Balda Gluten Var Mı?

Hepimizin gerek kahvaltıda kızarmış glutensiz ekmeğinin üstüne sürdüğü gerekse kaşık kaşık yediği bal ile ilgili yeni şeyler öğrenmeye hazır mısınız? Çayınıza biraz bal eklemeyi mi yoksa bu doğal tatlandırıcıyı pişirme işleminizde işlenmiş şeker yerine kullanmayı mı seversiniz? Her iki türlü de seviyor olabilirsiniz. Peki, balda gluten var mı?

Bal Glutensiz Mi?

Glutensiz bir diyete başlıyorsanız, bazı gıdaların doğal olarak glutensiz olduğunu, bazılarının ise diyetinize dahil edilmesinin güvenli olmadığını öğrenmiş olabilirsiniz. Bal glutensiz mi yoksa değil mi?

Bu yazımızda “Bal glutensiz midir?” sorusuna cevap vereceğiz. Bu sayede bu yiyeceğin glutensiz diyetinize eklemek isteyeceğiniz bir şey olup olmadığını öğrenin.

  • Kovanda üretilen katkısız, ham bal glutensizdir.
  • İnanılmaz bir amino asit ve vitamin kaynağı olmasının yanı sıra, çiğ bal glütensizdir ve antibakteriyel, antiseptik ve mantar önleyici özelliklere sahiptir.
  • Gluten içeren tahılların yetiştirildiği arazilerin yakınına yerleştirilirse, kovanlara toz girebilir ve balı kirletebilir.
  • Ham balın tüm özelliklerini koruması için mikro filtreden geçirilmemeli, ısıtılmamalı veya pastörize edilmemelidir.

 

Bal glutensiz mi? Kovanda üretilen katkısız, ham bal glutensizdir.

Ancak çölyak hastasıysanız veya glüten intoleransınız varsa tükettiğiniz ürünler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir. Bal da bir istisna oluşturmaz çünkü çapraz bulaşma olabilir. 

Kovanların konumuna veya balın işlenme şekline bağlı olarak, nihai ürün eser miktarda glüten içerebilir ve bu da sağlığınızı tehlikeye atabilir.

Bu yazımızda bal glutensiz midir sorusuna en iyi şekilde cevap vereceğiz.

Balın nasıl yapıldığını ve üretildiğini anlamak, balın sunduğu tüm avantajlardan tam olarak yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

Peki, bal glutensiz midir, değil midir? Evet, bal çoğunlukla glütensizdir, arılar tarafından üretilen ham bal doğal olarak glütensizdir, ancak çölyak hastalığınız varsa veya glütenden kaçınıyorsanız bal yemeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Bal faydaları şunlardır:

  • Bal, hasta olduğunuzda yararlı bir öksürük kesicidir.
  • Bal, yemek kaşığı başına 17 gram olan doğal bir karbonhidrat kaynağı sağlar.
  • Bal, tek bir sağlıklı gıdada paketlenmiş antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve amino asitlere sahiptir.

 

 

Balın nasıl yapıldığına dair bildiklerimize dayanarak, balı oluşturan şekerlerin, arı kovanına yakın çevredeki çiçeklerden nektardan toplandığını biliyoruz.

Balın tahıldan değil nektardan yapıldığını bildiğimiz için, içinde doğal olarak herhangi bir glüten bulunamayacağını biliyoruz.

Bal, glüten içeren tahılları işleyen diğer makinelerle temas etmediği veya başka tatlandırıcılar eklenmediği sürece glütensizdir. Ham bal her zaman glutensizdir

Bal, glutensiz bir diyet için güvenli midir yoksa değil midir? Evet, bal doğal olarak glütensizdir

Dikkat edilmesi gereken bir şey, çapraz kontamizasyon potansiyelidir. Bal, şişeleme sırasında glüten içeren tahılları da işleyen makinelerde işlenirse çapraz kontamizasyon meydana gelebilir. 

Ayrıca bal, buğday, arpa veya diğer glüten tanelerine yakın bir bölgeden temin ediliyorsa, parçacıkların rüzgâr yoluyla balın içine girmesi mümkündür.

Bununla birlikte, bu yalnızca glütene ya da çölyak hastalığına karşı aşırı derecede hassassanız endişe kaynağı olacaktır. Gluten intoleransı olan çoğu insan balı sorunsuz yiyebilir.

Bal süt içermez mi diye soruyor olabilirsiniz. Süt ürünleri, hayvansal sütün herhangi bir ürününe veya yan ürününe verilen isimdir. Çiçeklerin nektarından bal oluşturulduğu ve daha sonra kovanlarda zamanla bala dönüştüğü için bu bir süt ürünü değildir.

Bal, arı sütü değildir, bu nedenle bal, süt içermeyen bir diyet için güvenlidir.  Vegan bir diyet uyguluyorsanız, bal hayvansal bir yan ürün olduğu için diyetinize bal eklemek istemeyeceksiniz. Veganlar hayvansal ürünlerden ve yan ürünlerden kaçınırlar.

Dikkat edilmesi gerekenler glutensiz beslenme ve bal konusunda da epey fazladır. Çapraz bulaşma glutensiz beslenenlerin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında gelir.

Balınızın nereden geldiğini ve kovanların nerede bulunduğunu bilmek son derece önemlidir. 

Arılar harika tozlayıcılar olduğundan, bazı çiftçiler ekinlerini tozlaştırmak için kovanları tarım alanlarının yanına yerleştirir. Gluten daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi çavdar, buğday ve arpada bulunan bir proteindir. Bu noktadaki bağlantıyı görebiliyor musunuz? Gluten içeren tahılların yetiştirildiği arazilerin yakınına yerleştirilirse, kovanlara toz girebilir ve balı kirletebilir. 

Seri üretilen ticari balın zararları vardır. Toplu üretilen ticari ballar genellikle çeşitli yerlerden bal içerir ve bu da tüketicinin kontamine olup olmadığını bilmesini imkansız hale getirir.

Güvenli oynamanın ve sağlıklı glutensiz beslenmenin en iyi yolu: balınızı, bal üretimini kontrol etmeye ve glüten içeren hiçbir ürünün depolanmadığı veya manipüle edilmediği kontrollü ortamlarda işlemeye zaman ve çaba harcayan zanaatkar arıcılardan satın alın.  Ham balın tüm özelliklerini koruması için mikro filtreden geçirilmemeli, ısıtılmamalı ya da pastörize edilmemelidir.