bal içerir ve bu da tüketicinin kontamine olup olmadığını bilmesini
imkansız hale getirir.
Güvenli oynamanın ve sağlıklı
glutensiz beslenmenin en iyi yolu: balınızı, bal üretimini kontrol etmeye
ve glüten içeren hiçbir ürünün depolanmadığı veya manipüle edilmediği kontrollü
ortamlarda işlemeye zaman ve çaba harcayan zanaatkar arıcılardan satın alın. Ham
balın tüm özelliklerini koruması için mikro filtreden geçirilmemeli,
ısıtılmamalı ya da pastörize edilmemelidir.
Yorum Yaz